reklama
S
Sisha
Gość
IzaV, najwyzej bedziesz miec nas na sumieniu, szczegolnie tych co lubia slodkie i trudno im sie ograniczyc:-) (czyli np. ja). 5 kg w to czy we wte, ja i tak juz gruba jestem, a kilogramami bedziemy sie przejmowac po ciazy:-)
E
Eweli85
Gość
Dziewczyny - podaję przepis na SERNIK Z MUSEM ( ja robiłam raz z morelowym, raz z gruszkowym.) w oryginale jest malinowy
Sernik jest czasochłonny ale efekt - znakomity!! Jego tajemnicą i chyba kluczem do sukcesu jest pieczenie go w kąpieli wodnej.
Spód Browny ( można również z kruszonych herbatników )
•65 g ciemnej czekolady•65 g miękkiego masła
•50 g drobnego cukru
•1 jajko
•40 g mąki
Masa serowa
•500 g tłustego sera twarogowego ( ja robiła z serka Dr Oetkera)
•500 g sera mascarpone
•3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
•1 i 1/2 szklanki cukru
•5 jajek
•80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki 30%
•2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( ja dodaj syrop waniliowy do kawy)
Mus - blenduję gruszki z syropu mojej Mamy
Do przygotowania:
szczelna tortownica o średnicy 25 cm z odpinaną obręczą, wysmarowana masłem (jeśli nie mamy pewności co do szczelności tortownicy, smarujemy ją masłem, a samo dno bardzo małą jego ilością, na spód tortownicy kładziemy papier do pieczenia i wypuszczamy go na zewnątrz, zamykając ciasno obręcz). Wadą tego rozwiązania jest to, że papier może być ciężki do usunięcia spod upieczonego już sernika.
•kilka kawałków grubej folii aluminiowej do zabezpieczenia formy od zewnątrz
•duża i głęboka blacha do pieczenia, do której wlewam wrzątek i w to wkładam blaszkę z sernikiem.
Przygotowanie:
Spód : Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko ciepła). Masło ucierać z cukrem aż będzie puszyste (około 7 minut). W innej miseczce ubić na pianę jajko.
Połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając :najpierw utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem. Gładką masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 6 minut (na wierzchu ma pojawić się skorupka), wyjąć z piekarnika. W międzyczasie zacząć przygotowywać masę serową.
Masa serowa do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone i mąką. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować ze śmietanką i ekstraktem z wanilii.
Masę wylać (na początku wyłożyć łyżką) na podpieczony czekoladowy spód. Na wierzch wykładać po łyżeczce mus malinowy starając się rozprowadzić go, tzn. "kłaść" na powierzchni, a nie zanurzać go w masie serowej. Cieniutkim patyczkiem lub najlepiej wykałaczką zrobić kilkanaście ósemek w masie serowej, rozprowadzając mus malinowy po powierzchni i tworząc fantazyjne wzorki.
Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy do pieczenia, w którą wlać wrzącą wodę (z jednego czajnika). Całość wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. Sernik należy studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić, następnie zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin. Im sernik lepiej i dłużej schłodzony - tym lepiej. Kroić ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.
PYCHA!!!!
Przepis z kwestii smaku : Sernik z musem malinowym - Przepis
Sernik jest czasochłonny ale efekt - znakomity!! Jego tajemnicą i chyba kluczem do sukcesu jest pieczenie go w kąpieli wodnej.
Spód Browny ( można również z kruszonych herbatników )
•65 g ciemnej czekolady•65 g miękkiego masła
•50 g drobnego cukru
•1 jajko
•40 g mąki
Masa serowa
•500 g tłustego sera twarogowego ( ja robiła z serka Dr Oetkera)
•500 g sera mascarpone
•3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
•1 i 1/2 szklanki cukru
•5 jajek
•80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki 30%
•2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( ja dodaj syrop waniliowy do kawy)
Mus - blenduję gruszki z syropu mojej Mamy
Do przygotowania:
szczelna tortownica o średnicy 25 cm z odpinaną obręczą, wysmarowana masłem (jeśli nie mamy pewności co do szczelności tortownicy, smarujemy ją masłem, a samo dno bardzo małą jego ilością, na spód tortownicy kładziemy papier do pieczenia i wypuszczamy go na zewnątrz, zamykając ciasno obręcz). Wadą tego rozwiązania jest to, że papier może być ciężki do usunięcia spod upieczonego już sernika.
•kilka kawałków grubej folii aluminiowej do zabezpieczenia formy od zewnątrz
•duża i głęboka blacha do pieczenia, do której wlewam wrzątek i w to wkładam blaszkę z sernikiem.
Przygotowanie:
Spód : Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko ciepła). Masło ucierać z cukrem aż będzie puszyste (około 7 minut). W innej miseczce ubić na pianę jajko.
Połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając :najpierw utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem. Gładką masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 6 minut (na wierzchu ma pojawić się skorupka), wyjąć z piekarnika. W międzyczasie zacząć przygotowywać masę serową.
Masa serowa do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone i mąką. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować ze śmietanką i ekstraktem z wanilii.
Masę wylać (na początku wyłożyć łyżką) na podpieczony czekoladowy spód. Na wierzch wykładać po łyżeczce mus malinowy starając się rozprowadzić go, tzn. "kłaść" na powierzchni, a nie zanurzać go w masie serowej. Cieniutkim patyczkiem lub najlepiej wykałaczką zrobić kilkanaście ósemek w masie serowej, rozprowadzając mus malinowy po powierzchni i tworząc fantazyjne wzorki.
Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy do pieczenia, w którą wlać wrzącą wodę (z jednego czajnika). Całość wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. Sernik należy studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić, następnie zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin. Im sernik lepiej i dłużej schłodzony - tym lepiej. Kroić ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.
PYCHA!!!!
Przepis z kwestii smaku : Sernik z musem malinowym - Przepis
E
Eweli85
Gość
Przepis na szybki chlebek:
CHLEB Z ZIARNAMI
1 kg mąki pszennej
½ szkl. mąki żytniej
¾ szkl. płatków owsianych
¾ szkl. siemienia lnianego
¾ szkl. słonecznika
½ szkl. ziaren dyni
¾ szkl. otrąb
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki wymieszać na sucho.
½ litra wody gazowanej
½ litra przegotowanej letniej wody + zakwas ze słoika
Wszystko wyrobić i zostawić na 1-2 godziny.
Resztę podzielić na 2 części i wyłożyć do wysmarowanych i wysypanych otrębami foremek kek sówek. Odstawić na 10-12 godzin.
Potem posmarować wierzch olejem lub masłem i piec 1 godz. i 15 min. w temp. 180 st.C
Można posmarować masłem przed pieczeniem i w trakcie pieczenia po 30 min. Powstaje ładna pieczona skórka.
Po upieczeniu zaraz wyjąć z foremek.
Zaczyn można trzymać w lodówce przeszło 2 tyg. w zakręconym słoiku.
Ja nie dodaję pestek dyni, a mąki więcej żytniej niż pszennej.
Smacznego!!!
CHLEB Z ZIARNAMI
1 kg mąki pszennej
½ szkl. mąki żytniej
¾ szkl. płatków owsianych
¾ szkl. siemienia lnianego
¾ szkl. słonecznika
½ szkl. ziaren dyni
¾ szkl. otrąb
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki wymieszać na sucho.
½ litra wody gazowanej
½ litra przegotowanej letniej wody + zakwas ze słoika
Wszystko wyrobić i zostawić na 1-2 godziny.
Resztę podzielić na 2 części i wyłożyć do wysmarowanych i wysypanych otrębami foremek kek sówek. Odstawić na 10-12 godzin.
Potem posmarować wierzch olejem lub masłem i piec 1 godz. i 15 min. w temp. 180 st.C
Można posmarować masłem przed pieczeniem i w trakcie pieczenia po 30 min. Powstaje ładna pieczona skórka.
Po upieczeniu zaraz wyjąć z foremek.
Zaczyn można trzymać w lodówce przeszło 2 tyg. w zakręconym słoiku.
