reklama
Margo25
Fanka BB :)
Dziewczyny, zrobiłam MARSIAKI Agaty są bardzo fajne, smaczne ja zrobiłam nie z 7, ale z 3 Marsów więc na 3 marsy wyszło 107g płatkow kukurydzianych. Strasznie słodkie więc na pierwszy raz, jak nie macie gości ani dzieci to polecam taką mniejszą porcję mi z tego wyszło ok 10 papilotek na muffinki
Ewcik - jakikolwiek homogenizowany. Ja robiłam różnie - i z Danio i z Jogobelli. Jogobellę lubię najbardziej, bo mają takie ekstra duże opakowania i wtedy jedno kupuję i na tę porcję ciasta wystarcza. O! O taki mi chodzi Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://www.poznan.zakupydodomu.pl/images/products/4/jogobella-serek-homogenizowany-wanilia-500g_1467-1.jpg
aleksandral
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 26 Wrzesień 2012
- Postów
- 227
BROWNIE
Potrzebujemy:
- 300g (3 tabliczki) gorzkiej czekolady
- 75g masła
- 3 jajka
- 150g (3/4 szklanki) cukru
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- 150g (1 szklanka) pokruszonych orzechów włoskich
- 120g (1 szklanka) mąki
Przyrządzanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować kwadratową formę do pieczenia 20x20 cm i wyłożyć pergaminem.
Rozpuścić czekoladę i masło w rondelku w kąpieli wodnej. Mieszać przez cały czas. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Ubić jajka, cukier, wanilię i sól. Dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać mąkę i orzechy, mieszać do momentu połączenia składników. Wlać do przygotowanej formy i piec przez około 20 min.
voilà! :-)
Ćwietka wspominała o brownies z owocami, rzeczywiście super się komponuje z malinami. Ja ostatnio podawałam z sosem do lodów z owoców leśnych i też było pycha.
Potrzebujemy:
- 300g (3 tabliczki) gorzkiej czekolady
- 75g masła
- 3 jajka
- 150g (3/4 szklanki) cukru
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- 150g (1 szklanka) pokruszonych orzechów włoskich
- 120g (1 szklanka) mąki
Przyrządzanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować kwadratową formę do pieczenia 20x20 cm i wyłożyć pergaminem.
Rozpuścić czekoladę i masło w rondelku w kąpieli wodnej. Mieszać przez cały czas. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Ubić jajka, cukier, wanilię i sól. Dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać mąkę i orzechy, mieszać do momentu połączenia składników. Wlać do przygotowanej formy i piec przez około 20 min.
voilà! :-)
Ćwietka wspominała o brownies z owocami, rzeczywiście super się komponuje z malinami. Ja ostatnio podawałam z sosem do lodów z owoców leśnych i też było pycha.
Właśnie zrobiliśmy z Jasiem:-)
Kruche ciasteczka
składniki:
250 g mąki
100g cukru pudru
150 g masła lub margaryny
2 żółtka
szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego
Masło schłodzić w lodówce, wyjąć i przesiekać z przesianą mąką. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjąć, rozwałkować na grubość około 3mm i wycinać ciastka. Piec na blaszce wyłożonej papierem około 10 minut w 180 stopniach.
Bardzo szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają ;-) Idealne jeśli Wasze dzieci lubią pomagać w kuchni
Kruche ciasteczka
składniki:
250 g mąki
100g cukru pudru
150 g masła lub margaryny
2 żółtka
szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego
Masło schłodzić w lodówce, wyjąć i przesiekać z przesianą mąką. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjąć, rozwałkować na grubość około 3mm i wycinać ciastka. Piec na blaszce wyłożonej papierem około 10 minut w 180 stopniach.
Bardzo szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają ;-) Idealne jeśli Wasze dzieci lubią pomagać w kuchni
S
Sisha
Gość
Cos dla milosnikow Nutelli. Ja jestem uzalezniona od tego kremu orzechowo-czekoladowego i musze sie pilnowac, szczegolnie teraz. Ale od czasu do czasu nie zaszkodzi. Przepis jest bardzo dobry i znika zaraz po upieczeniu, choc jak dla mnie wystygniete smakuja lepiej.
O to przedstawiam: MUFFINKI Z NUTELLA
potrzebujemy specjalne blache z wglebieniami na 12 muffinkow i papilotki (choc wystarczaja tez same papilotki polozone na plaskiej blaszce)
skladniki:
- 140 g miekkiego masla o temp. pokojowej
- 2/3 szklanki cukru pudru (ja dodalam cukier)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka o temp. pokojowej
- 1 i 3/4 szklanki maki
- 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
- moja kochana nutella (ok. pol szklanki)
Maslo utrzec z cukrem i cukrem waniliowym na jasna puszysta mase. Jajka roztrzepac w osobnym kubeczku i caly czas miksujac dodawac do masla (jajka wlewac powoli i porcjami). Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy i krotko zmiksowac do polaczenia sie skladnikow (dluzsze miksowanie moze sprawic, ze babeczki opadna). Forme do muffinek wylozyc papierowowymi papilotkami. Do kazdego wglebienia nalozyc solidna lyzke ciasta. Na gore nalozyc po 1 lyzeczce nutelli. Drewnianym patykiem, wykalaczka zrobic esy-floresy. Piec w 170 stopniach przez 25-30 minut to tzw. suchego patyczka.
Przepis jest na 12 muffinkow. Mi wyszlo 24 sztuk. To tez zalezy jak duze mamy papilotki do muffinkow. Smacznego!
