reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Moje bebe bedzie mieć na imie.....??

O napięciu pisałam w odpowiedzi na Miłki rozluźnianie atmosfery, mi sie tam dyskusja podobała. Chyba jeszcze nigdy tyle postów w ciągu jednego dnia nie spłodziłam, będę się starała zaglądać częściej, bo ciekawie tu się dzieje.

A swoją drogą to nazwa Etopiryna mi się kojarzy z jakąś cesarzową, kto wie może kiedyś ktoś faktycznie tak nazwie swoje dziecię, skoro Mrówka już była...;-)

Spadam spać. Dobranoc Mamuśki

reklama
znajoma jest opiekunka i pilnuje chłopczyka o imieniu Joachim :) wiec w skrócie woła sie himek/ chimek?? jenyy nie wiem czy przez samo "h" czy przez "ch" i po pewnym czasie nawet mi sie to imie zaczęło podobac

Nie no tak serio to ( dla tych, którym pojawiło się światełko w głowie, że to "normalne" imiona)

Etopiryna jest lekiem stosowanym w leczeniu bólów głowy oraz bólów o umiarkowanym nasileniu,zwłaszcza pochodzenia zapalnego,

Ketoprom żel jest stosowany miejscowo na skórę w bólach pourazowych mięśni i stawów oraz w zapaleniu ścięgien.

ale jak ktoś ma ochotę tak nazwać dzieci to nie widzę przeciwwskazań ;-)

tylko przed zastosowaniem każdego z imion należy poradzić się swojego lekarza lub farmaceuty :-D

O kurcze nie sądziłam , że na tym wątku takie emocje i rozgorzałe dyskusje się toczą.
Fakt, ze imię jest bardzo indywidualną sprawą. Mi się podobało imię Zosia (coś dla lilu ;)) i też się zastanawiałam czy nie jest zbyt staropolskie i czy dziecko nie będzie się źle z nim czuło. Tym bardziej, ze podstawowa forma to zofia, trochę poważnie jak dla malucha. Jednak zdecydowaliśmy się na nie i nie żałuję :) teraz nasza Zofia jest zośką lub zosieńką. Wiem, ze nie każdemu się podoba no ale to nie mój problem. Natomiast nie gustuje w imionach typu samira, blanka, karwena itp. może dlatego, ze są mi całkiem obce i nie potrafię znaleźć dla nich miejsca w polskiej rzeczywistości. Inna sprawa, że imię powinno pasować do nazwiska a czasem można znaleźć takie kwiatki np. Samira Kapuścińska albo Ariadna Kowalska a to troche dziwnie brzmi. Pamietam, że jak byłam w przedszkolu to nie mogłam mamie wybaczyć, ze dała mi na imię agnieszka. wydawało mi sie takie nudne i zwykłe a mi się wówczas podobało imię bernadeta i zaklinałam się, że moja córka takie imię dostanie ;)

Jeszcze chwila i sprawdziłabym w necie ten ketoprom i etopirynę w końcu starodawne imiona potrafią być co najmniej dziwne.

jagmar ale imie Zosia jest w pierwszej 20 najczęstszych imion wiec nie tylko Tobie sie podoba:)
no ale moja teściowa sie tak zwie....ale to imie jest dla mnie "bezpłciowe"

Moja teściowa też ma tak na imię :-)
A co do tych udziwnianych jeszcze dodam, że z każdym jest tak że jak się już imię osłucha, to zaczyna się podobać nawet to najbardziej dziwaczne

Lilou to jak masz teściową za zosie to faktycznie może Ci się nie podobać :)
Mi się joachim kojarzy z książka o mikołajku :)
Ja muszę mieć drugą dziewczynkę, bo nie mam żadnego typu na imię chłopięce.

W sumie to dużo zależy od charakteru i usposobienia dziecka. Jeśli taka np. Samira będzie przebojowa, pewna siebie i do tego będzie miała cechy przywódcze to imię jej nie zaszkodzi a w przedszkolu wszystkie dziewczynki będą jej zazdrościć. Jeśli się zdarzy inaczej, i zabraknie jej tych cech to może sobie nie poradzić z tą oryginalnością. Zawsze na drugie można dać jakoś zwyczajnie. Znam parę osób które posługują się drugim imieniem bo pierwszego nie znoszą

reklama
Do góry