reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

nadmiar witaminy b12

normalnie. Trzeba uważać z tabletkami anty, trzeba zrezygnować z siedzacego trybu życia. Uważać przy zabiegach. Co jakiś czas kontrolować parametry. Nic nadzwyczajnego.

Ja muszę brać heparynę w ciąży. Bo inaczej nic z tego nie było. Miałam podniesiona homocysteine. W zasadzie mam zdiagnozowany zespół antyfosfolipidowy. Badania robiłam zaraz po poronieniu. Najlepiej do 6 tygodni po, bo potem może już nie być tego widać. Na codzien mam podniesione ddimery, mam w górnej granicy normy. Muszę sie ruszać i dużo pić. Problemy z sercem mam odkąd pamiętam, ale lekarze twierdzą, że jest ok.

Cudownie, że z heparyną się udało.

Ja niestety mam pracę biurową i po pracy mało się ruszam, bo ogólnie mam mało energii, szybko się męczę. Sama sobie na to zapracowałam. Muszę to zmienić.
Z tymi mutacjami to lepiej iść do hematologa ? chcę odwiedzić kardiologa z uwagi na kołatania serca, męczliwość.

reklama
Cudownie, że z heparyną się udało.

Ja niestety mam pracę biurową i po pracy mało się ruszam, bo ogólnie mam mało energii, szybko się męczę. Sama sobie na to zapracowałam. Muszę to zmienić.
Z tymi mutacjami to lepiej iść do hematologa ? chcę odwiedzić kardiologa z uwagi na kołatania serca, męczliwość.
Tak, hematolog powinien sie tym zajac. Jednak nie zdziw sie, jak lekarz nie będzie zbytnio przykładał do tego wagi. Myślę, że warto sprawdzić sie pod względem zakrzepicy, zwłaszcza, że masz w rodzinie epizod.

Tak, hematolog powinien sie tym zajac. Jednak nie zdziw sie, jak lekarz nie będzie zbytnio przykładał do tego wagi. Myślę, że warto sprawdzić sie pod względem zakrzepicy, zwłaszcza, że masz w rodzinie epizod.
Dziękuję. Czy na początek wystarczy zbadać APPT,PT, fibrynogen, d-dimer ? czy dorzucić coś jeszcze?

U mnie hematolodzy się zajęli pai a także ginekolog się z tym liczył, ale to było związane z ciążami. Dodatkowe badania wykazały inne nieprawidłowości u mnie, ale ostatecznie w życiu codziennym to nie ma znaczenia - dopiero w ciąży. Pai może powodować problemy w implantacji zarodka, więc jeśli twoje długie starania o ciążę mogły być bardzo wczesnymi poronieniami lub biochemami, to by pasowało. Ale tak naprawdę to, że masz takie polimorfizmy genetyczne, nie oznacza, że musisz mieć problemy zakrzepowe a nawet nie jest pewne, że masz problem z metylacja kwasu foliowego. Trochę trzeba metodą prób i błędów podreperować sobie zdrowie. Konsultacja z kardiologiem i hematologiem wskazana :)

Do góry