reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Moje dziecko już potrafi....

Hej dziewczyny!

Nie zaglądałam tu od prawie roku!
Teraz zapisałam sie do mam majowych 2010 i postanowiłam zajrzec co słychać na "starych śmieciach"

Odkąd nasza córcia zaczęła sama siedzieć to wysadzamy ja na nocnik i zaoowocwało to tym, że od paru dni gdy tylko chce zrobić cos konkretnego to patrzy na nas i woła "eeeeeeeeee". Najpierw myslelismy że to zbieg okoliczności ale zdarzyło sie to juz kilka razy pod rząd, wszytskie kupki lądują w nocniczku!

Życzę udanych roczków;-)

reklama
Co do naszych osiągnięć to:
- mój Synio nauczył się dmuchać w chusteczkę!!! No i nie trzeba non stop walczyć z Fridą J
- mówi ładnie mama i tata, „ma” (nie ma), „am” (jeść),
- pokazuje prawie wszystko, o co Go zapytamy np. gdzie jest lew, sufit, auto itp.
- na pytanie o auto robi brrrrr… ;)
- posyła całuski, daje buzi, mruga oczkami, pokazuje jaki jest duży, gładzi się po brzuszku jak je coś dobrego, pokazuje gdzie ma brzuszek i siusiak (hihi), włącza i wyłącza światło, robi brawo, brawo, robi i mówi papa,
- uwielbia oglądać książeczki i ma swoje zdanie, którą w danym momencie chce obejrzeć. Pamięta dokładanie co w której książeczce jest. J
No, ale jeśli chodzi o chodzenie, to jest do tyłu, chociaż wstaje wszędzie gdzie się da. Powoli uczy się przemieszczać w łóżeczku. Mam nadzieję, że szybko tę umiejętność posiądzie. J

U nas skok w stronę intelektualną nagle zaczęła powtarzać i pokazywać wiele rzeczy, na które wcześniej nie miała ochoty typu: taka będę duża, takie pyszne itp.
Aaaaa i zaczęła pięknie mówić mama i chyba raczej wie co to znaczy bo powtarza to jak chce do mnie na rączki i oczywiście słysząc to odrazu wymiękam.

Fizycznie to wstaje gdzie się da, coraz częściej się puszcza, stoi sama nawet długo i zrobi po 2-3 kroczki. Za rączkę ładnie chodzi ale często zadarza jej się stawanie i chodzenie na palcach, mam na dzieję, że jej to przejdzie.

I jeszcze jedna umiejętność :>, my dalej na cycusiu i Majeczka opanowała już wyciąganie sobie samodzielnie cycusia spod koszulki i z biustonosza ;> w domu sie z tego śmiejemy i pozwalam jej na to ale aż strach pomyśleć jak przyjdzie jej to zrobić gdzieś w gościach czy na wychodnym ;D.

Hanus widzę że nasze dzieci posiadają podobne umiejętności jeśli chodzi o rozwój intelektualny ;)
Mat mówi:
- mama, tata, dada, baba,
- baaa i bam jak coś spadnie,
- "nie nie nie" i kiwa do tego głową
- "nie ma" i wzrusza ramionami :-)
- jak coś chce mówi "da"
- pokazuje wszystko paluszkiem i mówi "tam"

- umie pokazać wszystko o co się go zapytamy

Ponadto chodzi trzymany za rączki, przy meblach sam doskonale sobie radzi, próbuje już stać bez trzymanki

Wy Dziewczyny liczycie kroczki Waszych Pociech, a mój opanował siadanie na podłodze. Co prawda na łóżku sam siada już jakieś 2 miesiące, ale na podłodze dopiero teraz opanował. A ja się z tego tak ucieszyłam, że zaczęłam Mu bić brawo i teraz jak siada, to sam sobie bije brawo:-);-):tak::-D Hihi - cwaniak mały. :-);-):tak::-D

reklama
Hanuś mój siada już ok 5 miesięcy a bić brawo do tej pory nie bardzo umie :eek: Na nic moje nauki :-( Może będzie tak samo jak z papa, pewnego razu sam zacznie klaskać.

pozdrawiam serdecznie

Do góry