O to przedstawiam: MUFFINKI Z NUTELLA
potrzebujemy specjalne blache z wglebieniami na 12 muffinkow i papilotki (choc wystarczaja tez same papilotki polozone na plaskiej blaszce)
skladniki:
- 140 g miekkiego masla o temp. pokojowej
- 2/3 szklanki cukru pudru (ja dodalam cukier)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka o temp. pokojowej
- 1 i 3/4 szklanki maki
- 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
- moja kochana nutella (ok. pol szklanki)
Maslo utrzec z cukrem i cukrem waniliowym na jasna puszysta mase. Jajka roztrzepac w osobnym kubeczku i caly czas miksujac dodawac do masla (jajka wlewac powoli i porcjami). Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy i krotko zmiksowac do polaczenia sie skladnikow (dluzsze miksowanie moze sprawic, ze babeczki opadna). Forme do muffinek wylozyc papierowowymi papilotkami. Do kazdego wglebienia nalozyc solidna lyzke ciasta. Na gore nalozyc po 1 lyzeczce nutelli. Drewnianym patykiem, wykalaczka zrobic esy-floresy. Piec w 170 stopniach przez 25-30 minut to tzw. suchego patyczka.
Przepis jest na 12 muffinkow. Mi wyszlo 24 sztuk. To tez zalezy jak duze mamy papilotki do muffinkow. Smacznego!
IzaVarsovie
Fanka BB :)
lody z bialej czekolady z orzechami
200 g bialej czekolady
500 ml smietany
orzechow wg uznania (ja dorzucam garsc bo lubie jak jest duzo, poza tym przy mrozeniu i tak najczesciej opadaja na dno
rozpuscic na delikatnym ogniu czekolade,dodajac 200ml schlodzonej smietanki
300 ml smietany ubic na najwyzszych obrotach, a potem dolac powoli nasza mase czekoladowa, delikatnie mieszajac
rozlac do saladerek dodac orzechow, wirokow kokosowych lub cokolwiek innego na co macie ochote
i zamrozic...zazwyczaj gotowe w 2h
przepis na sok Kubus
3-5 marchewek obrac i ugotowac na miekko. zmiksowac na papke jak dla niemowlakow ( krem marchewkowy im delikatniejszy tym lepiej), dosypac cukru i sokow do wybory do koloru- swierzych lub z katronu , jak kto woli albo poprostu wody- mieszajac lyzka, az uzyska sie wybrana gestosci i smak
200 g bialej czekolady
500 ml smietany
orzechow wg uznania (ja dorzucam garsc bo lubie jak jest duzo, poza tym przy mrozeniu i tak najczesciej opadaja na dno
rozpuscic na delikatnym ogniu czekolade,dodajac 200ml schlodzonej smietanki
300 ml smietany ubic na najwyzszych obrotach, a potem dolac powoli nasza mase czekoladowa, delikatnie mieszajac
rozlac do saladerek dodac orzechow, wirokow kokosowych lub cokolwiek innego na co macie ochote
i zamrozic...zazwyczaj gotowe w 2h
przepis na sok Kubus
3-5 marchewek obrac i ugotowac na miekko. zmiksowac na papke jak dla niemowlakow ( krem marchewkowy im delikatniejszy tym lepiej), dosypac cukru i sokow do wybory do koloru- swierzych lub z katronu , jak kto woli albo poprostu wody- mieszajac lyzka, az uzyska sie wybrana gestosci i smak
S
Sisha
Gość
IzaV, przepis z lodami bardzo prosty:-)Nawet nie wiedzialam, ze w tak prosty sposob mozna zrobic lody domowe. Mam pytanie do smietanki, ile procentowa powinna byc? Z tego co pamietam w sklepie jest 30 i 36%. Czy po 2h nie powinno sie zmiksowac tej masy zeby miala konsystencje lodow? No i czy biala czekolada rozpuszczona powinno ostygnac czy mozna wlac goraca do smietanki? Przepraszam za tyle pytan, ale jesli chodzi o lody i desery to jestem kulinarne beztalencie;-)
IzaVarsovie
Fanka BB :)
IzaV, przepis z lodami bardzo prosty:-)Nawet nie wiedzialam, ze w tak prosty sposob mozna zrobic lody domowe. Mam pytanie do smietanki, ile procentowa powinna byc? Z tego co pamietam w sklepie jest 30 i 36%. Czy po 2h nie powinno sie zmiksowac tej masy zeby miala konsystencje lodow? No i czy biala czekolada rozpuszczona powinno ostygnac czy mozna wlac goraca do smietanki? Przepraszam za tyle pytan, ale jesli chodzi o lody i desery to jestem kulinarne beztalencie;-)
nie wiem ilu procentowa smietana ale taka zeby mozna bylo zrobic bita smietane, mysle ze i 30 i 36% moze byc.
smietana musi byc bardzo schlodzona i czekolade nalezy rozpuscic a potem wymieszac ze smietanka, ktora schlodzi czekolade ale nie spowoduje ze znow stwardnieje, na koniec nalezy ta ubita smietane wymieszac delikatnie z masa czekoladowa i wystarczy odstawic do zamrazarki zeby zamarzlo jak lody potem juz nic nie trzeba nic z nimi robic, beda zamrozone i gotowe do spozycia, tyko ostrzegam...przepis jest tak latwy i szybki ze latwo sobie zrobic takie lody 2-3 razy w tyg a po miesiacu miec +5kg bo przepis jest masakrycznie kaloryczny ale i przepyszny i wlasciwie mozna go zrobic z kazdej czekolady- bez zamrozenia wychodzi poprostu mus czekoladowy
reklama
Podobne tematy
Podziel się: