reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mniam! Mniam! Coś dla naszych rosnących brzuszków ;-)

uwielbiam stronę Moje Wypieki, ja piekę muffinki kokosowo-cytrynowe zawsze, tej od Doroty

cwietka napisz mi jeszcze kochana /bo może jutro zaprzęgnę mojego M, żeby mi upiekł drożdżówki/ jaki to ma być konkretnie serek???
 
reklama
Dziewczyny, zrobiłam MARSIAKI Agaty ;) są bardzo fajne, smaczne :) ja zrobiłam nie z 7, ale z 3 Marsów więc na 3 marsy wyszło 107g płatkow kukurydzianych. Strasznie słodkie :D więc na pierwszy raz, jak nie macie gości ani dzieci to polecam taką mniejszą porcję ;) mi z tego wyszło ok 10 papilotek na muffinki :)
 
BROWNIE

Potrzebujemy:
- 300g (3 tabliczki) gorzkiej czekolady
- 75g masła
- 3 jajka
- 150g (3/4 szklanki) cukru
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- 150g (1 szklanka) pokruszonych orzechów włoskich
- 120g (1 szklanka) mąki

Przyrządzanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować kwadratową formę do pieczenia 20x20 cm i wyłożyć pergaminem.
Rozpuścić czekoladę i masło w rondelku w kąpieli wodnej. Mieszać przez cały czas. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.


Ubić jajka, cukier, wanilię i sól. Dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać mąkę i orzechy, mieszać do momentu połączenia składników. Wlać do przygotowanej formy i piec przez około 20 min.

voilà! :-)

Ćwietka wspominała o brownies z owocami, rzeczywiście super się komponuje z malinami. Ja ostatnio podawałam z sosem do lodów z owoców leśnych i też było pycha.
 
Właśnie zrobiliśmy z Jasiem:-)

Kruche ciasteczka

składniki:
250 g mąki
100g cukru pudru
150 g masła lub margaryny
2 żółtka
szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego

Masło schłodzić w lodówce, wyjąć i przesiekać z przesianą mąką. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjąć, rozwałkować na grubość około 3mm i wycinać ciastka. Piec na blaszce wyłożonej papierem około 10 minut w 180 stopniach.


Bardzo szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają ;-) Idealne jeśli Wasze dzieci lubią pomagać w kuchni :-D
 
Cos dla milosnikow Nutelli. Ja jestem uzalezniona od tego kremu orzechowo-czekoladowego i musze sie pilnowac, szczegolnie teraz. Ale od czasu do czasu nie zaszkodzi. Przepis jest bardzo dobry i znika zaraz po upieczeniu, choc jak dla mnie wystygniete smakuja lepiej.

O to przedstawiam: MUFFINKI Z NUTELLA

potrzebujemy specjalne blache z wglebieniami na 12 muffinkow i papilotki (choc wystarczaja tez same papilotki polozone na plaskiej blaszce)

skladniki:
- 140 g miekkiego masla o temp. pokojowej
- 2/3 szklanki cukru pudru (ja dodalam cukier)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka o temp. pokojowej
- 1 i 3/4 szklanki maki
- 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
- moja kochana nutella (ok. pol szklanki)

Maslo utrzec z cukrem i cukrem waniliowym na jasna puszysta mase. Jajka roztrzepac w osobnym kubeczku i caly czas miksujac dodawac do masla (jajka wlewac powoli i porcjami). Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy i krotko zmiksowac do polaczenia sie skladnikow (dluzsze miksowanie moze sprawic, ze babeczki opadna). Forme do muffinek wylozyc papierowowymi papilotkami. Do kazdego wglebienia nalozyc solidna lyzke ciasta. Na gore nalozyc po 1 lyzeczce nutelli. Drewnianym patykiem, wykalaczka zrobic esy-floresy. Piec w 170 stopniach przez 25-30 minut to tzw. suchego patyczka.

Przepis jest na 12 muffinkow. Mi wyszlo 24 sztuk. To tez zalezy jak duze mamy papilotki do muffinkow. Smacznego!
 
lody z bialej czekolady z orzechami

200 g bialej czekolady
500 ml smietany
orzechow wg uznania (ja dorzucam garsc bo lubie jak jest duzo, poza tym przy mrozeniu i tak najczesciej opadaja na dno


rozpuscic na delikatnym ogniu czekolade,dodajac 200ml schlodzonej smietanki
300 ml smietany ubic na najwyzszych obrotach, a potem dolac powoli nasza mase czekoladowa, delikatnie mieszajac :)
rozlac do saladerek dodac orzechow, wirokow kokosowych lub cokolwiek innego na co macie ochote

i zamrozic...zazwyczaj gotowe w 2h :cool2:


przepis na sok Kubus

3-5 marchewek obrac i ugotowac na miekko. zmiksowac na papke jak dla niemowlakow ( krem marchewkowy im delikatniejszy tym lepiej), dosypac cukru i sokow do wybory do koloru- swierzych lub z katronu , jak kto woli :) albo poprostu wody- mieszajac lyzka, az uzyska sie wybrana gestosci i smak :)


bon-appetit.jpg
 
IzaV, przepis z lodami bardzo prosty:-)Nawet nie wiedzialam, ze w tak prosty sposob mozna zrobic lody domowe. Mam pytanie do smietanki, ile procentowa powinna byc? Z tego co pamietam w sklepie jest 30 i 36%. Czy po 2h nie powinno sie zmiksowac tej masy zeby miala konsystencje lodow? No i czy biala czekolada rozpuszczona powinno ostygnac czy mozna wlac goraca do smietanki? Przepraszam za tyle pytan, ale jesli chodzi o lody i desery to jestem kulinarne beztalencie;-)
 
IzaV, przepis z lodami bardzo prosty:-)Nawet nie wiedzialam, ze w tak prosty sposob mozna zrobic lody domowe. Mam pytanie do smietanki, ile procentowa powinna byc? Z tego co pamietam w sklepie jest 30 i 36%. Czy po 2h nie powinno sie zmiksowac tej masy zeby miala konsystencje lodow? No i czy biala czekolada rozpuszczona powinno ostygnac czy mozna wlac goraca do smietanki? Przepraszam za tyle pytan, ale jesli chodzi o lody i desery to jestem kulinarne beztalencie;-)

nie wiem ilu procentowa smietana ale taka zeby mozna bylo zrobic bita smietane, mysle ze i 30 i 36% moze byc.
smietana musi byc bardzo schlodzona i czekolade nalezy rozpuscic a potem wymieszac ze smietanka, ktora schlodzi czekolade ale nie spowoduje ze znow stwardnieje, na koniec nalezy ta ubita smietane wymieszac delikatnie z masa czekoladowa i wystarczy odstawic do zamrazarki zeby zamarzlo jak lody :) potem juz nic nie trzeba nic z nimi robic, beda zamrozone i gotowe do spozycia, tyko ostrzegam...przepis jest tak latwy i szybki ze latwo sobie zrobic takie lody 2-3 razy w tyg a po miesiacu miec +5kg bo przepis jest masakrycznie kaloryczny ale i przepyszny i wlasciwie mozna go zrobic z kazdej czekolady- bez zamrozenia wychodzi poprostu mus czekoladowy :sorry2:
 
reklama
IzaV - ale mi ochoty na lody narobiłaś!!! A w zamrażaże siedzą jakieś. Buuu! I co teraz wygra? Lenistwo? czy apetyt?
 

Podobne tematy

Do góry