reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

reklama
czyli jeżeli ojciec chce żeby dziecko miało jego nazwisko to nie mam nic do gadania chyba że nie uznaje go jako ojca to wtedy nie ma nic do gadania ale i ja nie mam prawa wnosić o jakieś alimenty itp ? więc albo nazwisko albo alimenty ... :/ też beznadzieja ja np uważam że to co MADZIA pisze o nazwisku to największa bzdura jaką słyszałam :-p ( bez urazy :-p ) i ja bym się wkur*** na moją mamę jak bym musiała nosić nazwisko jakiegoś dupka który sobie zarzucił plemnikami tylko dlatego że ona uważała że musi mieć jakąś odpowiedzialność ja bym się czuła bardzo nie komfortowo jak by wychowywała mnie tylko mama a miała bym inne nazwisko niż ona ;-) no ale ... każdy ma swoją wizję :-)

femme fatal...ty masz taka opinie ja mam inna a z tej racji ze jak chodzilam jeszcze g gimnazjum to milam kolege i zawsze wszyscy se dziwili czemu on ma inne nazwisko niz jego mama... on mial po ojcu nazwisko ktorego pamietam jak we mgle... i mama mu powiedziala ze tata poszedl po pomidory i tak juz zostalo... ale teraz jest dumny z tego ze nosi nazwisko ojca ktorego wogole nei znal...bo on nie byl niczego winny ze rodzice nie potrafili sie dogadac....na szczescie ja nie mam problemu jakie nazwisko bedzie moje dziecko nosilo bo jest juz to ustalone ze bedzie nazwisko mojego Adama... no i on bedzie mial wszystkie prawa co do malej... ja dopiero po 18...:-)

famme i netgirl z tego co dowiadywalam sie jest tak, ze jesli ojciec i matka nie sa małżenstwem to przy rejestracji dziecka w urzedzie musza byc oboje i ojciec wtedy uznaje dziecko przy okazji rejestracji(mozna tez uznac dziecko przed urodzeniem w urzedzie). Wtedy jest on wpisany do aktu urodzenia,a nazwisko dziecko dostaje od matki, chyba ze oboje ustala inaczej. Zmiany nazwiska na swoje ojciec moze sie domagac sadownie.Tylko w przypadku malzenstwa ojciec moze sam zarejestrowac dziecko, a mama robi to sama jesli ma dokument potwierdzajacy, ze ojciec dziecko wczesniej uznal(przed porodem) lub gdy ojciec dziecka nie uznal. I jest na to jak pisze famme 14 dni, na ta cala rejestracje. I tylko w malzenstwie dziecko automatycznie odstaje nazwisko ojca chyba ze rodzice ustala inaczej (np laczone).

Ja robie tak, ze jade razem z tatuskiem do usc, on uznaje dziecko,rejestrujemy Maleńką na nazwisko jego lub łączone. A takie sprawy, w ktorych sa potrzebni oboje rodzice (jak np paszport) to bez wzgledu na nazwisko jakie nosi dziecko i tak tzreba wspolnie zalatwiac jesli ojciec jest w akcie, tzn ze uznal.

"A takie sprawy, w ktorych sa potrzebni oboje rodzice (jak np paszport) to bez wzgledu na nazwisko jakie nosi dziecko i tak tzreba wspolnie zalatwiac jesli ojciec jest w akcie, tzn ze uznal." i tu się z Tobą nie zgodzę w 100% :-) bo ojciec mógł uznać itp a później sobie spier*** i co wtedy ? :-) mój Kuba np ma w akcie ojca musi mieć jego imię w papierach ale jego tatuś ich zostawił i gdzieś za granicą urzęduje i nie jest już potrzebny do niczego bo mój ma nazwisko po mamie swojej. Jak dziecko ma nazwisko matki to ojciec jest już ... "zbędny" :-p

reklama
Wow ale napisalyscie od wczoraj, ledwo co to ogarnelam, niezla wena Was zlapala:-)
baswes witaj, mam nadzieje ze szybko sie u nas zadomowisz
Asiowo ja na Twoim miejscu to bym sie przemeczyla i poczekala do powrotu meza, bo podroz samej z malutka jakos mi sie niezbyt widzi, ale zrobisz jak uwazasz
Ewi az mnie zatkalo jak przeczytalam co napisalas, ja to mojego musze prosic zeby sobie poszedl z kumplami z pokoju jak mi siem chce spac, a zebym im jeszcze kanapki robila??? Moj P sie zajmuje swoimi kumplami
Ja dzis wzielam sie za pranie ubranek mojego skarbka, duuuzo tego, ale beda juz gotowe jak mala sie urodzi

Do góry