reklama
IzaVarsovie
Fanka BB :)
sledzik dla ciezarnej
5-8 platow sledzia (taka sklepowa tacka sledzia w oleju)
2 srednie jablka
1.5 cebuli
0.5 cytryny
smietana
2-3l cukru
szczypta soli
sledziki pokroic na male kawaleczki, jablka zetrzec na tarce jarzynowej, cebule na drobna kosteczke i wymieszac ze smietana cukrem i sola, dolac oleju ze sledzi, skropic cytryna i odstawic do lodowki
smakuje z kanapkami z dzemem hahaha
5-8 platow sledzia (taka sklepowa tacka sledzia w oleju)
2 srednie jablka
1.5 cebuli
0.5 cytryny
smietana
2-3l cukru
szczypta soli
sledziki pokroic na male kawaleczki, jablka zetrzec na tarce jarzynowej, cebule na drobna kosteczke i wymieszac ze smietana cukrem i sola, dolac oleju ze sledzi, skropic cytryna i odstawic do lodowki
smakuje z kanapkami z dzemem hahaha
Agata_K
Fanka BB :)
Ja też ale chyba poczekam aż jacyś goście mi się zwalą, żebym sama 50 nie zjadła
Ostatnio robiłam mikro-porcję "na oko" - chyba z dwóch marsów i jakichś 100g płatków - wyszło mi tak z 15, nie pamiętam dokładnie. Ale gwarantuję Ci, że każda ilość zniknie w trymiga - u mnie mąż jak się przypnie, to 20 na jedno posiedzenie potrafi wtrącić - no ale on chudy jak patyk od zawsze, więc (jak sam mówi) co mu szkodzi:-)
Margo25
Fanka BB :)
Cwietka bądź któraś z Was robiąca drożdżówy,
(Nie wysyła mi się wiadomość prywatna do Cwietki)
mam pytanie odnośnie drożdżówek, bo nie mogę się doczytać jednej rzeczy w przepisie. Chodzi mi o jajo.
Cwietka napisała tak:
1 żółtko + jedno jajko
i
Bułki smarujemy roztrzepanym białkiem (tym które zostało po żółtku)
czyli wnioskuję, że:
używam dwóch żółtek i jednego białka? czy wszystko z jednego jaja?
Pogubiłam się i gapię się w ten monitor jak niedowiarek
(Nie wysyła mi się wiadomość prywatna do Cwietki)
mam pytanie odnośnie drożdżówek, bo nie mogę się doczytać jednej rzeczy w przepisie. Chodzi mi o jajo.
Cwietka napisała tak:
1 żółtko + jedno jajko
i
Bułki smarujemy roztrzepanym białkiem (tym które zostało po żółtku)
czyli wnioskuję, że:
używam dwóch żółtek i jednego białka? czy wszystko z jednego jaja?
Pogubiłam się i gapię się w ten monitor jak niedowiarek
Zacznę od muffinów.
Robiłam według tego przepisu: Moje Wypieki | Muffinki z białym serem, ale z kilkoma modyfikacjami.
1. Do ciasta muffinkowego dodałam dwie łyżki kakao.
2. Radzę dać więcej cukru - 3/4 szklanki, bo ja dałam 1/2 i są mało słodkie.
3. do środka dałam ser + wiśnie z konfitury, bo mam na nie ostatnio fazę.
Wyszły całkiem całkiem, ale jednak nie zostanę miłośniczką muffinek. Wolę drożdżówy :-)
Robiłam według tego przepisu: Moje Wypieki | Muffinki z białym serem, ale z kilkoma modyfikacjami.
1. Do ciasta muffinkowego dodałam dwie łyżki kakao.
2. Radzę dać więcej cukru - 3/4 szklanki, bo ja dałam 1/2 i są mało słodkie.
3. do środka dałam ser + wiśnie z konfitury, bo mam na nie ostatnio fazę.
Wyszły całkiem całkiem, ale jednak nie zostanę miłośniczką muffinek. Wolę drożdżówy :-)
reklama
No i od razu pieczywko. Generalnie korzystam z Moich Wypieków i szczerze mogę polecić kilka przepisów:
1. http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-wieloziarnisty - chleb "dla idiotów", mój pierwszy. Wrzuca się składniki do gara, miesza i czeka aż wyrośnie. Wychodzi pyyyszny.
2. Moje Wypieki | Pain Rustique - trochę bardziej upierdliwy, bo trzeba zrobić zaczyn poprzedniego dnia, ale smakuje wspaniale.
A z bułek to te:
1. Moje Wypieki | Bułki z ziemniakami - moje ulubione. Szczególnie dobre, jeśli komuś zostaną ziemniaki z obiadu, zamiast wyrzucać, można bułki zrobić :-) Ja oczywiście zawsze daję ziemniaki na oko, bo nie wiem, jak odmierzyć tę ilość, która jest w przepisie.
2. Moje Wypieki | French dimpled rolls - bardzo "ubogie" składniki, ale bułki wychodzą pyszne. Były dla mnie dużym zaskoczeniem.
3. Moje Wypieki | Bułki z cebulką - Pyyyszne, jak się komuś chce bawić z podsmażaniem cebuli ;-)
4. Moje Wypieki | Mięciutkie bułeczki obiadowe - bardzo dobre, ale radzę zrobić większe. Ja zrobiłam malutkie i pochłonęliśmy w 1,5 dnia.
5. Moje Wypieki | Bułeczki razowe z mąką żytnią - też ok.
6. Moje Wypieki | Bułeczki maślane z rodzynkami - moje ukochane na śniadanie. Ostatnio coś nie piekę, bo nie mam ochoty na mascarpone i dżemik, ale jak mi smaki do normy powrócą, to do nich wrócę :-)
4.
1. http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-wieloziarnisty - chleb "dla idiotów", mój pierwszy. Wrzuca się składniki do gara, miesza i czeka aż wyrośnie. Wychodzi pyyyszny.
2. Moje Wypieki | Pain Rustique - trochę bardziej upierdliwy, bo trzeba zrobić zaczyn poprzedniego dnia, ale smakuje wspaniale.
A z bułek to te:
1. Moje Wypieki | Bułki z ziemniakami - moje ulubione. Szczególnie dobre, jeśli komuś zostaną ziemniaki z obiadu, zamiast wyrzucać, można bułki zrobić :-) Ja oczywiście zawsze daję ziemniaki na oko, bo nie wiem, jak odmierzyć tę ilość, która jest w przepisie.
2. Moje Wypieki | French dimpled rolls - bardzo "ubogie" składniki, ale bułki wychodzą pyszne. Były dla mnie dużym zaskoczeniem.
3. Moje Wypieki | Bułki z cebulką - Pyyyszne, jak się komuś chce bawić z podsmażaniem cebuli ;-)
4. Moje Wypieki | Mięciutkie bułeczki obiadowe - bardzo dobre, ale radzę zrobić większe. Ja zrobiłam malutkie i pochłonęliśmy w 1,5 dnia.
5. Moje Wypieki | Bułeczki razowe z mąką żytnią - też ok.
6. Moje Wypieki | Bułeczki maślane z rodzynkami - moje ukochane na śniadanie. Ostatnio coś nie piekę, bo nie mam ochoty na mascarpone i dżemik, ale jak mi smaki do normy powrócą, to do nich wrócę :-)
4.
Podobne tematy
Podziel się: