AleksandraMaria
Fanka BB :)
Satay kurczak (to jest przepis od mojej koleżanki z Malezji, i nie jest to jedyny możliwy sposób, składniki można modyfikować tak jak nam pasują najbardziej)
Składniki:
piersi z kurczaka, u mnie dzisiaj trzy
2 limonki
2 papryczki chili czerwone
pęczek kolendry
masło orzechowe naturalne, bez żadnych dodatków
sos sojowy
olej sezamowy (jeżeli nie mamy sezamowego, może być inny o neutralnym smaku, raczej nie oliwa z oliwek)
sos rybny
1-2 ząbki czosnku
świeży imbir
cebula dymka
liście limonki (kaffir)-opcjonalnie
trawa cytrynowa-opcjonalnie
nudle?noodle?kluski?makaron chiński - niech cwietka zadecyduje, która wersja poprawna;-)
Na początek kroimy kurczaka w kawałki, marynujemy. Marynata: po łyżce sosu sojowego i oleju sezamowego, kilka lisci limonki, pokrojona trawa cytrynowa, trochę chili i kurkumy i soli. Kurczak może też być bez marynaty tylko z solą i olejem.
Sos Satay:
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera.
trzy łyżki masła orzechowego, papryczka chili(z nasionkami lub bez zależy ile ognia lubimy), prawie cały pęczek kolendry, kawałek imbiru u mnie tak ok 3cm (bo lubię imbir), łyżka sosu sojowego, 1 albo 2 ząbki czosknu, łyżka wody, sok z jednej albo dwóch limonek. Miksujemy aż uzyskamy gładki sos.
Kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i pieczemy w piekarniku na ok 190C.
Makaron robimy wg przepisu na opakowaniu dodajemy pokrojoną drobniutko resztkę kolendry, papryczkę i cebulę dymkę, sok z połówki limonki, łyżeczkę oleju sezamowego i sosu sojowego, kilka kropel sosu rybnego, mieszamy wszystko razem i gotowe!
Składniki:
piersi z kurczaka, u mnie dzisiaj trzy
2 limonki
2 papryczki chili czerwone
pęczek kolendry
masło orzechowe naturalne, bez żadnych dodatków
sos sojowy
olej sezamowy (jeżeli nie mamy sezamowego, może być inny o neutralnym smaku, raczej nie oliwa z oliwek)
sos rybny
1-2 ząbki czosnku
świeży imbir
cebula dymka
liście limonki (kaffir)-opcjonalnie
trawa cytrynowa-opcjonalnie
nudle?noodle?kluski?makaron chiński - niech cwietka zadecyduje, która wersja poprawna;-)
Na początek kroimy kurczaka w kawałki, marynujemy. Marynata: po łyżce sosu sojowego i oleju sezamowego, kilka lisci limonki, pokrojona trawa cytrynowa, trochę chili i kurkumy i soli. Kurczak może też być bez marynaty tylko z solą i olejem.
Sos Satay:
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera.
trzy łyżki masła orzechowego, papryczka chili(z nasionkami lub bez zależy ile ognia lubimy), prawie cały pęczek kolendry, kawałek imbiru u mnie tak ok 3cm (bo lubię imbir), łyżka sosu sojowego, 1 albo 2 ząbki czosknu, łyżka wody, sok z jednej albo dwóch limonek. Miksujemy aż uzyskamy gładki sos.
Kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i pieczemy w piekarniku na ok 190C.
Makaron robimy wg przepisu na opakowaniu dodajemy pokrojoną drobniutko resztkę kolendry, papryczkę i cebulę dymkę, sok z połówki limonki, łyżeczkę oleju sezamowego i sosu sojowego, kilka kropel sosu rybnego, mieszamy wszystko razem i gotowe!
Załączniki
Ostatnia edycja: