reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nadmiar witaminy b12

reklama
biorę taki w saszetkach
Dr Gaja promagnez
Nie ma w nim B6, więc może sprawdziłaby Ci się 1 tabletka Visanto b-optima i 1 tabletka l-metylofolianu wapnia około 500 mikrogramow. Chociaż ja bym raczej przeszła na magnez z B6 a osobno łykała folian około 800 mikrogramów i na tym sprawdziła wyniki po kilku tyg/miesiącach.

Nie ma w nim B6, więc może sprawdziłaby Ci się 1 tabletka Visanto b-optima i 1 tabletka l-metylofolianu wapnia około 500 mikrogramow. Chociaż ja bym raczej przeszła na magnez z B6 a osobno łykała folian około 800 mikrogramów i na tym sprawdziła wyniki po kilku tyg/miesiącach.
Bardzo Ci dziękuję, a polecasz jakiś konkretny magnez? trochę się boję brać b12

hej Dziewczyny

witamina b12 holo tc w normie 110 norma do 188

zrobiłam też badania genetyczne, 2 mam nieprawidłowe, czy możecie coś więcej powiedzieć?
MTHFR MTHFR (C677)
c.665C - MTHFR c.665C>T Układ
heterozygotyczny nieprawidłowy
c.665C>T p.Ala222Val rs1801133
MTHFR MTHFR (A1298)
c.1286A -
MTHFR c.1286A prawidłowy

SERPINE1 PAI-1/SERPINE1
c.-820_-817G(4) - SERPINE1 c.-820_-817G(4_5) Układ
heterozygotyczny nieprawidłowy

dwójkę dzieci urodziłam nie wiedząc o mutacjach, brałam wtedy zwykły kwas foliowy

Dziewczyny czy w związku z mutacją PAI zrobić dodatkowe badania w kierunku zakrzepicy itp. Często mam uczucie ciężkości na klatce i tak dumam czy może cos jest nie tak.

Dziewczyny czy w związku z mutacją PAI zrobić dodatkowe badania w kierunku zakrzepicy itp. Często mam uczucie ciężkości na klatce i tak dumam czy może cos jest nie tak.
zarówno pani, jak i mutacja mhtfr c może wskazywać na problemy z krzepliwością krwi. Tak warto zrobić badania. Trzeba jednak wiedzieć, że wielu lekarzy nie przejmują sie tymi mutacjami. Do tego problemy z krzepliwością mogą być epizodyczne i utrzymywać sie np w ciąży. Stąd niestety mogą sie brać poronienia. To na co trzeba zwrócić uwagę to homocysteine. Zauważ też, czy np nie gęstnieje ci krew przed okresem. Na pewno warto sprawdzać ddomery i wartości krzepliwości krwi jak zajdziesz w ciąze i to już na początku.

zarówno pani, jak i mutacja mhtfr c może wskazywać na problemy z krzepliwością krwi. Tak warto zrobić badania. Trzeba jednak wiedzieć, że wielu lekarzy nie przejmują sie tymi mutacjami. Do tego problemy z krzepliwością mogą być epizodyczne i utrzymywać sie np w ciąży. Stąd niestety mogą sie brać poronienia. To na co trzeba zwrócić uwagę to homocysteine. Zauważ też, czy np nie gęstnieje ci krew przed okresem. Na pewno warto sprawdzać ddomery i wartości krzepliwości krwi jak zajdziesz w ciąze i to już na początku.
Dziękuję za odpowiedź. To teraz wszystko układa się w całość. Dlaczego nie udawało się zajść w kolejną ciążę. Po drugim cc musiałam mieć podawaną heparynę. Przy córce tego nie było. Homocysteina też dość wysoko 9,8. Trochę się zmartwiłam zwłaszcza, że tata zmarł młodo na serce ( tzn. wada nabyta serca, nie doczekał operacji - koniecznie chciał mieć operację u profesora w Krakowie i w szpitalu dostał zator, serce nie wytrzymało a może też miał problemy z krzepliwością ).
Nie wiem czy badać się też w kierunku zespołu antyfosfolipidowego.

Jak żyjecie na co dzień z takimi mutacjami?

reklama
Dziękuję za odpowiedź. To teraz wszystko układa się w całość. Dlaczego nie udawało się zajść w kolejną ciążę. Po drugim cc musiałam mieć podawaną heparynę. Przy córce tego nie było. Homocysteina też dość wysoko 9,8. Trochę się zmartwiłam zwłaszcza, że tata zmarł młodo na serce ( tzn. wada nabyta serca, nie doczekał operacji - koniecznie chciał mieć operację u profesora w Krakowie i w szpitalu dostał zator, serce nie wytrzymało a może też miał problemy z krzepliwością ).
Nie wiem czy badać się też w kierunku zespołu antyfosfolipidowego.

Jak żyjecie na co dzień z takimi mutacjami?
normalnie. Trzeba uważać z tabletkami anty, trzeba zrezygnować z siedzacego trybu życia. Uważać przy zabiegach. Co jakiś czas kontrolować parametry. Nic nadzwyczajnego.

Ja muszę brać heparynę w ciąży. Bo inaczej nic z tego nie było. Miałam podniesiona homocysteine. W zasadzie mam zdiagnozowany zespół antyfosfolipidowy. Badania robiłam zaraz po poronieniu. Najlepiej do 6 tygodni po, bo potem może już nie być tego widać. Na codzien mam podniesione ddimery, mam w górnej granicy normy. Muszę sie ruszać i dużo pić. Problemy z sercem mam odkąd pamiętam, ale lekarze twierdzą, że jest ok.

Do góry