reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

motyle w brzuchu czyli pierwsze wyczuwalne ruchy

paula spokojnie, ja tez się denerwowałam, ale zobaczysz,jak zacznie brykać tak raz na godzinkę dostaniesz kopniaczka:)Poinformuj nas oczywiście o pierwszym wyczuwalnym ruchu malenstwa:)

reklama
Sarenka zrobię to obowiązkowo pod warunkiem ze cos sie ruszy bo jak narazie chyba dziecku nie śpieszy się poinformować mamy jak tam się siedzi w brzuszku

Hejka, a ja się martwię... Jestem już w 21 tc, w 18-19 tc poczułam pierwsze ruchy dziecka, takie delikatniutkie dotknięcia, czasem przelewanie, były w miarę regularne przez około 3 tygodnie (tzn. czułam je rano i wieczorem), a od jakiegoś tygodnia dzidzia się jakby uspokoiła i nie czuję już tych ruchów tak dokładnie jak przedtem. Od czasu do czasu zdarza się, że poczuję jakby dotknięcie w dole brzucha, częściej po lewej stronie, ale nie ma w tym żadnej regularności, codziennie rano i wieczorem czekam i czekam na wiadomość od maleństwa i czasem się doczekam, ale niestety nie zawsze. Czy mam się martwić?

Elinek ja myślę że nie ma się czym przejmować. Nasze dzidzie naewt jak już przychodza na świat to miewają takie dni, że po prostu całe je przesypiają. A z tego co widzę to jest chyba twoja pierwsza ciąża więc może to zacząć być odczuwalne później. Ja przy Adasiu też zaczęłam czuć ruchy około 23 tygodnia, więc głowa do góry. A tak poza tym to widzę że jesteśmy z tego samego miasta ;-)

elinek...na regularnośc jest jeszcze czas:tak::tak::tak:. spokojnie.
Ja się trzymam jednego stwierdzenia lekarza że po 3 miesiącu organizm traktuje ciąze jak inwestycję i prędzej mamie wszystkie włosy i zęby wypadną niż dziecku coś sie stanie. Nasz organizm pracuje tylko na maluchy..
A młode ma jeszcze dużo miejsca a poza tym to malutkie jeszcze jest a żeby tak kopnąć żeby mama poczuła to trochę krzepy potrzeba:tak::tak::tak::tak:

Dzięki bardzo za pokrzepiające słowa, od razu mi lepiej :)
Pozdrawiam rybniczankę (ewusek1203) :)

elinek ja też tak miałam i strasznie się wystraszyłam, a teraz dzidzia nie to że kopie , ale jak się położe to delikatnie boksuje zwłaszcza po czekoladzie , tak jak Reniferek kiedyś mi poradziła. Spróbuj może twoja dzidzia też lubi

Hej dziewczynki mam pytanko... orientujecie się na której ścianie macie łożysko...? Bo przeczytałam na internecie, że ma to wpływ na ruchy dziecka.. a raczej na nasze odczucia... Ja czuję ruchy już od miesiąca i one nie są wcale o wiele silniejsze niż na początku... Ja mam łożysko na ścianie przedniej ( nie mylić z przodującym) i właśnie na internecie przeczytałam kilka opinii, że właśnie z tego powodu można czuć ruchy słabiej... Kurcze nie zastanawiałam się nad tym jakoś specjalnie wcześniej, a szkoda bo zapytałabym wczoraj mojego gina... hmmm a może wy wiecie coś więcej na ten temat?

reklama
Eli88 mysle ze to ma duzy wplyw- łożysko jest duze i grube wiec na pewno osłabia wyczuwalność ruchów, szczególnie na początku- kiedy dzidzia nie kopie jeszcze za mocno:tak: Później to już żadne łożysko nie pomoże ochronić nas przed kopniakami... Ja też mam łożysko na ścianie przedniej!:tak: co prawda czuję już bardzo mocne kopy- aż sprawdzałam, czy ich już naocznie nie można zobaczyć:-D ale mam duże dzieciątko i to może dla tego:confused: no i koniec 23 tygodnia się zbliża poowoli...

Do góry