Elizka jesien idzie pelna para od nastepnego tygodnia ma byc juz naprawde zimno a moj maly od piatku siedi w domu i jak z nim wyjdziemy na dwor to bedzie mial szok bo ostatnim razem jak bylismy bylo w miare cieplo a teaz wyjdzi i zonk zimnica
reklama
Mariola Właśnie nic w ogóle byłam zdziwiona jak zobaczyłam, ślinił się już odkąd :-) A bo idę do szkoły dla dorosłych i jutro jest spotkanie dla zainteresowanych :-)
EwciaWłaśnie skończyłam to oglądać i szczerze mówiąc to aż się popłakałam....
EwciaWłaśnie skończyłam to oglądać i szczerze mówiąc to aż się popłakałam....
confounded
Fanka BB :)
hej dziewczyny, ja dziś mnóstwo spraw na głowie miałam, więc dlatego dopiero teraz się witam:-)
Byłam załatwiać z becikowym, złożyłam wnioski o becikowe ustawowe i gminne- 2 wnioski, do tego ksero dowodu, zaświadczenie od lekarza-oryginał i ksero odpisu skróconego aktu urodzenia dziecka.
Jeżeli chodzi o zasiłek rodzinny (68zł miesięcznie +1000zl jednorazowo), to mogę złożyć zaległe od czerwca (wtedy się urodziła Malwinka),ale muszę mieć zaświadczenia z US za 2008 lub od 1. września z zaświadczeniami za 2009 (takie mam, więc dziś nie złożyłam). Kobieta mi dała druczek do wypełnienia tego, dodatkowo 2 oświadczenia czemu mój dochód to 0zl i dochód męża to 0zł (kazala wypełnić, że dlatego, że jesteśmy studentami), oprócz tego mam dać ksero dowodu i oryginał odpisu skróconego aktu urodzenia.
Mam nadzieję clio i kiniorek że to trochę pomogło, a może i innym się przyda, dlatego piszę o tym tutaj:-)
clio jak moja ciąża była na takim etapie co Twoja to właśnie wybierałam się do szpitala;-) niestety fałszywy alarm wywołaliśmy z mężem, więc uważaj na takie alarmy, bo szpital jak Cię przyjmie to już pewnie nie wypuści pod koniec, a chyba lepiej czekać w domku:-)
sukubus wiesz, wydaje mi się, że żaden rodzic nie cieszy się na wieść o ciąży swojej młodej córki, zwłaszcza jeżeli chodzi ona do szkoły, bo są tacy że na studiach to przeboleją jeszcze. Ja miałam taką sytuację, że zaszłam w październiku w którym rozpoczęłam pierwszy rok studiów. Moi rodzice 3 miesiace wcześniej przeżywali mój ślub, który odbył się 2 miesiące po maturze. Wydaje mi się, że bardziej przeżywali czy to odpowiednia osoba i czy mnie nie skrzywdzi, nie zostawi, ale o studiach i nauce też dużo było. Tym bardziej, że przeprowadziłam się do męża, który studiuje, nie pracuje, utrzymuje się z wynajmowania 2 pokoi w naszym 3pokojowym mieszkaniu, które jest do tego stare (po dziadkach) i wymaga remontu (odnowiony jest tylko nasz pokój). Jak mieszkałam z rodzicami, to mieszkałam w nowowybudowanym domku i miałam wszystko, wiec moich rodziców trochę przeraziło to mieszkanie. Z męzem narobilismy trochę długów,bo nie stać nas było na opłaty za mieszkanie do spółdzielni, ale uznaliśmy, że studia są priorytetem, bo bez studiów to ja mogę pracować w mcdonald's do końca życia. Teraz będąc mamą prawie 2miesięcznego dziecka po raz drugi wybieram się na pierwszy rok studiow. Wcześniejsze przerwalam, bo źle znosiłam ciążę i nie podobaly mi się. Moj mąż idzie na drugi rok, mimo iz ma 25lat, bo chcę, żeby robił to, co lubi, a nie męczył się na jakimś gównianym kierunku, ktory kiedyś sobie wybrał i po jakimś czasie stwierdził, że to nie dla niego. Życie masz tylko jedno i przeżyj je jak najlepiej. Też boimy się jak czasowo damy radę, dodatkowo mój A idzie do pracy na weekendy, żeby spłacić dług, ale jak patrzę na to maleństwo leżace obok w łożeczku, to niczego nie żałujemy. Jesteśmy młodzi i mamy siłę na opiekowanie się dzidzią. Wydaje mi się, że jak poczujesz pierwsze kopnięcie dziecka,to nie będziesz się zastanawiać co zrobić...
misia gratuluję zabka;-)
fikusek super, że jest wszystko okej:-)
umi ja zawsze chcialam być ruda, kiedys się nawet farbnełam na marchewe:-)
Byłam załatwiać z becikowym, złożyłam wnioski o becikowe ustawowe i gminne- 2 wnioski, do tego ksero dowodu, zaświadczenie od lekarza-oryginał i ksero odpisu skróconego aktu urodzenia dziecka.
Jeżeli chodzi o zasiłek rodzinny (68zł miesięcznie +1000zl jednorazowo), to mogę złożyć zaległe od czerwca (wtedy się urodziła Malwinka),ale muszę mieć zaświadczenia z US za 2008 lub od 1. września z zaświadczeniami za 2009 (takie mam, więc dziś nie złożyłam). Kobieta mi dała druczek do wypełnienia tego, dodatkowo 2 oświadczenia czemu mój dochód to 0zl i dochód męża to 0zł (kazala wypełnić, że dlatego, że jesteśmy studentami), oprócz tego mam dać ksero dowodu i oryginał odpisu skróconego aktu urodzenia.
Mam nadzieję clio i kiniorek że to trochę pomogło, a może i innym się przyda, dlatego piszę o tym tutaj:-)
clio jak moja ciąża była na takim etapie co Twoja to właśnie wybierałam się do szpitala;-) niestety fałszywy alarm wywołaliśmy z mężem, więc uważaj na takie alarmy, bo szpital jak Cię przyjmie to już pewnie nie wypuści pod koniec, a chyba lepiej czekać w domku:-)
sukubus wiesz, wydaje mi się, że żaden rodzic nie cieszy się na wieść o ciąży swojej młodej córki, zwłaszcza jeżeli chodzi ona do szkoły, bo są tacy że na studiach to przeboleją jeszcze. Ja miałam taką sytuację, że zaszłam w październiku w którym rozpoczęłam pierwszy rok studiów. Moi rodzice 3 miesiace wcześniej przeżywali mój ślub, który odbył się 2 miesiące po maturze. Wydaje mi się, że bardziej przeżywali czy to odpowiednia osoba i czy mnie nie skrzywdzi, nie zostawi, ale o studiach i nauce też dużo było. Tym bardziej, że przeprowadziłam się do męża, który studiuje, nie pracuje, utrzymuje się z wynajmowania 2 pokoi w naszym 3pokojowym mieszkaniu, które jest do tego stare (po dziadkach) i wymaga remontu (odnowiony jest tylko nasz pokój). Jak mieszkałam z rodzicami, to mieszkałam w nowowybudowanym domku i miałam wszystko, wiec moich rodziców trochę przeraziło to mieszkanie. Z męzem narobilismy trochę długów,bo nie stać nas było na opłaty za mieszkanie do spółdzielni, ale uznaliśmy, że studia są priorytetem, bo bez studiów to ja mogę pracować w mcdonald's do końca życia. Teraz będąc mamą prawie 2miesięcznego dziecka po raz drugi wybieram się na pierwszy rok studiow. Wcześniejsze przerwalam, bo źle znosiłam ciążę i nie podobaly mi się. Moj mąż idzie na drugi rok, mimo iz ma 25lat, bo chcę, żeby robił to, co lubi, a nie męczył się na jakimś gównianym kierunku, ktory kiedyś sobie wybrał i po jakimś czasie stwierdził, że to nie dla niego. Życie masz tylko jedno i przeżyj je jak najlepiej. Też boimy się jak czasowo damy radę, dodatkowo mój A idzie do pracy na weekendy, żeby spłacić dług, ale jak patrzę na to maleństwo leżace obok w łożeczku, to niczego nie żałujemy. Jesteśmy młodzi i mamy siłę na opiekowanie się dzidzią. Wydaje mi się, że jak poczujesz pierwsze kopnięcie dziecka,to nie będziesz się zastanawiać co zrobić...
misia gratuluję zabka;-)
fikusek super, że jest wszystko okej:-)
umi ja zawsze chcialam być ruda, kiedys się nawet farbnełam na marchewe:-)
motylicaja
Fanka BB :)
Witam dziewczyny z rana:-)
Ja sobie leże pod kołderką jeszcze, bo strasznie zimno u nas dzisiaj
No i zmęczona jestem dalej, więc bardzo prawdopodobne, że pójde spać tak do 10 jeszcze
Ciekawe jak tam mama... tata był wczoraj wieczorem u niej i podobno jest tak słaba, że nawet ręki sama nie podniesie..:-( strasznie mi jej szkoda..
A jak zobaczyłam jak to wszystko wygląda tam...
Porodówka ok.. wybudowali nowy trakt porodowy- podobno jest świetny.
Ale sam oddział.. brzydkie łózka, ściany, 5-osobowe prysznice! nie wspominając o jedzeniu i tym w co ubierają i owijają noworodki.. jakieś brzydkie śpiochy i 20 letnie koce takie zmechacone i twarde.. jak zobaczyłam te mamy, z dzieciakami w tych kocach to myślałam, że to jakaś melina- bo wtedy jeszcze nikt mi nie powiedział, że to szpital ubiera dziecko do czasu wypisu..
I jeszcze zszokowało mnie to, że cierpią na brak tych szklanych łóżeczek dla niemowlaków.. i dziecko śpi w łóżku z mamą.. na jednej poduszce.. a jak się wychodzi do odwiedzin (bo nikt na sale wejść nie może) to wtedy się dzielą.. bo są chyba takie 2-3 łóżeczka na 6 osobową salę.. i żeby wyjechać do rodziny, trzeba własnie z tym czymś.. więc odwiedziny są podporządkowane dostępnością owych łóżeczek..
Straszne to wszystko..
i poznałam wczoraj dziewczynę 19 dni po terminie i 7 kroplówkach z oxy.. i leżącą w szpitalu od 8 sierpnia..
No i nic. Nie chcą jej nawet ceraski zrobić.. jej facet zrobił wczoraj taką awanture ordynatorowi że chyba w końcu zdecydowali się na cc. A ta biedna, czuła znacznie mniej ruchów maleństwa.. przerażona..
Polska służba zdrowia
To może teraz coś z przyjemniejszych rzeczy..
Dzisiaj ma dotrzeć łóżeczko, więc jak mój D. wróci z pracy i skręci, od razu przypasuje do niego pościel i zademonstruje wam w postaci zdjęć to co skompletowałam:-)
Od wczoraj męczy mnie potworna zgaga.. ani mleko, ani migdały ani renie nie pomogły.. więc już nie bede eksperymentować i przeczekam
No i witam nowe mamy:-) ciekawe jak długo zostaniecie z nami
Daffodill daj znać jak będziesz na gg;-)
Clio Jak się czujesz? Lolkak?? a Ty?
Wkrótce się rozpakujecie
o kurcze to strszny szpital...ranyy
Umi slodkie zjecie masz Syneczka
Dobry Wieczor;*
C
clio87
Gość
confunded dzięki przyda mi się
ja zmykam spać bo nie wiem jaka noc przede mną :-( a młody broi ... jutro mam EKG zobaczymy jak tam moje serducho
Dobranoc Mamusie :-)
ja zmykam spać bo nie wiem jaka noc przede mną :-( a młody broi ... jutro mam EKG zobaczymy jak tam moje serducho
Dobranoc Mamusie :-)
fikusek1988
Mama Alanka:)
conf a wiesz ze jak wasze zarobki byly 0 zl to nalezy wm sie jeszce jeden tysiak? ja dostalam becikowe plus dodatkowe tys zl
reklama
Vegas
Mama Martynki i Zosi :)
a nie możesz iśc na betę prywatnie do lab?W sumie racja...wnrwiona chodze jak nie wiem....
Szukalam po calym Zamosciu testu ciazowego strumieniowego i cholera nigdzie nie ma ponoc one szybciej wykazuja....Ajj wszystko pod gorke ostatnio....