reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

A ja ostatnio nie wiem skąd mam super brzuch :szok: chyba ta aseqrella działa :yes: mam w końcu płaski taki całkiem fajny :p

MALWINA - no właśnie rzadko ale jak bym się wybierała to dam znać :-)

UMI - aha no to dobrze w sumie lepiej żeby samo przeszło niż faszerować lekami :-)

Idę na wspólnej sobie obejrzeć nagrałam sobie :-D jak ja się cieszę z tej Nki :-p :-D do jutra ;-)

reklama
Ania pogadamy o planie jak Ci dziecko zacznie ząbkować :no::sorry:

Umi do 14 to Ty dobry zawodnik jesteś ja to już myślę jak jutro będę robić :sorry:
Nie no muszę coś z tym bebechem zrobić bo jak tak dalej pójdzie to mi ludzie zaczną miejsca z autobusie ustępować :-D

Kamcia ale najlepsze jest to ze ona na codzien non stop baiwla sie lyzeczka bo zabierala nam z kawy i wcinala sobie... a tu sie zachwouje jakby pierwsyz raz na oczy ja widziala. pozatym ma kolorowe lyzeczki ktore ciagle ze soba nosila. jutro bede jej dawac te kolorowe. moze poprawa bedzie.
ja nie mówię że nie .. ale na tym filmiku tak wyglądała. hihi
no moze kolorowymi będzie jeść lepiej..
mojej się najlepiej je taką zwykłą łyżeczką , albo ma taką plastikową fioletową i ją też lubi inne odpadają:-p

umi fakt jak się przeoczy to już klapa..
ale z tego co ja wiem to to "na zawołanie" polega na tym że jeśli dziecko woła nie częściej niż co 2 godziny bo jeśli płacze częście to zawsze są inne powody ..
więc na zawołanie ale z umiarem... ;-)
tak jak butelką karmisz mniej więcej co 3h toi cyca tak się powinno dawać
bo jeśli daje się za częśto to dziecko znów z piersi robi sobie smoka , albo uspokoajacza i może tak nawet całą noc , co późńiej powoduje problemy z nocnym spaniem bo jest już przyzwyczajone

lolkak nie pytaj mnie bo sama nie wiem jak oni funkcjonuja , ja wiem że ja bym tak nie robiła żeby dziecko wiedziało że ta godzina (nocna) jest na zabawę:no:

femme nie wiem czemu taka osóabiona jestem..
mam nadzieję że wkrótce wrócą mi siły .. bo naprawdę czuję się jak zwłoki:confused2:

aha a co do planu dnia dziecka też jestem za ..
żeby jadło o tej samej porze , spao też , kąpało się to już podstawa bo o tym się mówi od porodu ze dziecku się nie zmienia godziny kąpieli a jak już chce się przestawić na stałe na inną to trzeba zmieniać stopniowo
moja mała je wszystko regularnie każdego dnia:tak: i śpi też
znaczy moze nie aż tak przesadnie bo wiadomo że nie zawsze dziecko będzie jeść jak w zegarku ale w przeciągu pół godziny się mieści z jedzeniem czy zasypianiem:tak:

Cześć. Kurcze odzwyczaiłam się tyle nadrabiać. Ale jak na razie jestem dzielna haha :-)
Szymonowi się przebiła lekko 4.Szczerze to nawet nie wiem czy to 4 bo tak jakoś daleko ,wymacałam tylko palcem. Ale nie chce pokazać...Zobaczymy z czasem...
Śpi już a ja siedzę sama... Zaraz idę sobie prostować włosy...
Napisałam jedną całą pracę , drugiej pół i jeszcze mi jedna została...Ale jutro to zrobię... Nie mogę się doczekać jutrzejszej wizyty u gina :-)

Ania a co do spania w nocy , niestety nie kżde dziecko śpi jak aniołek całe noce.. są dzieci które budza się co chwilę z różnych powodów..
są takie co jak ząbkują to nie śpią ..
moja mimo że przesypiała całe noce , to przy ząbkowaniu się przebudzała i treba było z nią poleżec pogłaskać po pleckach zeby spała dalej...

także nie każde dziecko takie samo...
można próbowac i starać się wycwiczyć jakiś plan nawet nocny , ale nie da się nagle dziecka które się budzi co kilka godzin dac do spania na całą noc i bedzie spało

Kamcia ja nie rozumiem kamienia co 3 godziny, to co jak dziecko będzie się darło z głodu po 2 godzinach to nie dać?

Julka przez 1 miesiąc budziła się co 2h na karmienie, nic innego nie pomagało, zjadała mleczko i dalej w kimono.

A z resztą teraz pediatrzy mówią żeby i cycką i butelką na żądanie karmić.

Ale oczywiście tak jak mówisz ani butla ani cyc nie może służyć za uspokajacz.

Kamcia ja nie rozumiem kamienia co 2,5 -3 godziny, to co jak dziecko będzie się darło z głodu po 2 godzinach to nie dać?

Julka przez 1 miesiąc budziła się co 2h na karmienie, nic innego nie pomagało, zjadała mleczko i dalej w kimono.

A z resztą teraz pediatrzy mówią żeby i cycką i butelką na żądanie karmić.

Ale oczywiście tak jak mówisz ani butla ani cyc nie może służyć za uspokajacz.

kamcia , nie

chodzi o to że dziecko statystycznie powinno jeśc mniej więcej co 3 godziny (mowa o niemowlaczku) ale jeśli jest głodne co 2 lub 2,5 h to oczywiście tez trzeba nakarmić wcześniej
ale nie że co np 30 min woła cyca albo co godzinę , bo to już jest obstawiane jako wykorzystywanie cyca za uspokajacz , lub usypiacz a nie do karmienia...
także w granicach normy jak dziecko nakarmisz to gdy zapłacze to musisz sprawdzqć mniej więcej ile czassu minęło , jeśli jest bliżej tych 3 statystycznych godzin to znaczy że jest głodne , jeśli do 3 godzin jeszcze dużo brakuje to znaczy że trzeba innymi sposobami uspokoić dziecko..

mam nadzieję że wytłumaczyłam dokładnie..;-)

Ostatnia edycja:
femme Lepiej nie pisz więcej o Ninie, bo ci ją podmienię z zazdrości:-p:-D Ja mam małego diabełka-sadystę w domu;-):-D w dodatku ostatnio znowu ma napady histerycznego płaczu, chyba znowu przez zęby. Wczoraj i dziś dała tatusiowi popalić- niech wie, ile trudu wymaga zajmowanie się dzieckiem :-D
Ślub planujecie?
kaama Ja już jestem na 6. dniu :-D Dziś mnie wzdęło i jak do tego lekko wypięłam brzuch, to wyglądałam jak w 6.miesiącu ciąży:baffled:
Mój jak czasem nie moze nabrac łyzeczką to nabiera palcami wkłada na łyzeczke i siup do buzi:-D
:-D:-D:-D:-D
A długo już tak wymiotuje, bo nie w temacie jestem? Zatruł się czymś czy to jakaś infekcja? Moja siostrzenica ma zapalenie ucha i chyba od tego wymioty i biegunkę:-(
Doczytałam, że jelitówka- powinno wkrótce przejść:tak:
lolkak A kiedy ściągasz? Mi zawsze najlepiej szło ściąganie ok.24:dry: albo po nocy, przed pierwszym karmieniem. Ściągałam z jednego cyca, a drugiego zostawiałam dla małej. Mam laktator ręczny avent i nie narzekam.
Możesz zastąpić jeden posiłek kaszką mleczno-ryżową, wtedy będziesz mogła "zaoszczędzone" mleko ściągnąć i będzie do kaszki bezmlecznej.
anetka Powodzenia i wytrwałości usypianiu:tak:
daffi dużo zdrówka dla Julki
kamcia Mam do ciebie pytanko z racji tego, że koło UK mieszkasz;-) Zastanawiam się, czy moja siostra ma robić jakieś zakupy w Pl dla noworodka? Np. w aptece?

Byłam na tym USG z siostrą. Fajnie było. Po powrocie wyciągnęłam swoje zdjęcia z usg, książeczkę ciąży itp. i sobie przypomniałam, jak mi się ciąża podobała:tak:

witam sie
jestem wykonczona Julka cala noc miala goraczke powyzej 39 palakal przez sen marudzila i az o 1 w nocy wstala. zasnela dopiero o 5:20 a od 6 mam Kacperka!
musze isc do lekarza ale nic sie nie stanie jak z taka goraczka pojde z nia pieszo? nie mam innej opcji!!!
cos mi sie wydaje ze to pewnie bedzie zakazenie ukladu moczowego! no ale nie chce byc zla wrozka.

reklama
daff idź jak najszybciej -trudno,że pieszo.

Koniczynka na razie ściągałam w dzień, w nocy jestem za bardzo nieprzytomna po wstawaniach do małej i od razu padam na wyro ;-)

VikamciaG to życz im ode mnie powodzenia w nocnym życiu z maluchem;-)

Co do planów-to u mnie nie ma nic po kolei ;-) RAz jak się budzi to chce jeść od razu ,innym razem godzinę po wstaniu. czasem niby jej się chce spać o 9 a innym o 12.

Ostatnia edycja:
Do góry