reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mniam Mniam :)

dzięki Luczynko,wiedziałam że na Cię mogę liczyć:-)
ja poproszę jakiś dobry przepis na sałatkę:tak:
i oczywiście popieram prośbę Luczynki,dziewczyny wklejajcie tu swoje świąteczne przepisy

reklama
Aniu do usług :-)

No to wrzucam te przepisy na salatki ktore sciagnelam z tego forum :tak:

SAŁATKA FARMERSKA
-seler konserwowy
-papryka konserwowa
-kukurydza
-ogórek zielony
-1por
-jaja(4-5szt.)
-woreczek ryżu
-20dek kiełbasy żywieckiej(krakowskiej)ma być sucha!!
-sos sałatkowy czosnkowy w proszku
-majonez(wg uznania)

wszystko pokroić,wymieszać i doprawić do smaku (a kiełbasę pokroić w "pałeczki")

SAŁATKA CHRZANOWA:

·Puszka czerwonej fasoli (odcedzić)
· 1 mały słoik chrzanu
·4 jaja na twardo (posiekać)
· 20-25 dkg wędzonego żółtego sera (zetrzeń na tarce z dużymi dziurkami)
· 4 plastry szynki (pokroić w kostkę lub cienkie paski)
·sól
·pieprz
·4-5 łyżek majonezu
·można dodać maleńkiego ogórka kiszonego, ale niekoniecznie

Wymieszać wszystko!

SAŁATKA Z MAKARONU Z ZUPEK CHIŃSKICH:

· 3 zupki chinskie mogą być na ostro
· 1 pora
· 1 puszka kukurydzy
· 1 puszka fasoli lub 1 groszku zielonego
· może być 1 puszka ananasów
· ok 5-10 dag wędliny, najlepiej szynki
· 4-5 średnich ogórków kwaszonych
·1-2 jajka

Przygotowanie makaronu:

Makaron z 3 zupek drobić, wsypać przyprawy te co są w zupce (bez tłuszczu), zalać około 0,5 litra, wody gorącej i czekać aż makaron się zaparzy i wciągnie wodę, następnie nadmiar wody o ile coś zostanie odcedzić. Do gorącego makaronu dodać pokrojoną
porę żeby ja trochę zaparzyć. Następnie ostudzić makaron z ta porą, po ostudzeniu dodając
pozostałe składniki. Można też dodać 1-2 łyżek majonezu , sól, pieprz do smaku.

SAŁATKA Z TUŃCZYKA

Składniki:
  • 5 jaj
  • Tuńczyk w oleju(odsączyć)
  • papryka czerwona (Cienko pokrojona w paski)
  • 2 cebule czerwone(cienko pokrojone)
  • 30dkg sera żółtego może być salami(zetrzeć na tarce na grubych oczkach)
  • Majonez Babuni
Wykonanie:
Jajka ugotować (Oddzielić żółtka od białek)
Białka zetrzeć na grubych oczkach tarki ,żółtka rozdrobnić palcami. Dawać na przemian: ser, tuńczyk, białka, papryka, cebula, kukurydza, żółtka, majonez. Powtórzyć warstwę. Majonez ma być na wierzchu.

Sałatka z makreli z kapusta pekińską (nie polecam osobom ktore nie lubia bardzo intensywnego smaku ryb, ja osobiscie uwielbiam makrele ale ta salatka byla dla mnie srednia, choc byly osoby wsrod moich gosci ktore zachwycaly sie ta salatka)

1 duża wędzona makrela
pół kapusty pekońskiej
2 jajka na twardo
2 cebule
(kukurydza - czasami)
majonez sól i pieprz

wszytko drobno kroję mieszam, do tego majonez sól pieprz i gotowe :)

