reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Moje bebe bedzie mieć na imie.....??

Kiedyś słyszalam, zę na zmianę imienia ma się nawet 6 m-cy.
Co do kościoła to wystarczy jedno imię. Kiedyś był zwyczaj, że powinno byc świete, a jeśli nie było to właśnie wtedy dawało się drugie święte. Nie wiem jak teraz jest. Ja jednak pozostanę przy Soni, a nie ma ani świętej, ani błogosławionej więc będę musiała się w kościele zorientować jak na chrzcie będzie to wygladało.

reklama
U nas po kilku rozmowach w celu osiągnięcia kompromisu....kierujemy się do Aleksandra. Starszy brat już mówi do brzucha Oli lub Olinek :-D:-D...a mój mąż dziś napisał że bulinek a ja na to chyba bidulinek z takim bratem sadystą :-D:-D

Ja przy pierwszym dziecku, tez nie moglam sie zdecydowac i dopiero jak wyszlam ze szpitala to zdecydowalam sie, ze bedzie Emilek. Jka jeszcze bylam na oddziale to przyszedl fotograf i mozna bylo zdjecia zamowic, no i przy sesji zdjeciowej pytal jak ma na imie synek a ja, ze nie wiem jeszcze to na kartce, ktora byla przyczepiona do misia, ktory rowniez znajdowal sie na zdjeciu napisal synek Panstwa P..... ;) Teraz chcialam wybrac wczesniej imie, no i tez nie moglismy sie zdecydowac, zwlaszcza,ze chcialam takie zeby po polsku bylo ladnie, ale zeby tez mialo swoj fajny odpowiednik po francusku. Puki co bedziemy tutaj mieszkac i duzo latwiej jest z francuskim imieniem, przynajmniej nikt nie bedzie przekrecal u lekarza czy w urzedach :p No i po wielu dyskusjach doszlismy do porozumienia i nasza coreczka bedzie miala na imie Lilie. Byla to najlepsza opcja, bo tak samo jest po fr jak po polsku ;P Lilianne -> Lilie a po polsku Lilianna -> Lilia.

Staram sie nie myslec, co by bylo gdyby sie okazalo, ze to jednak mezczyzna, bo znowu bylby problem ;]

Ostatnia edycja:
nasz synek bedzie mieć na imie Oliver Jozef (to drugie tradycyjnie po tatusiu, dziadku, pradziadku itd.) Już teraz mówimy do brzuszka Oli, Olinek a tatuś mówi Guliwer :-DMusieliśmy wybrać imię uniwersalne w wymowie i pisowni dla 3 krajów, ja jestem Polką, tatuś Słowakiem a mieszkamy w UK.

trojanka - my tez tak wybieralismy imie, jesli chodzi o jezyki i niezle sie nameczylismy - tylko z dwoma. takze gratuluje ze sie udalo z trzema.

Moi znajomi szukali podobnie - imienia dla dziewczynki w pl, ang i hiszpanskim i jest mala gabriella :)

reklama
ja się zastanawiam nad Tosią, ale mojemu Antonina nie pasuje i w sumie ma racje bo Antonina już nie jest takie urokliwe jak Tosia. No i się zastanawiamy jak lidzie zwracają się do dorosłej Tośki np. w pracy Pani Tosiu czy pani Antonino? hmmm?

Do góry