reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Moje bebe bedzie mieć na imie.....??

Czas abym i ja się wypowiedziała. Ja do tego podchodzę całkiem inaczej. Zacznę że ogólnie moje imię (Mariola) też tak średnio mi się podoba... kojarzy się z tą Mariolką z kabaretu, albo z serialu Świat wg Kiepskich... ale to są tylko porównania. W zasadzie każde imię ma swoje dobre i złe strony. Ludzie mogą różnie odbierać nasze imiona np. komuś mariola kojarzy się z wredną osobą, to już i ja będę średnio lubiana przez kogoś, albo odwrotnie jak komuś mariola kojarzy się ze sławną piosenkarką, to wtedy i ja będę "fajna" dla tej osoby.

Tak samo może być w środowisku przedszkolnym, szkolnym. Są różne dzieci, jedne są wredne i wytykają rówieśnikom imiona, pochodzenie, ubrania... a inne nauczone są toleracji i to czy kolega ma na imię Abel, Stasio czy Kamil nie ma żadnego znaczenia. i nie rozumiem osób które słysząc jakieś żadkie imię reagują "O boże, jak rodzice mogli takie imię nadać" a może to imię ma jakieś znaczenie dla tej rodziny? może ten dziwaczny Gniewosz, Władzio, Joachim to potomek dzielnego powstańca, żołnieża, kompozytora, malarza? i jego imię jest czczcią oddaną tej osobie w rodzinie?

Nie zaprzeczam że jak ja spotkam osobę z niespotykanych, starodawnym imieniem nie wyrażam zdziwienia... owszem, ale nikt nie daje mi prawa aby wymyślać na tą osobę przezwiska, oceniać ją lub jej nie lubieć tylko znając jej imię. Zazwyczaj pytam z ciekawości jakie jest znaczenie tego imienia.

Swoją drogą mieć imię które jest niespotykane i powszechnie uznawane za dziwne ma swoją dobrą stronę. Bo np. ja w swoim życiu znałam jedynie dwie dziewczyny o imieniu Mariola. I mi jest z tym dobrze. Bo nie jestem 4 z koleji Kaśką w klasie, lub nie jestem mylona z 5 innymi dziewczynami bo tak samo się nazywamy.

Przy wyborze imienia dla dziecka warto przemyśleć jakie ono ma znaczenie dla nas, czy pasuje do nazwiska... czy dziecko będzie dumne jak się dowie kim był jego św. patron... a nie to czy będzie lubiane bo ma popularne imię...

Przepraszam za słabą składnię w zdaniach...niestety humanistka ze mnie żadna.:-D

reklama
Mariolcia wyobraź sobie że mialam sąsiadkę przed 25 lat(przeprowadzila sie),na przeciwko naszych drzwi były jej drzwi i całe życie jej mowiłam P.Mariola a kurna kilka lat temu sie dowiedziałam,ze ma na imię Maria,na drugie JOlanta i sobie sama stworzyła mix z tych dwóch imion .... "Mariola" normlanie byłam w szoku....bo cieżko mi sie przestawić i powiedzieć P.Marysiu :/

a co do oryginalności imion to juz cytowałam fragment z jakiejś stronki na ten temat,wiec można zerknąć :)

a moja babcia ma na imię Marianna
ale wszyscy od lat mówią do niej Teresa i Ona też się tak przedstawia,
nawet moja Mama do pewnego wieku szkolnego nie wiedziała
o prawdziwym imieniu swojej Mamusi :eek:

a moja babcia ma na imię Marianna
ale wszyscy od lat mówią do niej Teresa i Ona też się tak przedstawia,
nawet moja Mama do pewnego wieku szkolnego nie wiedziała
o prawdziwym imieniu swojej Mamusi :eek:

Moja teściowa ma na imię Marianna i rodzina mówi na nią Mariola a koleżanki w pracy i jej wlasny wnuczek Maria :-D

Nooo czasem warto wlozyc kij w mrowisko:) Lubie jak sie fajna dykusja wykluje:D Mi to glownie o to chodzilo, ze zwlaszcza nowa osoba ktora sie tu pojawi i wypowie i zostanie dosc chlodno potraktowana ( przynajmniej sie tak poczuje), bo nie zna nas jeszcze i moze nie wiedziec ze nasze wywody nie sa atakiem na nikogo czy zlosliwoscia, to po prostu moze sie zniechecic na starcie....

A poza tym szanujmy czyjes imie... dla mnie to ze tak samo nazywa sie piesek czy kotek czy inne zwierzatko to zaden wstyd.... Inna sprawa ze wlasnie wg mnie czesto te rozne imiona sie wlasnie kojarza z kims zlym, wrednym, kims kogo sie nie moze strawic (tak samo dotyczy to czlowieka jak i psa) dlatego trudno sie przelamac nawet do innej bogu ducha winnej osoby ktora nosi to samo imie...
Ale to nie powod zeby twierdzic ze to imie jest brzydkie, czy beznadziejne i sie z gory uprzedzac, bo jak juz nieraz bylo wspomniane - to rzecz gustu:)

