reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

Ania ja sie nie znam na tym,fakt nie powinni tego zrobic ale tak jak pisalas to tylko teoria :sorry2: ale chodziaz dostajesz jakies pieniadze !! moja kuzynka pracowala w firmie 7 lat ,zaszla w ciaze do 6 miesiaca pracowala potem musiala isc do szpitala i jak opowiadala to pieniadze byly przelewane na konto-1 wyplata byla zgodna z umowa,drugiej juz nie sprawdzala bo nie mieli glowy-zreszta pieniadze mialy byc wydane na samym koncu jak sie juz dziecko urodzi i sie wtedy okazalo ze pozniej to wplacali Jej coraz mniej :no:

reklama
polna i ania w zyciu nie slyszalam o takim czyms bo zus nie moze bawic sie w takie rzeczy bo sa za to karry !! tego nie wyplaca pracodawca tylko zus wiec nie wiem jak moglo dojsc do czegos takiego :baffled:

Koszmarku na umowie mamy wpisaną najniższą stawkę.To wychodzi jakieś 850 zł na rękę.I to jest za etat,a etat liczy się od poniedziałku do piątku razy 8 godzin.Czerwiec np.miał 21 dni pracujących.Czyli 850 zł podzielić na te 21 dni i wychodzi dniówka,a to jest 40 zł.I na zwolnieniu powinnam dostawać taką dniówkę razy wszystkie dni zwolnienia razem z sobotami i niedzielami.Czyli byłoby 40 zł razy 30 dni,a to jest 1200 zł.Ale niestety tak nie jest...A z tymi utargami to jest tak,że mamy progi.Pierwszy próg to jet 850 zł przy utargu np.20 tys.No i rośnie o 50 zł co 5 tys.Jka np.mamy utarg 40 tys.to próg jest 1050 zł.I wtedy liczy się to tak-etat to jest 21 dni razy 8 godzin to jest 168 godzin.Ja pracuję w carrefourze więc tam godziny wypadają różnie.W każdym razie jak wyszedł próg 1050 zł to dzielimy to przez etat czyli 168 godzin i wychodzi stawka za godzinę tutaj akurat 6,25 zł i to razy przepracowane godziny.Ja miałam 44 godziny urlopu więc przy takim progu powinnam za to dostać 275 zł.A oni mi policzyli tak,jak zwolnienie czyli z najniższej stawki!!!Muszę pójść się kłucić,bo dodatkowo muszę dzwonić i pytać czy łaskawie mogę przyjść po pieniądze!!!:wściekła/y:
Koszmarku i czytałam,że jak w ciąży przepracuje się 3 miesiące to do końca płaci pracodawca...

nocnykoszmar sluchaj ja tam nie wiem jak to jest ale to co pisalam to akurat prawda !! Kuzynka potem poszla do sadu i chyba rok trwalo zanim wygrala !!

Zreszta ja tam nie bede nic pisac na temat umow,alimentow ...... itp. bo sie na tym NIE ZNAM a zeby nie bylo pozniej na mnie !! !!

Polna ja akurat wiem,że mogło tak być,bo też znam kilka przypadków i wiem jak zachowuje się ZUS.Oni wszystkiego pilnują kiedy Ty masz im coś dać,ale nie wtedy gdy mają dać oni...A trudno jest tak naprawdę znać się na tym,bo ja naczytałam się mnóstwo artykułów a i tak nie wszystko rozumiem...

Ania ja trzymam kciuki zeby wszystko udalo sie po Twojej mysli ;-)

Ja uciekam bo Ala sie obudzila i jeczy ze glodna jest a przed spaniem jadla :sorry2:

polna to wspoczuje za takie potraktowanie :wściekła/y: i dobrze ze poszla do sadu bo te kur... mysla ze oslow maja przed soba
aniu to faktycznie nieciekawa sytuacja i troszke zagmatwana :confused: ja Ci powiem jak bylo z moja kuzynka pracowala na czas okreslony okazala sie zwolnieniem z powodu ciazy w 2miesiacu tej ciazy i MUSIELI przedluzyc jej umowe do dnia porodu i tak tez sie stalo pozniej na umowie ona ma stalo pesje wiec to jest mniej liczenia bo musi dostac 100% i 1miesiac placili oni a pozniej zus wiec tu wszystko proste !! a u Ciebie to robia wszystko zeby obejsc artyjuly ale robia to legalnie niestety bo skoro masz wyplaty wedlug progow i godzin to niestety dostajesz najnizsza stawke :confused::wściekła/y: bo wiadomo ze progu nie wypracujesz a godzin wpisza minimum ehhh szkoda gadac ale juz rozumem jaka masz sytuacje

Koszmarku ale ta najniższa to jest 850 zł i to jest za dni robocze,a na zwolnieniu dostaje się też za soboty i niedziele! Wiec powinno być więcej! A wychodzi jeszcze mniej! I jakie to jest 100%???

Polna dziękuję...Nie mam pojęcia co to z tego wyjdzie...

aniu poprostu tragedia taka duza firma a tak gnoje oszukuja :wściekła/y: moze napisz oswiadczenie wlasnie z tym co mi tu piszesz zanies do kierownika i powiedz ze jak nie zaczna placic to pojdziesz z tym wyzej !! moze cos pomoze bo to tak byc nie moze!! :wściekła/y: 3mam kciuki zeby bylo ok bo naleza Ci sie te pieniazki !! aha a u niej 100% to jest 1500zl czyli calosc wyplaty miesiecznie bo ona ma stala ale na zwyklym zwolnieniu miala placone 80% czyli Ty powinnas dostawac kolo 1000zl dobrze rozumiem ?? a dostalas nawet nie 300zl ??

Ostatnia edycja:
reklama
mika nie widzialas ? chwilami mi wstawiala :tak: a jak to sie robi ?? hehe ja nie umiem wszystko mi ta picza robi :zawstydzona/y: hihi dalam jej haslo i jak cus chce to uderzam do niej i mi robi :tak: a jak Ty sie wogoole czujesz malpko?

Do góry