reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mój 3 latek nie chce jeść ani załatwiać się w przedszkolu

Martex2003

Zaangażowana w BB
Witajcie. Proszę o radę. Mój 3 latek poszedł do przedszkola i nie chce tam nic zjeść pije tylko. Nie chcę skorzystać także z toalety. Dodam że kupę robi tylko w pieluchę tzn wola że chce PIELUCHĘ NA KUPE. Co mam zrobić jak przede wszystkim namówić go do robienia kupy do nocnika i jak sprawić by zjadł coś w przedszkolu? Dodam że jedzienie w domu rozni się od tego przedszkolnego. Ogolnie syn w domu też nie często nie chce próbować nowych rzeczy. Czy wasze 3 latki też tak mają. Plis help

reklama
1. wypytaj czy ktos na niego krzyczy w przedszkolu, ale nie "czy ktos krzyczy" tylko spytaj "która pani krzyczy na ciebie?" "ktora pani pogania" "ktorej nie lubisz?" TYLKO BLAGAM NA SPOKOJNIE, MOZE W CZASIE SPACERU ZABAWY, nie rob mu przesłuchania.

3. wypytaj jak wygpada toaleta, osobna czy dla chlopcow i dziewczynek ; sedesy odzielnie zamykane xzy tylko polscianka? a moze ktos mu przeszkadza? pani pogania? dzieci przeszkadzaja bo chodzą? bo są w lazience w ttm czasiw co on? a pani pupe podciera czy kaze samemu?

to jego pierwszego dni? jesli tak to na spokojnie. Moja juz do I klasy poszla, dzieci płaczą, nie chca jesc jak w I gr w przedszkolu.

zapytaj czym sie martwi, czy w przedszkolu jest fajnie? dlaczefo? a. co ci sie podoba? a. co ci sie nie podoba? a kogo lubisz? a kogo nie?

Trzylatek to chodząca dzidzia tak naprawdę. Daj mu duuuuuuzo CZAASU, duuuuuuuuuzo WYROZUMIALOSCI i duuuuuuuuuzo MIŁOŚCI

porozmawiaj z. opiekunkami (tak zeby nie widzial/nie slyszal ze. mowisz. o nim) jak one go widza, co myślą?

Absolutnie nie mów ze. dzieci siw beda niego smiac, ze umrze z głodu, ile. to ty plaxisz a on nie je.
Spojrz na niego.
Boi sie. Potrzebuję Twojego wsparcia. I miłości, miłości, miłości.

Matko Boska jakie wypytaj. Od razu zakładanie że tak jest syf, kilka, mogiła, darcie się, może bicie,litosci. Nie można porównywać szkoły do przedszkola!!! My dorośli mamy często kłopot z adaptacja do nowych warunków, do załatwienia się w obcym miejscu, do jedzenia w obcym miejscu. 3 latej też ma do tego prawo, też ma prawo nie lubić wszystkiego do jedzenia, chce się załatwić w bezpiecznym dla niego miejscu(domu), Ciszyy, spokoju, tak samo zjeść. Jedne dzieci aklimatyzują się szybciej, drugie potrzebują więcej czasu. Spokojnie :) proszę nie naciskać na dziecko i go wspierać. Nauczycielki na pewno sobie poradzą :) niedługo to minie :) wiele dzieci tak ma i to mija z czasem. Przyzwyczai się do nowych osób, miejsca, zasad itp. Poczuje się bezpiecznie i będzie wszytako dobrze. Powodzenia :)

reklama
Do góry