reklama
O tak, czas dla mamy pracującej w domu przy dzieciach, czy to małych czy dużych, to towar deficytowy.
Brakuje na to, by być fotomodelką, elokwentną damą salonową, profesorem nauk takich czy siakich.
W moim przypadku brakuje nawet na to, by się spokojnie zamknąć w toalecie bez trwogi o to, że maluchy zrobią sobie krzywdę, gdy mama nie patrzy.
Marzę o wakacjach. Bez dzieci. Od 6 lat wakacje dzieci znaczą dla mnie pracę 24h/24h/7 dni w tygodniu. Czuję się jak złodziej, gdy wyrywam się z domu na godzinę, by zrobić zakupy, wskoczyć po drodze do biblioteki, dać lekcję pianina - tylko to robię bez dzieci. Dodatkowa godzina? Pod warunkiem, że dzieci - wszystkie- mają w tym czasie zapewnioną opiekę, i to nie kogoś, kto tylko gapi się w telewizor, a za podstawę dziecięcej diety uważa słodycze. Bardziej od czasu brakuje po prostu życzliwej duszy, przyjaciółki, mamy, dobrej cioci czy przyszywanej babci/niani.
ale trafiłaś, jak ja to dobrze rozumiem.. do braku spania dawno przywykłam, czasem gdy mam jakąś wolną godzinę jej większość i tak poświęcę na coś innego niż bym chciała.. a nawet gdy wyjdę z domu to dzieci przypominają o sobie na każdym kroku - gdy widzę tramwaj "słyszę" jakby wołały >mamo, nasz tramwaj< albo zauważam każdą taksówkę, auto policyjne, betoniarkę czy śmieciarkę-tak jak one by to zrobiły. czasami jednak uda mi się spędzić kawałeczek wolnego wieczoru z dala od domu by za nim zatęsknić wtedy spotykam się z kimś na ciastko czy kawę, idę do kina, kosmetyczki albo na rower czy basen, albo cieszymy się z mężem tym, że mamy trochę czasu tylko dla siebie w domu. Bardzo brakuje mi na miejscu jakiejś cioci, babci... żeby śpiące dzieci zostały z kimś bliskim bo chciałabym pójść na randkę z moim mężem
Mi najbardziej brakuje ruchu. Na spacery chodzimy, na rowerze jeździmy, ale chciałabym wyjść, pobiegać gdzie bądź, albo szybki myk po sklepach czy po prostu podbiec na luzaka na autobus... a już nie mówię o jakichś zajęciach... Kiedyś chodziłam na krav magę i teraz mi tego brakuje...
podsyłam bardzo pomocny link w dzisiejzych czasach kiedy to na wizyte u specjalisty czeka sie miesiącami ten portal ulatwia zycie https://recepcjamedyczna.pl/jforum/ginekolog
madinld
Fanka BB :)
Chciałabym wyjechać na wakacje tylko z mężem. To raczej marzenie, bo dzieci nie mamy z kim zostawić. Może kiedyś uda nam się to zrealizować, może ktoś z rodziny odwiedzi nas na dłużej?
Oprócz tego brakuje mi czasu na dobrą książke. Dawniej pożerałam je w dużych ilościach, a teraz jak już czytam to po kilka stron.
Oprócz tego brakuje mi czasu na dobrą książke. Dawniej pożerałam je w dużych ilościach, a teraz jak już czytam to po kilka stron.
izabela 1982
Fanka BB :)
Witajcie,
Mi najbardziej brakuje o brakowało czasu na sport. Chciałabym moc sie wyłączyć na ta godzinę i zadbać o siebie. Niestety nawet teraz jak znalazłam fajne studio z opieka dla dzieci, chłopcy nie chcą tam zostawac jest wielki płacz najchętniej zapadlabym sie pod ziemie. Czuje sie jak matka która ich chowala przed ludźmi i tylko mama mama.
Kochan moje dzieci ale tez trudno mi ze nie mogę mieć chwili dla siebie, nie mogę liczyć na pomoc dziadków czy męża
Mi najbardziej brakuje o brakowało czasu na sport. Chciałabym moc sie wyłączyć na ta godzinę i zadbać o siebie. Niestety nawet teraz jak znalazłam fajne studio z opieka dla dzieci, chłopcy nie chcą tam zostawac jest wielki płacz najchętniej zapadlabym sie pod ziemie. Czuje sie jak matka która ich chowala przed ludźmi i tylko mama mama.
Kochan moje dzieci ale tez trudno mi ze nie mogę mieć chwili dla siebie, nie mogę liczyć na pomoc dziadków czy męża
Izabela - jeśli dzieci nie chcą nigdzie zostawać, może spróbuj poćwiczyć w domu? Ja zanim zaszłam w trzecią ciąże codziennie rano ćwiczyłam godzinkę. Nawet jak dzieci wstały, to robiły wygibasy razem ze mną ;-)
Ja gdybym miała godzinkę dla siebie, to wybrałabym się na randkę z moim mężem - bez nasłuchiwania, czy nikt się nie skrada :-)
Ja gdybym miała godzinkę dla siebie, to wybrałabym się na randkę z moim mężem - bez nasłuchiwania, czy nikt się nie skrada :-)
Encza
Początkująca w BB
Sen! Moja córka od początku kiepsko śpi i od prawie 6 lat nie przespałam w całości żadnej nocy. Poza tym brakuje mi takiej zwykłej spontaniczności na zasadzie podejmuję decyzję, że jadę nad morze i za godzinę jestem w pociągu z plecakiem, w którym mam tylko ręcznik i krem do opalania
Sen! Moja córka od początku kiepsko śpi i od prawie 6 lat nie przespałam w całości żadnej nocy. Poza tym brakuje mi takiej zwykłej spontaniczności na zasadzie podejmuję decyzję, że jadę nad morze i za godzinę jestem w pociągu z plecakiem, w którym mam tylko ręcznik i krem do opalania
To chyba coś czego będzie zawsze brakowalo mam to samo, ale pocieszam sie myślą, że za parę lat będzie to możliwe na nowo. W końcu dzieci dorastają i stają się samodzielne.
reklama
To chyba coś czego będzie zawsze brakowalo mam to samo, ale pocieszam sie myślą, że za parę lat będzie to możliwe na nowo. W końcu dzieci dorastają i stają się samodzielne.
Moja teściowa powtarzała jeszcze jak miała małe dzieci, że jak dorosną, to się wyśpi. Nic z tego. Do tej pory punkt szósta wstaje (chyba zegar wewnętrzny nie chce jej się przestawić) ;-)