reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

reklama
Koszmarku problem w tym,że to nie jest firma tylko prywaciarz...Ale na rozmowę i tak się wybiorę.Z tego co ja wyczytałam i policzyłam powinnam dostać około 1200 zł.A ZUS za 6 dni zapłacił mi 140 zł...Brak słów.Po za tym szef zapłacił mi tylko za 21 dno zwolnienia i nie wiem dla czego.Jestem mega wkur.. :wściekła/y:

Aniu opisze ci jak to wygląda u mnie... może ci troszke w ten sposób rozjaśnie sytuacje... A więc za urlop należy ci sie około 27zł za jeden dzień (nie licz na podstawie tego co dostawałaś wg progów) ja mam umowe na pół etatu... Cały etat to 1120zł minus 30% składki(czyli 336zł) czyli 784zł czyli dniówka wychodzi ok 26,20... Ja tak samo myślałam że dostawać będe tyle co na umowie czyli ok 450zł ale masz konkretną dniówke po odjęciu sadek chorobowych i zdrowotnych... Ja np. zarabiałam 20zł dniówki plus 1,5%od utargu czyli wychodziło ok 50zł dniówka, no ale niestety umówa jest na pół etatu i dostaje pomniejszoną... a pieniądze dostajesz być może od pracowdawcy dlatego że zus wypłaca jemu a on tobie... jak bedziesz dostawać pieniądze za chorobowe to zawsze licz ilość dni na zwolnieniu razy 26,2 i wyjdzie ci tyle ile powinno... ale zamieszałam... jak coś niezrozumiałe to pytaj

AHA!!! A LISTE PŁAC JAKĄŚ PODPISUJESZ???

Ostatnia edycja:
ehh dziewczyny smieszne te stawki :wściekła/y: ale ja was pociesze tym ze NIE DOSTAJE NIC !! mialam umowe zlecenie i gownooo mi sie nalezy jestem 6miesiecy w domu bez zarobku mam to co sobie pozalatwiam np tata otworzyl firme na mnie placi za mnie skladki zus itd dostalismy 14 tys dotacji z czego dla mnie bylo 2tysiace okolo 3tys na zus za ten rok mamy na koncie i place na bierzaco a reszta na wydatki firmy malo tego prawdopodobnie nie dostane maciezynskiego bo mam firme od maja i to chyba za krotko kurw..... bylam tak zla ze szok myslalam ze maciezynskie mi sie bedzie nalezalo ale raczej nie wiec gowno mam i gowno bede miala

Kasiu zrozumiałam;-) No z mojej umowy powiedzmy,ze też wychodzi te 784 zł.Ale dniówkę powinni liczyć tak,ze te 784 zł dzielą na dni robocze,a nie na wszystkie dni miesiąca!Skoro czerwiec miał 21 dni roboczych to 784 podzielić na 21 to by wyszło 37 zł dniówka i wtedy to razy dni zwolnienia.Dla czego liczy się dniówkę dzieląc te pieniądze na wszystkie dni miesiąca?????

Koszmarku wiem,że to źle że w ogóle nie masz kaski,ale jesteś w troszkę innej sytuacji,bo mieszkasz z rodzicami...A my wynajmujemy mieszkanie i to są duże opłaty...

Ostatnia edycja:
ANIU ty tylko teoretycznie sobie dzielisz za przepracowane 21... mój chłopak np. pracuje też w soboty więc liczy już po 26 dni... ale tobie wychodzi 780pare zł za miesiąc i to sie dzieli na lczbę dni w miesiącu... święta, nie święta też... po prostu nie wnikaj w to na ile dni to sie dzili, tylko zawsze sobie spójrz na zwolnienie ile dni ci wyszło że bedziesz miała z tego zwolnienia i pomnóż sobie razy 26,2 i masz jasne ile masz dostać od zusu... powiedz mi jeszcze który miesiąc jesteś na zwolnieniu? no i jak z tą listą płac u tego prywaciaża wygląda?

KOSZMARKUmożna teraz dostać 15tyś za zatrudnienie bezrobotnego ale to jest troszke mieszania... ja chciałam kombinować żeby zatrudnić sie u szwagra mojego M. ale przez jakiś czas byłabym wogóle bez pieniędzy więc zrezygnowałam... ale może tobie by sie udało zatrudnić kogoś w swojej firmie :confused:

aniu tak masz racje mam troszke latwiejsza sytuacje bo oplaty moge robic ale mnie nikt nie wyrzuci jak nie bede miala siana a poza tym ja sie dokladam a nie place calosci (tak naprawde to nie place nic jak narazie a po porodzie to sama od siebie chce sie dokladac a nie z nakazu ) tyle ze ja mieszkam w domku i tu sumy sa duzo wieksze za prad bo mam piec i bojler na prad za opal od pazdziernika conajmniej do kwietnia za odpady za scieki :confused: itd mnie tu ratuja rodzice bogaczami moze nie sa ale poki co utrzymuja dom sami i daja rade oplat co miesiac jest ok 1600zl(cala wyplata mamy i jeszcze brak zawsze jakis malych sum) i od pazdziernika co miesiac ok 300zl miesiecznie az do kwietnia za opal :confused:
kasiu wlasnie kombinowalismy z tym :tak: ale nam sie nie oplaci wyliczal to nam doradca tu troszke przekretow jest i nie chce tlumaczyc na forum

Ostatnia edycja:
Koszmarku teraz nie ma firmy bez przekrętów... ja jak pracowałam to jak bym poszła do sądu że wykorzystują pracowników to bym miała 200% wygranej :-) no ale biegania za dużo i wogóle... a poaztym nawet pracownicy robią przekręty większe niż pracownicy... to jest właśnie nasz kraj... jeden wielki przekęt!

kasiu masz racje u mnie to pewnie jeszcze lekko mam nakrecone niektorzy tyle siana wyciagaja ze sie w glowie nie miesci :shocked2: ale bynsjmniej dzieki tym 2000zl zrobilam cala wyprawke a te 2000zl z becikowego bede miala odlozone na czarna chwile modle sie jeszcze zeby to macierzynskie jakos zalatwic :confused:

reklama
Femme nio niby tak moze byc ze brzuszek sie napina, dzis mnie nic nie bylo, ale jak sie wzielam do sprzatania to cos mnie zaczelo pobolewac, a nospe biore 3 razy dziennie
Wiecie moze jak to jest z zapinaniem pasow w samochodzie w ciazy??? mozna nie zapinac???

Do góry