A co do Karweny na przyklad to sie przyznam ze pierwszy raz slysze(!) Fakt ze jak sie mieszka za granica to mozna przywyknac do roznych dotad nieznanych imion , wrecz zdalam sobie sprawe ze choc dla Polakow dziwaczne i obciachowe jest nazwanie dziecka np. Apple , River, Coco, Paris (zwlaszcza w polskiej pisowni i tlumaczeniu) to za granica nie budzi wiekszej sensacji... Nie mowie ze trzeba w ten sposob nasladowac i nadac imie Fortepian, bo ktos kocha muzyke, czy York ,bo sie ma slabosc do tej rasy... Ale ze kogos pewne imie zdziwi, zaintryguje, to przeciez nie jest nic zlego, bo to normalna reakcja na szeroko rozumiana "innosc", wyjatkowosc.... Mozne sie rowniez spodobac lub nie, ale po prostu badzmy ostrozni w wydawaniu przykrych opinii, czy tym bardziej wysmiewaniu.... Po co komus bez sensu wyrzadzac przykrosc, zawsze mozna delikatniej:)
Bo nawet jesli ktos spyta o rade w jakiejs kwestii, to skuteczniej i latwiej wyperswadowac cos osobie dyplomatycznie niz metoda huzia na Jozia:tak:

A wiecie ze jak tak piszecie ze na przyklad u Was imie Milena jest bardzo popularne, to ja na mam tylko jedna Milenke w dalszej rodzinie, ale poza tym to sobie nie przypominam zebym wczesniej sie z jakas spotkala.... Za to na przyklad od lat nie spotkalam sie z jakas "nowa" Iza, a w mojej klasie byly nas 3....

Ha, a moja babcia tez Marianna i wszyscy ja nazywali Marysia, albo Maryla i juz jako nastolatka przypadkiem mialam w rece babci dowod osobisty i sie dowiedzialam jak naprawde ma na imie:)

No i znam tez dziewczyne ktora zaczela w Kanadzie uzywac swojego drugiego imienia (Monika bodajze), bo jej sie nie podobalo jak tutejsi wymawiali jej imie Iwona (I wanna;)) Nie pomyslala widocznie zeby W na V wymienic i byloby po klopocie:D

I jeszcze jedno mi sie przypomnialo... Corcia ma kolezanke Blessing. Po polsku moze by to dziwacznie brzmialo, ale po angielsku mi sie bardzo podoba:)W ogole w tym jezyku tyle slow tak dzwiecznie brzmi, ze nawet jak sie nie zna znaczenia, to latwo sobie wyobrazic ze moglby sie tak ktos nazywac;)

A poza tym ktoras o Esmeraldzie wspomniala... Ja jak slucham Garou w piosence "Bell", to wydaje mi sie ze cudnie wymawia to imie:) W ogole po francusku tez takie fajne romantyczne brzmienie maja niektore calkiem zwykle imiona:)

Wiecie co naprawde nie przypuszczalam, ze taki temat, moze sie tak ciekawie rozwinac i sorki za te elaboraty, ale ja tak z natury jak trafie w ciekawe zagadnienie to gadula jestem:D

pryzybela fajny wątek bo fajne dziewuchy w nim piszą :happy:
już sie przyzywczaiłam do twoich eposów:tak:
ale przez to że taki długi post,zapominam co mialam napisać:zawstydzona/y:
z tą iwoną (iwonna) to buchłam śmiechem:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
widziałyście jak na imie bliźniakom dała mariah carey ???
co do imienia marianna to babcia kumpeli tak miała na imie ale wszyscy do niej "Maniusia" a tu we Fr znam marianne (czyt.marian) hehe całkiem ładnie brzmi ale tylko w tej wersji

Lilou, ciekawe czy te imiona to oficjalna wersja czy jakies ploty... Bo sie nie wypowiem nad ich oryginalnoscia, ale jakies takie trudne sa... I zwlaszcza jak Amerykanie nie maja sklonnosci do zdrobnien, to tak ciezkawo bedzie to wypowiadac na codzien... A Monroe, to na czesc Marilyn M.?;-)
I zeby tym razem nie bylo za dlugo, to dobze ze Francuzi maja charakterystyczny akcent i to zenskie imie nie brzmi jak nasz polski Marian:D
W Quebec-u francuskie imiona nie zawsze maja taki sam urok jak we Francji, bo tutejszy akcent jest zazwyczaj malo francuski:/

O, a moja druga babcia to Maria, ale chyba ani razu nie slyszalam zeby ja ktos tak nazwal:0 Dla nas byla Maryncia, a dziadek mowil do niej zawsze:mamusiu!:-)

I jeszcze jedno. Nie przepadalam w dziecinstwie za swoim imieniem,bo ponoc to moj brat je dla mnie wymyslil i mi sie zawsze wydawalo ze na zlosc mnie nazwal zeby latwo mnie bylo przezywac:D Ale najbardziej wnerwiajace przezwisko z jego strony do tej pory pamietam i wcale nie ma zwiazku z imieniem ale i tak nie wiem co mialo znaczyc - Tabaza (hehe byla to dla mnie najwieksza obraza:))

reklama
co do imion dzieci Mariah to corka ma imie po znanej aktorce, a chlopiec na czesc hotelu w stylu marokanskim w ktorym zareczyli sie rodzice.

a tak z ciekawostek to Victoria Beckham chce nazwac corke Santa...lub Atlanta.

Do góry