Salatka przekladana z curry
  • ryz
  • piersi z kurczaka
  • kukurydza z puszki
  • ananas z puszki
  • jablko
  • kapusta pekinska
Na sos:
  • jogurt naturalny
  • majonez np. kielecki
  • duzo curry
  • chilli
  • lyzeczka cukru
  • vegeta
Ryz gotujemy na sypko z sola i curry. Wykladamy na dno naczynia (najlepiej przezroczystego). Polewamy to kilkoma lyzeczkami sosu. Piersi kroimy w paseczki, doprawiamy sosem slodko-ostrym (np. z Tao Tao), maggie, vegeta i curry - smazymy i odstawiamy, zeby wystygly. Na ryz kladziemy 1 czesc kapusty pekinskiej, sos, kukurydze, sos, ananasa pokrojonego w kostke, sos, 1 czesc mieska, jablko, druga czesc miesa i na gore reszte sosu. Wstawiamy do lodowki na ok. 1 h. PYCHOTKA

Przepis na Pyszną sałatkę (rewelacyjna bo ja robilam)

Składniki :
1 kapusta pekińska
1 ogórek zielony
2 pomidory
puszkę kukurydzy
3 jajka
szczypior
1 paprykę czerwoną
20 dag seraz żółtego w kostce
2 sosy czosnkowe knora w proszku
szynka lub mięso gyros
śmietana 12%

Przygotowanie :
Wszystko kroimy w drobną kostkę.
Sosy czosnkowe rozrabiamy z majonezem i śmietaną,do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja dodaj do nich jeszcze ok 4 zabki czosnku swiezego bo smak czosnkowy traca te sosy po chili gdy zostaja dodan do salatki).

Do wysokiej miski na same dno układamy warstwami kapustę pekińską,ogórek zielony,polewamy sosem,następnie układamy pomidory i szynkę lub mięso,polewamy sosem,następnie kukurydza,jajka i polewamy sosem, następnie szyczoporek,paprykę czerwoną i znów polewamy sosem i na samą góre ścieramy ser na drobnej tarce.

SAŁATKA

Skladniki
zupka z Vifonu zloty kurczak- lagodna
zupka z Vifonu kurczak- pikantna
kapusta pekinska
por
kukurydza w puszce
majonez

Wykonanie proste
Zupki wraz z wszystkimi przyprawami zalac wrzatkiem.Jak makaron bedzie dobry czyli napuchnie
to odlewamy wode.
Dodam ze wrzatku dajemy tyle zeby zakrylo makaron.
Pekinska drzemy na kawalki. Por kroimy w polksiezyce albo jak kto woli drobniej, dodajemy kukurydze i makaron.Wszystko razem mieszamy Nie przyprawiamy tylko dodajemy troche majonezu

PS. Wszystkie powyzsze przepisy nie sa mojego autorstwa, zostaly tylko skopiowane:-p

Luczynko przez Ciebie jestem głodna jak wilk ;-)
uśliniłam się juz do pasa :tak:;-)... tak mi slinka cieknie na te wszystkie pyszności....

kanapki już zjadłam, burczy mi w brzusiu ...

Luczynko upiekłam maślaczki pyyyyycha:tak:
i do tego jeszcze piernik i pierniczki i babkę z makiem:tak:
i śledzie po kaszubsku i rybkę po grecku i takie inne tam
ale chwalipięta jestem nie??:-):-p

Wiem,że tan wątek juz wymarł.Proszę jednak o jakiś dobry przepis na weki.Tz.buraczki,powidła itp.Muszę się poprawic jakożona ,bo nic nie zrobiłam z nich do tej pory.:-p

Mija daj spokój z wekami,ja uważam się za dobrą żonę:-p a zaprawy na zimę biorę od mamusi:-p;-):tak:

a ja robię słoiczki-mam już kompot z wiśni, powidła, konfiturę, sałatkę z ogórków z czosnkiem, leczo, a teściówka dorobiła buraczki :)szok:- tylko ciekawe, czy jadalnę będą:-p) a teraz muszę M namówić na wyjazd do lasu i grzybki zrobić

reklama
Do góry