reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

A wlasnie wiecie co wyczytalam w necie ....... ze kazdy po wszczepieniu rozrusznika powinien brac tabletki przeciwzakrzepowe !! a ja ich nie bralam bo lekarz nawet nic o tym nie mowil-qzwa a jak sie go mama pytala czy mam brac jakies tabletki to powiedzial ze teraz juz NIE ,tylko zdrowo sie odzywiac:wściekła/y:
przez tel o tym z Nim rozmawiac nie bede ale jak go zobacze to z Nim porozmawiam !!:crazy:

reklama
Ala sie obudzila wiec ja sie zegnam .... jutro znowu Was zaszczyce swoja obecnoscia :-):-D
Milej nocki Mamuski i NieMamuski :tak:;-) Dojutra:happy:

NETGIRL - jak ma być nazwisko ojca to idzie ojciec ... a jak nie to ojca nie musi być jest rubryczka ojciec i wpisujesz sama nazwisko z tego co wiem nie musi go przy tym być zaraz się wszystkiego dowiem bo teraz się zaciekawiłam ale na 99% nie jest tak jak ty mówisz bo to by było mega bez sensu :/

MADZIA - a niby dlatego dziecko powinno mieć nazwisko ojca ?! :/ ja bym nie chciała mieć nazwiska innego niż moja mama ... chyba że to ojciec wychowuje dziecko albo są stosunki przyjacielskie między rodzicami to tak ale jak tak nie jest to nie chciała bym mieć nazwiska na dobrą sprawę obcego mi faceta ... zresztą jak ojciec jest nie odpowiedzialnym dupkiem i nie masz z nim dobrych układów to nie jest dobrze bo on wtedy musi wyrażać na wszystko zgodę i ty kur**cy dostajesz ... a z facetami niestety różnie bywa więc jeśli nie jest się pewnym swojego partnera to nie radzę dawać jego nazwiska ... co widzę po swojej koleżance która się cieszy że nie ugięła się prośbą swojego jak był słodziutki na początku i jednak dała swoje nazwisko bo teraz nagle wyszły takie syfy i takim nieodpowiedzialnym dupkiem się okazał że by miała same problemy ...

No dziewczyny!!! Dzisiaj krochmalicie żę uchuchu...
S cały czas jest zajęty i nie mam kiedy z nim pogadać. Zaproponuję mu chyba że przeniosę się do mamy na jakiś tydzień... Problem w tym, że tam w domu prócz mamy są jeszcze trzy osoby i nie wiem jak by to było. po 2 to Justynka jest tak przywiązana do taty że wytrzymałaby góra dzień lub dwa bez niego. ale myślę że sam fakt, że chcę zostawić go samego na jakiś czas rozwiąże wszystko.
Dzisiaj myślałam żeby pjść na bardzo długi spacer z dziećmi, gdzieś 2 godzinki ale niestety dla Jusynki to trochę za długo na nóżkach by było...
Justynka mi na podłodze zasnęła. Byli chrzestni Mareczka to tak ją wwybawili, że chciała nawet z nimi pojechać. NAwet nie zauważyłą żę S był, a tak to tylko go zobaczyła, to na ręce.

"to jakie nazwisko będzie nosiło twoje dziecko zależy tylko i wyłącznie od ciebie.Nawet gdy szanowny tatuś uzna je dobrowolnie przed Kierownikiem USC to i tak ty musisz zadecydowac jakie nazwisko ma nosic dziecko.To ty wyrażasz bądz nie zgode na to czy dziecko ma nazwisko ojca." <-- cytat doświadczonej samotnej mamy z forum dla samotnych ;-)

"wszystko jest bardzo proste.Zależy jedynie od sytuacji.Jeżeli jesteś po ślubie to dziecko nosi nazwisko męża- oczywiście jeżeli podpisaliście to w USC załatwiając ślub.Jeżeli nie masz ślubu to ty decydujesz jakie nazwisko nosi dziecko które się urodzi.Wystarczy póś do USC tam gdzie rejstrujesz dziecko i nawet jeżeli tatuś dobrowolnie je uzna przed kierownikiem USC to decyzja jakie nazwisko nosi będzie dziecko należy do ciebie.To ciebie się pytają jak ma nazywa się dziecko i czy zgadzasz się na nazwisko ojca.Jeżeli chcesz żeby nosiło nazwisko twoje to nikt i nic nie stoi na przeszkodzie.Jeżli macie dziecko w związku małżeńskim i po rozwodzie chcesz żeby dziecko nosiło twoje nazwisko to tu potrzebna jest sprawa sądowa.Jak dziecko ma skończone chyba 13 lat- tu nie jestem pewna wieku- samo może decydowac czy chce twoje czy ojca nazwisko."

Ale też są różne różności jak czytam ;/ że to też faktycznie nie do końca takie piękne zawsze jest ja już sama się pogubiłam ;/

...a z tym Pittem to faktycznie masz racje :-p głupie by to było :-p

Ostatnio edytowane przez moderatora:
jak chcesz zarejestrowac dziecko musisz byc z ojcem dziecka i masz na to 14 dni pan zabiera od was dowody i pyta jakie imiona bedzie mialo dziecko i czy ojciec uznaje jesli tak to wypelnia sie specjalny druk i sklada podpisy przy kierowniku usc a jesli nie to nie i pyta czyje nazwisko bedzie nosilo dziecko wiec wtedy mowisz matki/ojca i ona tak wpisuje
Kurde juz 36 razy cos napisalam moze jeszcze z rok i dostane sie do zamknietych ale to dzieki wak kochane ze to forum jest zywe

Ostatnia edycja:
MAMO MARTYNKI no ale tu chodzi o sytuacje kiedy tata krzyczy moje a mama moje :-p to kogo głos decyduje ? :-p

NETGIRL - no no to już niżej Ci racje przyznałam nawiązując do przykładu z Bradem :-p ja to nie będę miała problemów bo z Kubą już ustaliłam że z chrzcinami sie wstrzymujemy może nawet z rok i jak pokaże że jest dobrym tatą i że sobie na to zasłuży to nazwisko zmienimy na jego :-) a na początek będzie miała moje nazwisko więc ja problemu nie mam ... ale mi chodzi jak jest taka sytuacja że ojciec uznaje dziecko i chce żeby miało jego nazwisko a matka chce żeby miało jej i co wtedy kto decyduje o tym jakie dziecko ma nazwisko ? ;/

Ostatnio edytowane przez moderatora:
ojciec moze uznac dziecko lub nie to jego decyzja a jesli sa krzyki moja moje to wtedy najlepiej zeby to rozstzrzygnac i przed wizyta w urzedzie sie zdecydowac mialam staz to rozne dziwne rzeczy sie dzialy

reklama
femme fatal zawsze decyduje matka o dziecku jezeli ma do niego prawo i jest pelnoletnia..jezeli nei pelnoletnia wowczas zglasza o radzine zastepcza badz oddaje prawna opieke ojcu.. czyli kobieta ktora rodzi dzidzie wybiera nazwisko...:-)

A czemu na moje dzidzia ma miec ojca nazwisko... bo sadze ze nawet jak by byl draniem i wogole... to dziecko chociaz w ten sposob powinno wiedziec ze ma ojca.a z chlopakiem takze sie da zawsze dogadac bo jest czlowiekiem...

Do góry