reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mniam! Mniam! Coś dla naszych rosnących brzuszków ;-)

reklama
IzaV, najwyzej bedziesz miec nas na sumieniu, szczegolnie tych co lubia slodkie i trudno im sie ograniczyc:-) (czyli np. ja). 5 kg w to czy we wte, ja i tak juz gruba jestem, a kilogramami bedziemy sie przejmowac po ciazy:-)
 
Dziewczyny - podaję przepis na SERNIK Z MUSEM ( ja robiłam raz z morelowym, raz z gruszkowym.) w oryginale jest malinowy
Sernik jest czasochłonny ale efekt - znakomity!! Jego tajemnicą i chyba kluczem do sukcesu jest pieczenie go w kąpieli wodnej.
Spód Browny ( można również z kruszonych herbatników )
65 g ciemnej czekolady65 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
1 jajko
40 g mąki
Masa serowa
500 g tłustego sera twarogowego ( ja robiła z serka Dr Oetkera)
500 g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
1 i 1/2 szklanki cukru
5 jajek
80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( ja dodaj syrop waniliowy do kawy)
Mus - blenduję gruszki z syropu mojej Mamy :)

Do przygotowania:
szczelna tortownica o średnicy 25 cm z odpinaną obręczą, wysmarowana masłem (jeśli nie mamy pewności co do szczelności tortownicy, smarujemy ją masłem, a samo dno bardzo małą jego ilością, na spód tortownicy kładziemy papier do pieczenia i wypuszczamy go na zewnątrz, zamykając ciasno obręcz). Wadą tego rozwiązania jest to, że papier może być ciężki do usunięcia spod upieczonego już sernika.
kilka kawałków grubej folii aluminiowej do zabezpieczenia formy od zewnątrz
duża i głęboka blacha do pieczenia, do której wlewam wrzątek i w to wkładam blaszkę z sernikiem.
Przygotowanie:
Spód : Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko ciepła). Masło ucierać z cukrem aż będzie puszyste (około 7 minut). W innej miseczce ubić na pianę jajko.
Połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając :najpierw utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem. Gładką masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 6 minut (na wierzchu ma pojawić się skorupka), wyjąć z piekarnika. W międzyczasie zacząć przygotowywać masę serową.
Masa serowa do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone i mąką. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować ze śmietanką i ekstraktem z wanilii.
Masę wylać (na początku wyłożyć łyżką) na podpieczony czekoladowy spód. Na wierzch wykładać po łyżeczce mus malinowy starając się rozprowadzić go, tzn. "kłaść" na powierzchni, a nie zanurzać go w masie serowej. Cieniutkim patyczkiem lub najlepiej wykałaczką zrobić kilkanaście ósemek w masie serowej, rozprowadzając mus malinowy po powierzchni i tworząc fantazyjne wzorki.
Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy do pieczenia, w którą wlać wrzącą wodę (z jednego czajnika). Całość wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. Sernik należy studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić, następnie zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin. Im sernik lepiej i dłużej schłodzony - tym lepiej. Kroić ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.
PYCHA!!!!
Przepis z kwestii smaku : Sernik z musem malinowym - Przepis
 
Przepis na szybki chlebek:

CHLEB Z ZIARNAMI

1 kg mąki pszennej
½ szkl. mąki żytniej
¾ szkl. płatków owsianych
¾ szkl. siemienia lnianego
¾ szkl. słonecznika
½ szkl. ziaren dyni
¾ szkl. otrąb
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki wymieszać na sucho.

½ litra wody gazowanej
½ litra przegotowanej letniej wody + zakwas ze słoika
Wszystko wyrobić i zostawić na 1-2 godziny.

Resztę podzielić na 2 części i wyłożyć do wysmarowanych i wysypanych otrębami foremek kek sówek. Odstawić na 10-12 godzin.
Potem posmarować wierzch olejem lub masłem i piec 1 godz. i 15 min. w temp. 180 st.C
Można posmarować masłem przed pieczeniem i w trakcie pieczenia po 30 min. Powstaje ładna pieczona skórka.
Po upieczeniu zaraz wyjąć z foremek.
Zaczyn można trzymać w lodówce przeszło 2 tyg. w zakręconym słoiku.

Ja nie dodaję pestek dyni, a mąki więcej żytniej niż pszennej.

Smacznego!!!
 
paczki dla shishy

cenne rady przed robieniem paczkow Moje Wypieki | Perfekcyjne pączki - to nie trudne!


duzo przepisow na paczki
Moje Wypieki w ogole swietna stonka i maja nawet aplikacje na tel

tanszy przepis

Składniki na około 20 - 25 sztuk:
  • 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
  • 3 małe jajka
  • 100 g masła, roztopionego
  • 70 g cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki rumu
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych (jest roznica miedzy suchymi a chemicznymi/ ja chemicznych dodalabym 20g)
  • olej, do smażenia
  • konitura lub krem, do nadziewania
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już po usmażeniu).Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe (ja smażę we frytkownicy). Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać konfiturą lub kremem, jeśli nie zrobiliście tego wcześniej.Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować.Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody (ja robie z soku z cytryny)



paczki dla chrobka
Składniki na pełny duży talerz:
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
Dodatkowo:
  • drobny cukier do wypieków wymieszany ze zmielonym cynamonem (na 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu)
Serek wymieszać z jajkami (można roztrzepać rózgą kuchenną). Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem. W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru.Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze.Smacznego :-).
 
IzaV mniam paczusie, ostatnio je robilam na "slodka srode" w pracy w grudniu, wszystkim smakowaly, dodaje jeszcze do ciasta ciut cukru waniliowego i obtaczam w cukrze pudrze, musze sprobowac ten cukier z cynamonem
 
dzieki Iza:-)Jak tak patrze na ten przepis to on nie jest nawet tak skomplikowany jak myslalam. Jak opusci mnie len to postaram sie zrobic te paczki i podzielic sie moja opinia:tak:
 
ja z kolei wypróbowałam już wiele przepisów z Kwestii smaku. Polecam!
Zamieszczam przepis na nadziewane muszle. Ja robię wersję z mięskiem - dodaję uduszone mielone mięsko, czasem z pieczarkami

14 muszli makaronowych - w moim nacztyniu mieści się do 20 muszli
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 cm plaster cebuli
1/2 cukinii
1 kulka białej mozzarelli
100 g sera koziego w roladce lub sera feta - ja dodaję FETĘ
2 pełne łyżki mascarpone
WERSJA MIĘSNA - ok 30 dag mielonego mięska podsmazonego z cebulką

oliwa extra vergine
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone oregano
5 pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów, pokrojonych i bez skórek (pelati)
1 szklanka (250 ml) sosu pomidorowego + passatę ( mały kartonik)
1 łyżeczka suszonego oregano
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Paprykę pokroić na kawałki, cukinię w 1 cm plasterki i razem z cebulą oprószyć solą. Grillować w 2 partiach na patelni grillowej przez około pół godziny każdą partię, na małym ogniu. Warzywa mają zmięknąć i pokryć się ciemnymi paskami. - NIE ZAWSZE GRILLUJĘ, czasem tylko podsmażam- zalęzy od czasu jaki mam
Warzywa pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać z 2 łyżkami oliwy extra vergine i 1 łyżeczką suszonego oregano. Dodać mozzarellę pokrojoną w kostkę, ser kozi lub fetę oraz mascarpone.
Przygotować sos pomidorowy: wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente (około 13 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy. Odcedzić, dodać łyżeczkę oliwy extra vergine i delikatnie wymieszać, odstawić.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Sos pomidorowy wlać do naczynia żaroodpornego. Ugotowane muszle nadziać farszem i włożyć w sos pomidorowy, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych i skropić oliwą extra vergine. Piec przez 25 minut . po tym czasie położyć na każdą muszlę ser żółty i opcji grilla grillowac ok 5 min :)

Przepis z :
http://www.kwestiasmaku.com/pasta/m..._muszle_z_grillowanymi_warzywami/przepis.html
 
reklama
Przepis na bardzo łatwe ciasto z jagodami* Ten przepis znalazłam kilka lat temu na jakiejś stronie internetowej ale nie pamiętam adresu.

4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (ja zawsze daję mniej -1 łyżeczkę- i zawsze wyrośnie)
3 łyżki oleju
2 łyżki wody (ja dodaję gazowaną)
1 łyżka octu zwykłego albo jabłkowego
sok z ok połówki małej cytryny - to już mój dodatek ;)
owoce - ilość wg uznania ;)

Jajka ubić z cukrem, potem dodać 'płynne' składniki, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do średniej foremki (u mnie okrągła ok.25 cm średnicy) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Poukładać (jeżeli mamy czas) albo poprostu rozsypać owoce(można je trochę wcisnąć do środka, żeby nie zostały na górze jeżeli ktoś lubi). Piec ok 40 min. w piekarniku nagrzanym na 190⁰C elektrycznym, lub 170-180⁰C gazowym. Sprawdzić czy ciasto jest upieczone, posypać cukrem pudrem i tyle!

(* właściwie można dodać obojętnie jakie owoce, ja dodałam borówki, żurawiny i maliny moroszki, bo akurat były blisko jagód ;-))

przed P2153182 (2).jpg po P2153185 (2).jpg
 

Podobne tematy

Do góry