Ja nie dodaję pestek dyni, a mąki więcej żytniej niż pszennej.
Smacznego!!!
IzaVarsovie
Fanka BB :)
paczki dla shishy
cenne rady przed robieniem paczkow Moje Wypieki | Perfekcyjne pączki - to nie trudne!
duzo przepisow na paczki Moje Wypieki w ogole swietna stonka i maja nawet aplikacje na tel
tanszy przepis
Składniki na około 20 - 25 sztuk:
paczki dla chrobka
Składniki na pełny duży talerz:
cenne rady przed robieniem paczkow Moje Wypieki | Perfekcyjne pączki - to nie trudne!
duzo przepisow na paczki Moje Wypieki w ogole swietna stonka i maja nawet aplikacje na tel
tanszy przepis
Składniki na około 20 - 25 sztuk:
- 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
- 3 małe jajka
- 100 g masła, roztopionego
- 70 g cukru z wanilią
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki rumu
- 250 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych (jest roznica miedzy suchymi a chemicznymi/ ja chemicznych dodalabym 20g)
- olej, do smażenia
- konitura lub krem, do nadziewania
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody (ja robie z soku z cytryny)
paczki dla chrobka
Składniki na pełny duży talerz:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- drobny cukier do wypieków wymieszany ze zmielonym cynamonem (na 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu)
S
Sisha
Gość
dzieki Iza:-)Jak tak patrze na ten przepis to on nie jest nawet tak skomplikowany jak myslalam. Jak opusci mnie len to postaram sie zrobic te paczki i podzielic sie moja opinia
E
Eweli85
Gość
ja z kolei wypróbowałam już wiele przepisów z Kwestii smaku. Polecam!
Zamieszczam przepis na nadziewane muszle. Ja robię wersję z mięskiem - dodaję uduszone mielone mięsko, czasem z pieczarkami
14 muszli makaronowych - w moim nacztyniu mieści się do 20 muszli
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 cm plaster cebuli
1/2 cukinii
1 kulka białej mozzarelli
100 g sera koziego w roladce lub sera feta - ja dodaję FETĘ
2 pełne łyżki mascarpone
WERSJA MIĘSNA - ok 30 dag mielonego mięska podsmazonego z cebulką
oliwa extra vergine
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone oregano
5 pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów, pokrojonych i bez skórek (pelati)
1 szklanka (250 ml) sosu pomidorowego + passatę ( mały kartonik)
1 łyżeczka suszonego oregano
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Paprykę pokroić na kawałki, cukinię w 1 cm plasterki i razem z cebulą oprószyć solą. Grillować w 2 partiach na patelni grillowej przez około pół godziny każdą partię, na małym ogniu. Warzywa mają zmięknąć i pokryć się ciemnymi paskami. - NIE ZAWSZE GRILLUJĘ, czasem tylko podsmażam- zalęzy od czasu jaki mam
Warzywa pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać z 2 łyżkami oliwy extra vergine i 1 łyżeczką suszonego oregano. Dodać mozzarellę pokrojoną w kostkę, ser kozi lub fetę oraz mascarpone.
