Sos dyniowy dla Madziuli
Potrzebujemy:
trochę duszonego obranego mięsa, pokrojonego na nieduże kawałki (ja dałam, bo mi zalegało, lepiej dać kilka plastrów szynki parmeńskiej/szwarcwaldzkiej pokrojonych w kostkę)
cebulę
dynię pokrojoną w kostkę (tak z 1,5-2 szklanki)
kartonik sosu pomidorowego
kilka ząbków czosnku (w zależności od tego, czy lubimy śmierdzieć, czy nie ;-) )
sól, pieprz
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Dorzucamy mięso/szynkę - podsmażamy i po chwili dynię. Przykrywamy pokrywką, solimy, pieprzymy i dusimy z 5 minutek - aż dynia zmięknie, ale się nie rozciapka. Można wlać odrobinkę wody. Dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i wlewamy sos pomidorowy.
Podajemy z makaronem - u mnie dzisiaj świderki.
Potrzebujemy:
trochę duszonego obranego mięsa, pokrojonego na nieduże kawałki (ja dałam, bo mi zalegało, lepiej dać kilka plastrów szynki parmeńskiej/szwarcwaldzkiej pokrojonych w kostkę)
cebulę
dynię pokrojoną w kostkę (tak z 1,5-2 szklanki)
kartonik sosu pomidorowego
kilka ząbków czosnku (w zależności od tego, czy lubimy śmierdzieć, czy nie ;-) )
sól, pieprz
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Dorzucamy mięso/szynkę - podsmażamy i po chwili dynię. Przykrywamy pokrywką, solimy, pieprzymy i dusimy z 5 minutek - aż dynia zmięknie, ale się nie rozciapka. Można wlać odrobinkę wody. Dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i wlewamy sos pomidorowy.
Podajemy z makaronem - u mnie dzisiaj świderki.