reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

Inka ja na nie ktore pytania ci odpowiem jak bylo u mnie, ale na nie ktore nie bo poprostu nie przezylam porodu SN.
6. U mnie w szpitalu jesli nie chcialo sie na noc dziecka to brali je na oddzial noworodkow, lub sama je tam zawozilam. Ja bylam po cc i ciezko mi bylo wstawac w drugiej i trzeciej dobie wiec zawozilam na noc mala na noworodki wlasnie. W dzien mama lub narzeczony mi pomagali, ale w czwartej dobie juz sama z nia zostalam i bylo dobrze.
8. U mnie w szpitalu nie bylo reguly kiedy po CC a kiedy po SN sie wychodzi. Poprostu z tego co wiem w kazdym szpitalu musisz byc trzy doby bo jak jest sie krocej to wtedy nic od NFZ nie dostaja. Ja rodzilam w poniedzialek o 10, a wyszlam w czwartek. Kolezanka co byla ze mna na sali rodzila we wtorek o 17:26, wyszla w ten dzien co ja tyle ze kazali jej siedziec do 17:27, bo wtedy juz trzecia doba od przyjecia sie zalicza :)

reklama
Drogie mamuśki proszę o wskazówki co do pobytu w szpitalu itp. Otóż wielkimi krokami zbliża się termin porodu no ale cóż nie wiadomo co może wydarzyć się wcześniej, wszystko jest w porządeczku, nic złego się nie dzieje i wierzę że wytrwam do końca ale chciała bym być tak w miarę obeznana i przygotowana na to co mnie czeka, dowiedzieć kilku rzeczy więc jeśli pozwolicie troszeńku zasypię Was kilkoma pytaniami :-p Bardzo bym była wdzięczna za udzielenie rad :biggrin2:

1. Lekarz informuje kiedy udać się do szpitala ? Wystawia skierowanie jakieś jeśli nic wcześniej się nie dzieje ?
2. Jakie są najwcześniejsze objawy porodu ?
3. Pobyt w szpitalu. Ogółem jak to wszystko wygląda od początku do końca, co się będzie dziać wokół, czy można uprzedzić, poinformować że wolę by poród odebrała kobieta niż mężczyzna (czuła bym się swobodniej) ?
4. Co ze sobą zabrać ? Jakie i ile rzeczy dla mnie i malucha ?
5. Jak to jest ze znieczuleniem? (Chcę rodzić bez znieczulenia) Czy podają jakieś leki które muszą podać ?
6. Na sali poporodowej. Czy dziecko będzie ciągle przy mnie (także w nocy) ? Jeśli nie, dokąd je zabierają ?
7. Ile czasu od porodu pierwsze karmienie ?
8. Po ilu dniach można wyjść ze szpitala ?

1 . Skierowanie to chyba wystawia jeśli jest konieczność zrobienia CC . A jeśli nie ma przeciwwskazań do porodu SN to czekasz na skurcze .
2 . U mnie objawem były skurcze od razu regularnie co 7 min . Ale wcześniej zanim pojawiły się skurcze czułam duży nacisk , wtedy myślałam że za dużo się nachodziłam , teraz wiem że to zaczynał sie poród .
3 . Zajechałam do szpitala ..podłączyli na moment pod KTG , kazali się przebrać . Przyszedł lekarz , zbadał , zrobił ostatnie USG . Potem już na Sali porodowej wywiad - troche to trwało :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: A potem czekałam aż posprzątają salę rodzinną :tak: Po porodzie leżałam na porodówce 2 godziny , następnie wywieźli mnie na sale ;) A co do lekarza u nas jest lekarz ten który ma akurat dyżur .
4 . 2 koszule, kapcie , klapki pod prysznic , żele do mycia tn szampon, mydło , pasta do zębów . U mnie w szpitalu dla maluszka trzeba mieć tylko pampersy - chyba że chcesz mieć dziecko w pieluchach tetrowych ... i chusteczki nawilżane + ubranko na wyjście ..
5 . U mnie w szpitalu znieczulenie w NAGŁYCH wpadkach . czyli NIGDY ;)) Oxytocyna jeśli jest potrzeba . Korzystałam z Gazu rozweselającego . Ale mi to nie pomogło ani trochę .
6 . Urodziłam o 1:40 obmyli ją , dali na moment . Potem dostałam ją rano ok 8-9 jak już sie umyłam itd . Potem już była ze mną cały czas . Na mycie , mierzenie , ważenie tylko brali .
7 . Ja karmiłam ok 6-7 godzin po porodzie. ale myśle że to w zależności o której sie urodzi :)
8 . Ja urodziłam w czwartek .. i że w niedziele nie dają wypisów , wyszłam dopiero w poniedziałek .

