reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

nadmiar witaminy b12

Dziękuję za odpowiedź. Zrobię bo nawet przy wyniku mam informację, że przy takich wynikach jest profilaktyka za darmo. Na wzw B jestem szczepiona, kilka razy wykonwyałam już badania w kierunku WZW C zawsze były dobre, ale ostatni raz robiłam 8 lat temu.
Za tem nie czekaj tylko idź i zrób te badania.
Przez 8 lat dużo mogło się zmienić. Tym świństwem można zarazić się np u dentysty, fryzjera, kosmetyczki paznokcie, makijaż permanentny No i robiąc tatuaże, przetaczanie krwi, zabiegi itp ..

Ja też nie wiem jak do tego doszło, że miałam to cholerstwo. Ja już wyleczona jestem.

reklama
Za tem nie czekaj tylko idź i zrób te badania.
Przez 8 lat dużo mogło się zmienić. Tym świństwem można zarazić się np u dentysty, fryzjera, kosmetyczki paznokcie, makijaż permanentny No i robiąc tatuaże, przetaczanie krwi, zabiegi itp ..

Ja też nie wiem jak do tego doszło, że miałam to cholerstwo. Ja już wyleczona jestem.
super , że wyleczona :)

tak bardzo łatwo się zakazić, krew nie musi być widoczna gołym okiem, na pewno zrobię

Mam wynik homocysteiny 9,80 µmol/l
i witaminy D 21,10 ng/ml

nie czuję się dobrze, o ile wysoki poziom witaminy b12 mogę wytłumaczyć kłopotami z wątrobą ( być może od zastoju żółci bądź wirusa HCV)

ale ferrytyna, witamina D chyba dużo za niska

czy mozna mieć anemię bez zmian w morfologii?

brak mi sił, po wejściu na II piętro mam zadyszkę, ciężko mi na klatce, drętwienia, mrowienia na twarzy i ciele, brak sił w mięśniach

a może to tez problemy z sercem?

Dziękuję, jutro zrobię badania, a powiedz czy jest sens badać antygen HBS jeśli byłam szczepiona w 2012 roku a przy ciąży w 2015 był ujemny?
jeśli brak przeciwciał, to można sie do szczepić.
Wit d o tej porze roku trzeba suplementów AC, bo są braki. Mój endokrynolog mówi, że cały rok trzeba brać.
Co do objawów i wyników to idź jak najszybciej do lekarza. To oni mają sie tym zajac

Mam wynik homocysteiny 9,80 µmol/l
i witaminy D 21,10 ng/ml

nie czuję się dobrze, o ile wysoki poziom witaminy b12 mogę wytłumaczyć kłopotami z wątrobą ( być może od zastoju żółci bądź wirusa HCV)

ale ferrytyna, witamina D chyba dużo za niska

czy mozna mieć anemię bez zmian w morfologii?

brak mi sił, po wejściu na II piętro mam zadyszkę, ciężko mi na klatce, drętwienia, mrowienia na twarzy i ciele, brak sił w mięśniach

a może to tez problemy z sercem?
Homocysteina jest za wysoka. Masz też wynik kwasu foliowego we krwi? Wygląda na to że masz nierównowagę witamin z grupy B, może jak mądrze podsuplementujesz to zjedzie Ci zarówno B12 jak i homocysteina.
D3 oczywiście za niska. W ogóle nie bierzesz witaminy D3? Endokrynolodzy zazwyczaj zalecają brać przy hashi przez cały rok i to często większą dawkę niż dla zdrowych osób.
Idź do internisty, coś Ci poradzi, może coś jeszcze zleci, da skierowania do specjalistów.
Na drętwienia to najpierw się oznacza elektrolity, bo może tez masz niedobory.

Homocysteina jest za wysoka. Masz też wynik kwasu foliowego we krwi? Wygląda na to że masz nierównowagę witamin z grupy B, może jak mądrze podsuplementujesz to zjedzie Ci zarówno B12 jak i homocysteina.
D3 oczywiście za niska. W ogóle nie bierzesz witaminy D3? Endokrynolodzy zazwyczaj zalecają brać przy hashi przez cały rok i to często większą dawkę niż dla zdrowych osób.
Idź do internisty, coś Ci poradzi, może coś jeszcze zleci, da skierowania do specjalistów.
Na drętwienia to najpierw się oznacza elektrolity, bo może tez masz niedobory.
właśnie zampomniałam zrobić kwas foliowy, ale będę badać hcv to zbadam

witaminę D3 biorę tylko w dawce 2000, a czasem nawet zapomnę :(

a macie doswiadczenie w stosowaniu TMG? czy to też musi być specjalna forma ( tak jak metylowane witaminy)

właśnie zampomniałam zrobić kwas foliowy, ale będę badać hcv to zbadam

witaminę D3 biorę tylko w dawce 2000, a czasem nawet zapomnę :(

a macie doswiadczenie w stosowaniu TMG? czy to też musi być specjalna forma ( tak jak metylowane witaminy)
mój endokrynolog tylko na lato Wit D3 zmniejsza do 2000 j. Tak to mam brać 4000j. A mam niedoczynność nie hashi. Też myślałam o elektrolitach sód, potas wapń , zawsze zapominam tego ostatniego. Ale w przychodni to może i EKG ci zrobią, by sprawdzić serce. Tmg nie znam

reklama
mój endokrynolog tylko na lato Wit D3 zmniejsza do 2000 j. Tak to mam brać 4000j. A mam niedoczynność nie hashi. Też myślałam o elektrolitach sód, potas wapń , zawsze zapominam tego ostatniego. Ale w przychodni to może i EKG ci zrobią, by sprawdzić serce. Tmg nie znam
Dziewczyny a przy witaminie D3 trzeba brać magnez? razem czy osobno? np wit d3 rano a magnez wieczorem

Do góry