Przygotować sos pomidorowy: wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente (około 13 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy. Odcedzić, dodać łyżeczkę oliwy extra vergine i delikatnie wymieszać, odstawić.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Sos pomidorowy wlać do naczynia żaroodpornego. Ugotowane muszle nadziać farszem i włożyć w sos pomidorowy, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych i skropić oliwą extra vergine. Piec przez 25 minut . po tym czasie położyć na każdą muszlę ser żółty i opcji grilla grillowac ok 5 min
Przepis z :
http://www.kwestiasmaku.com/pasta/m..._muszle_z_grillowanymi_warzywami/przepis.html
Zamieszczam przepis na nadziewane muszle. Ja robię wersję z mięskiem - dodaję uduszone mielone mięsko, czasem z pieczarkami
14 muszli makaronowych - w moim nacztyniu mieści się do 20 muszli
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 cm plaster cebuli
1/2 cukinii
1 kulka białej mozzarelli
100 g sera koziego w roladce lub sera feta - ja dodaję FETĘ
2 pełne łyżki mascarpone
WERSJA MIĘSNA - ok 30 dag mielonego mięska podsmazonego z cebulką
oliwa extra vergine
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone oregano
5 pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów, pokrojonych i bez skórek (pelati)
1 szklanka (250 ml) sosu pomidorowego + passatę ( mały kartonik)
1 łyżeczka suszonego oregano
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Paprykę pokroić na kawałki, cukinię w 1 cm plasterki i razem z cebulą oprószyć solą. Grillować w 2 partiach na patelni grillowej przez około pół godziny każdą partię, na małym ogniu. Warzywa mają zmięknąć i pokryć się ciemnymi paskami. - NIE ZAWSZE GRILLUJĘ, czasem tylko podsmażam- zalęzy od czasu jaki mam
Warzywa pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać z 2 łyżkami oliwy extra vergine i 1 łyżeczką suszonego oregano. Dodać mozzarellę pokrojoną w kostkę, ser kozi lub fetę oraz mascarpone.
Przygotować sos pomidorowy: wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente (około 13 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy. Odcedzić, dodać łyżeczkę oliwy extra vergine i delikatnie wymieszać, odstawić.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Sos pomidorowy wlać do naczynia żaroodpornego. Ugotowane muszle nadziać farszem i włożyć w sos pomidorowy, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych i skropić oliwą extra vergine. Piec przez 25 minut . po tym czasie położyć na każdą muszlę ser żółty i opcji grilla grillowac ok 5 min
Przepis z :
http://www.kwestiasmaku.com/pasta/m..._muszle_z_grillowanymi_warzywami/przepis.html
franekkimono
Fanka BB :)
Ciasto na pizzę Ciasto na Pizzę
reklama
AleksandraMaria
Fanka BB :)
Przepis na bardzo łatwe ciasto z jagodami* Ten przepis znalazłam kilka lat temu na jakiejś stronie internetowej ale nie pamiętam adresu.
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (ja zawsze daję mniej -1 łyżeczkę- i zawsze wyrośnie)
3 łyżki oleju
2 łyżki wody (ja dodaję gazowaną)
1 łyżka octu zwykłego albo jabłkowego
sok z ok połówki małej cytryny - to już mój dodatek
owoce - ilość wg uznania
Jajka ubić z cukrem, potem dodać 'płynne' składniki, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do średniej foremki (u mnie okrągła ok.25 cm średnicy) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Poukładać (jeżeli mamy czas) albo poprostu rozsypać owoce(można je trochę wcisnąć do środka, żeby nie zostały na górze jeżeli ktoś lubi). Piec ok 40 min. w piekarniku nagrzanym na 190⁰C elektrycznym, lub 170-180⁰C gazowym. Sprawdzić czy ciasto jest upieczone, posypać cukrem pudrem i tyle!
(* właściwie można dodać obojętnie jakie owoce, ja dodałam borówki, żurawiny i maliny moroszki, bo akurat były blisko jagód ;-))
przed po
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (ja zawsze daję mniej -1 łyżeczkę- i zawsze wyrośnie)
3 łyżki oleju
2 łyżki wody (ja dodaję gazowaną)
1 łyżka octu zwykłego albo jabłkowego
sok z ok połówki małej cytryny - to już mój dodatek
owoce - ilość wg uznania
Jajka ubić z cukrem, potem dodać 'płynne' składniki, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do średniej foremki (u mnie okrągła ok.25 cm średnicy) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Poukładać (jeżeli mamy czas) albo poprostu rozsypać owoce(można je trochę wcisnąć do środka, żeby nie zostały na górze jeżeli ktoś lubi). Piec ok 40 min. w piekarniku nagrzanym na 190⁰C elektrycznym, lub 170-180⁰C gazowym. Sprawdzić czy ciasto jest upieczone, posypać cukrem pudrem i tyle!
(* właściwie można dodać obojętnie jakie owoce, ja dodałam borówki, żurawiny i maliny moroszki, bo akurat były blisko jagód ;-))
przed po
Podobne tematy
Podziel się: