U nas oczywiscie pisownia bardziej tutejsza tylko dlatego zeby nikt nie mial problemow z literowaniem i powtarzaniem po kilka razy (wystarczy ze z nazwiskiem tak musimy
) i stad tez wybralismy imiona krotkie... Ale ja tez juz mam takie zboczenie z Polski do zdrobnien i nasza mala czesto nazywamy Kajuszka, Kajcia, Kajcik, a maly bedzie na pewno Maksiu (chyba ze nam sie jeszcze odwidzi i zmienimy koncepcje imienia)
Jakos tak mi nie podchodzi uzywanie pelnego imienia na okraglo, nawet mloda ma kolege Paul-August i tak go wszyscy na codzien nazywaja, a tak dosyc smiesznie to brzmi, no i niepotrzebnie sie to imie wydluza
Oczywiscie czasem uzywaja skrotow, ale zasadniczo pelna forma imienia obowiazuje...
Magduska no wlasnie fakt ze imiona to rzecz gustu i chociaz nie jestem za jakimis udziwnieniami, to raczej nie powiem ze mi sie jakies imie bardzo nie podoba... po prostu czesto pewne imiona kojarza sie z kims kogo nie lubimy, albo wydaja sie zbyt popularne i tak jakby sie czlowiek za mocno z tlumem zlewa (przy czym ponoc wiele osob z oryginalnymi imionami czasem wolaloby sie bardziej "pospolicie" nazywac
) Tak czy innaczej fajnie sobie podyskutowac nawet na temat imion
A co do Nadii, to mojej malej nauczycielka ma tak na imie i dzieki niej mi sie bardzo podoba, bo mila z niej kobieta i szczerze mowiac zawsze mi sie wydawalo ze to takie rosyjskie imie, ale z tego co wiem, to ona ma korzenie bardziej francuskie.... A zreszta gdzies sie spotkalam ze angielskim odpowiednikiem Nadii jest Hope czyli Nadzieja, wiec ma ladne znacznie