reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mniam! Mniam! Coś dla naszych rosnących brzuszków ;-)

reklama
Domagi - zmolestowałam mamę i kicha, bo ona robi makowca totalnie na oko.Nie potrafi ani jednej proporcji podać :eek: Ale generalnie to jest tak:
szykuje biszkopt i na ten biszkopt wylewa masę makową.
A masa makowa to mleko, w którym gotujemy mielony (ale suchy) mak - ile? nie wiadomo :baffled:To słodzimy i dodajemy żółtko (rozmieszane z małą zimnego ilością mleka, żeby się nie ścięło) i kakao i jeszcze chwilę gotujemy. Jak przestygnie dodajemy bakalie, trochę rumu i wylewamy na biszkopt. Z wierzchu smarujemy polewą z czekolady.

Jest pyyyszny i mama obiecała, że w następne święta znów zrobi i tym razem "pobrudzi" szklankę, żeby sprawdzić ile czego się dodaje ;-)
 
To daj znać jak Ci wyszło. Masa ma być gęsta - coś jak budyń, tylko makowy :-D I musisz tego maku poszukać - ma być suchy, ale mielony. Takie z puszki gotowe masy się nie nadają.
 
Babka cytrynowa z domowym lukrem

Przepis inspirowany jednym ze znalezionych na Wielkim Żarciu:

Ciasto:

- 4 duże jaja
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki/ skrobi ziemniaczanej
- 200g letniego roztopionego masła
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z cytryny
- sok z całej cytryny
- opakowanie cukru waniliowego

Lukier:
- 2 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
- cukier puder (na oko około 3/4 szklanki tak, żeby lukier był dość gęsty)
- sok z około ćwierci cytryny

Całe jaja ubić z cukrem na jednolitą puszystą masę. Dodać wszystkie pozostałe sypkie składniki i wymieszać (ja miksowałam na średnich obrotach). Gdy ciasto się połączy, dodać letnie roztopione masło, skórkę i sok z cytryny i znów wymieszać. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej masłem/ margaryną i oprószonej bułką tartą keksówki i piec w 170 stopniach ok 45 minut (ja piekłam chwilę dłużej, pod koniec przełączyłam na termoobieg, bo ciasto w środku nie było jeszcze 'zwarte i gotowe';-))

W rondelku zagotować śmietanę, zdjąć z ognia i do ciepłej dodawać cukier puder. Mieszać rózgą, żeby nie było grudek. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodać sok z cytryny.

Ciepłe (ale nie gorące) ciasto polewać lukrem (ja robiłam to 'na raty', w sumie trzy polewania mi wyszły, dzięki czemu warstwa lukru jest grubsza)

Ciacho jest palce lizać:) Oczywiście można zamiast skórki z cytryny dodać inny składnik (np aromat waniliowy i do części ciasta kakao i zrobić 'łaciatka')
 
Ostatnia edycja:
Cwietka dzieki za bananowca ;-) musze go koniecznie na swieta zrobic bo jakies ciacho z kremem bym zjadla! Kurcze i eklerki i ptysie za mna chodza ;-)
Agata babeczka w sam raz na swieta :-)

Damagi moja mama ciasto na makowca robi jak na drozdzowke, rozwalkowuje ciacho i naklada mase, zawija w rolade i piecze! Pyszne!
 
ołłłł jeeee Agata później się biorę za tą Twoją babkę, bo mi ślinka cieknie :-)

Hehe, ja to jednak ślepa jestem: zamiast 'ołłłłłł jeeee' przeczytałam 'ojjjjj łeeee' i się zastanawiałam, o co kaman;)

A babę polecam, moja wygląda tak:
baba.jpg
 

Załączniki

  • baba.jpg
    baba.jpg
    14,9 KB · Wyświetleń: 56
reklama

Podobne tematy

Do góry