Drogie mamuśki proszę o wskazówki co do pobytu w szpitalu itp. Otóż wielkimi krokami zbliża się termin porodu no ale cóż nie wiadomo co może wydarzyć się wcześniej, wszystko jest w porządeczku, nic złego się nie dzieje i wierzę że wytrwam do końca ale chciała bym być tak w miarę obeznana i przygotowana na to co mnie czeka, dowiedzieć kilku rzeczy więc jeśli pozwolicie troszeńku zasypię Was kilkoma pytaniami :-p Bardzo bym była wdzięczna za udzielenie rad :biggrin2:

1. Lekarz informuje kiedy udać się do szpitala ? Wystawia skierowanie jakieś jeśli nic wcześniej się nie dzieje ?
3. Pobyt w szpitalu. Ogółem jak to wszystko wygląda od początku do końca, co się będzie dziać wokół, czy można uprzedzić, poinformować że wolę by poród odebrała kobieta niż mężczyzna (czuła bym się swobodniej) ?
5. Jak to jest ze znieczuleniem? (Chcę rodzić bez znieczulenia) Czy podają jakieś leki które muszą podać ?
6. Na sali poporodowej. Czy dziecko będzie ciągle przy mnie (także w nocy) ? Jeśli nie, dokąd je zabierają ?

1. Jak nic się nie dzieje to lekarz nie wystawia skierowania. Ja przy obu jednak miałam bo przy pierwszym było już 9 dni po terminie a przy drugim 7 cm rozwarcia i 0 skurczy na wiz. u gin.
  2. Objawy są różne- na pewno je rozpoznasz
  3. U nas poród odbiera położna jeśli nie ma żadnych komplikacji. Na sali porodowej leżysz jeszcze 2h i w tym czasie nie możesz wstawać a dzidzię zabierają na badania. Położna pyta co jakiś czas jak się czujesz i naciska brzuch.
  4. Kapcie, klapki pod prysznic, koszule 2 (do porodu miałam szpitalną) kosmetyki, 2 ręczniki, podkłady poporodowe. dla dzidzi to ja miałam 3 pajacyki cieniutkie (czerwiec), niedrapki, chusteczki, pampki (u nas dają 5 szt na dobę), rożek, pieluchy tetrowe, kosmetyki
  5. U nas rodzi się bez znieczulenia.
  6. Dziecko jest cały czas z Tobą, zabierają jedynie na badania. No chyba, że u Was jest inaczej
  7. To zależy od dziecka, kiedy zacznie się domagać.
  8. Po SN w 3 dobie jeśli wszystko jest ok. Po CC nie wiem.

Heej;))
Fajnie kazda odpowiedziala Ince, praktycznie to samo hehehe;)
Ja to bede musiala sobie ulozyc plan porodu itp, ale to jakos pozniej. No i bede chciala rodzic w wodzie, wtedy nie ma znieczulenia, jest tylko ten gaz rozweselajacy i ewentualnie dadza 1 lub 2 tabletki paracetamolu;D

Happymum a w terminie porodu zaczelas krwawic?? I urodzilas malego naturalnie czy ciecie??

magda-zaczęłam krwawych 11 dni przed terminem a urodziłam 9 dni przed terminem, pamiętaj że nie każdy może rodzic w wodzie, ją też chciałam ale mię mogłam

:biggrin2:

1. jesli jest po terminie lub cos sie dzieje to kieruje do szpitala.
2. skurcze
3. spisują dane i szykuja do porodu zdazysz powiedziec chyba co chcez., ja mialam cc
4. pampersy, podpaski, srodki czystosci, reczniki, ciuszki dla dziecka i z dwie pizamy dla siebie.
5. spytaja czy chcesz znieczulenie i jakie
6. cala noc u mnie nie bylo na pooperacyjnej. dopiero na sale poporodowej mialam ciagle procz do kapieli
7. zalezy czy bylo znieczulenie najwazniejsze jak najszybciej
8. po cc min 4 dni. a tak to chyba 2 dni zalezy od szpitala

magda- u mnie nie zgodzili się że względu na przebytej operAcje ginekologiczne i poroninie, a jakieś ogólne przeciwwskazania to niewiem, najlepiej porozmawiają o tym z lekarzem prowadzącym ciążę

reklama
my już po obiadku...tatuś ugotiwal nam spaghetti, dennis jadł podwójną porcję tak mu smakowalo...ją najchętniej poszłam spać...ale niestety nie da rady...

Do góry