reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mniam! Mniam! Coś dla naszych rosnących brzuszków ;-)

reklama
Domagi - zmolestowałam mamę i kicha, bo ona robi makowca totalnie na oko.Nie potrafi ani jednej proporcji podać :eek: Ale generalnie to jest tak:
szykuje biszkopt i na ten biszkopt wylewa masę makową.
A masa makowa to mleko, w którym gotujemy mielony (ale suchy) mak - ile? nie wiadomo :baffled:To słodzimy i dodajemy żółtko (rozmieszane z małą zimnego ilością mleka, żeby się nie ścięło) i kakao i jeszcze chwilę gotujemy. Jak przestygnie dodajemy bakalie, trochę rumu i wylewamy na biszkopt. Z wierzchu smarujemy polewą z czekolady.

Jest pyyyszny i mama obiecała, że w następne święta znów zrobi i tym razem "pobrudzi" szklankę, żeby sprawdzić ile czego się dodaje ;-)

To daj znać jak Ci wyszło. Masa ma być gęsta - coś jak budyń, tylko makowy :-D I musisz tego maku poszukać - ma być suchy, ale mielony. Takie z puszki gotowe masy się nie nadają.

Babka cytrynowa z domowym lukrem

Przepis inspirowany jednym ze znalezionych na Wielkim Żarciu:

Ciasto:

- 4 duże jaja
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki/ skrobi ziemniaczanej
- 200g letniego roztopionego masła
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z cytryny
- sok z całej cytryny
- opakowanie cukru waniliowego

Lukier:
- 2 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
- cukier puder (na oko około 3/4 szklanki tak, żeby lukier był dość gęsty)
- sok z około ćwierci cytryny

Całe jaja ubić z cukrem na jednolitą puszystą masę. Dodać wszystkie pozostałe sypkie składniki i wymieszać (ja miksowałam na średnich obrotach). Gdy ciasto się połączy, dodać letnie roztopione masło, skórkę i sok z cytryny i znów wymieszać. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej masłem/ margaryną i oprószonej bułką tartą keksówki i piec w 170 stopniach ok 45 minut (ja piekłam chwilę dłużej, pod koniec przełączyłam na termoobieg, bo ciasto w środku nie było jeszcze 'zwarte i gotowe';-))

W rondelku zagotować śmietanę, zdjąć z ognia i do ciepłej dodawać cukier puder. Mieszać rózgą, żeby nie było grudek. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodać sok z cytryny.

Ciepłe (ale nie gorące) ciasto polewać lukrem (ja robiłam to 'na raty', w sumie trzy polewania mi wyszły, dzięki czemu warstwa lukru jest grubsza)

Ciacho jest palce lizać:) Oczywiście można zamiast skórki z cytryny dodać inny składnik (np aromat waniliowy i do części ciasta kakao i zrobić 'łaciatka')

Ostatnia edycja:
Cwietka dzieki za bananowca ;-) musze go koniecznie na swieta zrobic bo jakies ciacho z kremem bym zjadla! Kurcze i eklerki i ptysie za mna chodza ;-)
Agata babeczka w sam raz na swieta :-)

Damagi moja mama ciasto na makowca robi jak na drozdzowke, rozwalkowuje ciacho i naklada mase, zawija w rolade i piecze! Pyszne!

ołłłł jeeee Agata później się biorę za tą Twoją babkę, bo mi ślinka cieknie :-)

Hehe, ja to jednak ślepa jestem: zamiast 'ołłłłłł jeeee' przeczytałam 'ojjjjj łeeee' i się zastanawiałam, o co kaman;)

A babę polecam, moja wygląda tak:
baba.jpg

Załączniki

• baba.jpg
    baba.jpg
    14,9 KB · Wyświetleń: 62
reklama