reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

to jest wlasnie z ebrzuszek.pl ja patrzalam na ta liste i bralam mniej-wiecej to samo ...

Torba do szpitala
Pakowanie torby do szpitala to ważny rytuał przygotowujący kobietę do urodzenia dziecka. To okazja, by zastanowić się, w jaki sposób możesz oswoić szpitalną przestrzeń i co Ci jest potrzebne, by w sali porodowej poczuć się bezpiecznie. Jeżeli nie rodzisz w domu, możesz kawałek domu wziąć ze sobą - np. ulubioną koszulę i szlafrok albo płytę z muzyką. Przygotowania najlepiej zacząć wraz z końcem 7. miesiąca. Warto wówczas upewnić się, czego wymaga szpital. Jest jeszcze czas na zrobienie badań i przygotowanie niezbędnych zaświadczeń lub uzyskanie zgody na wykonanie obowiązkowych zabiegów (golenia i lewatywy - jeśli są konieczne) we własnym domu. .
Proponowana przez nas lista pomoże przygotować najpotrzebniejsze rzeczy bez zbędnego pośpiechu. Łatwiej będzie znaleźć to, czego potrzebujesz, jeśli do jednej torby włożysz rzeczy na czas porodu, do drugiej - konieczne po porodzie, do trzeciej - rzeczy dla dziecka, a osobno - dokumenty i wyniki badań. Jeśli planujecie wspólny poród, pokaż swojemu mężowi, gdzie co jest. Unikniecie stresu i wielkiego bałaganu, gdy poprosisz go o wyjęcie czegoś z torby podczas porodu!
Dokumenty
• dowód osobisty
• aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM
• karta przebiegu ciąży
• skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć).
Wyniki badań
• grupa krwi i czynnik Rh
• przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh
• zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej
• odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży)
• wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży
• ostatnia morfologia i badanie moczu.
NA CZAS PORODU
• ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie, majtki)
• wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu, kapcie)
• jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek
• jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia, jeśli wykonywane są zabiegi przygotowawcze
• jednorazowe chusteczki
• przybory toaletowe
• mały ręcznik
• szczotka do włosów, opaska, spinki lub gumka
• pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów)
• gąbka kosmetyczna do zwilżania twarzy i ust
• woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy
• termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości
• termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę
• piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej)
• lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania)
• walkman i kaseta z ulubioną, relaksującą muzyką
• coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża)
• kilka jednorazowych kubków
• notatnik i długopis
• karta telefoniczna lub żetony
• dla zwolenników: aparat fotograficzny
PO PORODZIE
Rzeczy dla mamy:
• koszula lub piżama wygodna do karmienia
• rozpinany sweter
• skarpetki
• 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe)
• przybory toaletowe
• 2 ręczniki
• 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek
• ręczniki papierowe
• dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza)
• specjalna poduszeczka do karmienia (pod główkę dziecka)
• 2 staniki do karmienia
• wkładki laktacyjne
• ręczny odciągacz do pokarmu
• karta telefoniczna, żetony (trzeba spytać na oddziale o typ automatu) lub telefon komórkowy

• drobne pieniądze
Rzeczy dla dziecka (na trzydniowy pobyt w szpitalu):
• 15-20 pieluch tetrowych albo najmniejszy rozmiar jednorazowych (wygodne do użycia w szpitalu) i odpowiednio mniej tetrowych; jeśli jednorazowe pieluchy nie mają wycięcia na pępek, trzeba to zrobić
• 3 bawełniane koszulki
• 2 bawełniane cienkie czapeczki i jedna cieplejsza
• 3 pajacyki (śpiochy z rękawami i nogawkami - wygodniejsze są rozpinane w kroku) lub 3 kaftaniki i 3 pary śpiochów
• skarpetki
• nie perfumowane mydełko dla niemowląt
• ręcznik kąpielowy z kapturem
• zestaw do pielęgnacji pępka (gencjana na spirytusie, spirytus 70 %, jałowe gaziki)
• oliwka dla niemowląt
• zasypka
• delikatny krem do pupy
• wata bawełniana
• szczoteczka do włosów
• kocyk
• odpowiednie do pogody ubranko na wyjście ze szpitala (dobrze chroniące przed wiatrem i chłodem)
• krem ochronny

reklama
Czesc Dziewczynki;), U was tez taka Piekna pogoda dzisiaj?;)

Misia sliczny brzuszek...;)

A ja wczoraj oglądalam ciąze z zaskoczenia taki program na zone relity chyba ,ze kobiety przez 9 mies nie wiedziały ze są w ciązy hehe..w ogole brzucha nie mialy zadnych obiawów..az tu nagle skurcz ich łapał myslaly ze moze cos im jest a tu lekarz ze Pani rodzi..a one za kazdym razem what?? i darly sie na niego ze chyba jakis glupi hehe;D no jak dziecko się gdzies schowa z boku to faktycznie;) ale fajne takie cos hehe;)
..albo jak kobieta byla w ciązy z 6 raczkami miala 5 razy taki brzuch jak misia;0
hehe..
Wszystkim Życzę miłego Dnia Buziaczkii dla Was;****

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Hej Wam :) :-)

Jak nocka minęła? U was też takie upały?? Bo u mnie straszne: 32 stopnie i zero wiatru..
A tu muszę jeszcze iść na poczte i zająć kuzynkę:tak: Ale ciesze sie, że przyjedzie.. jakoś fajnie spędzimy troche czasu..

Clio Kupiłam ostatnio jakąś taką fajną gazetkę dla kobiet w ciąży i jest lista tego co trzeba zabrać do szpitala.. wiem, że krąży po necie mnóstwo takich ale ta wydaje mi sie dosyć konkretna.... więc łap:
P1040412.jpg

Czytałam, że nie trzeba brać kosmetyków do szpitala prócz kremu (którym posmarujemy dziecko przy wyjściu)
A tak to dostaje się dwie paczuszki 1. po porodzie 2. przy wyjściu i na cały pobyt w szpitalu wszystko co potrzebne jest już właściwie w nich zawarte.
Z tymi pieluszkami tetrowymi to też żeby nie przesadzać, wystarczą max 4 sztuki + jednorazowe.

Mój D. puszczał w nocy sygnałki na znak, że dojechali szczęśliwie:rofl2: uuuf... będzie dzwonić wieczorem. Teraz tylko obawa, że sobie tam coś poucinają tymi kosami, kosiarkami itd.:eek: ale ja wymyślam..

spakowałam :
podkłady 2 paczki i 5 szt takich Tana przyklejanych
majtki jednorazowe 5szt i bawełniane 4szt
2 ręczniki
kapcie+skarpetki
klapki
sudocreme
15szt pampersów
1pielucha tetrowa
2 ęczniczki małe 1większy
pielucha flanelowa
2 body
1pajacyk
koszulka i śpiochy
2 czapeczki
2 pary łapek
chusteczki nawilżone
kocyk bawełniany

coś jeszcze?

Ja bym wziela wiecej ciuszkow, aleks mi ulewal troszke, a to przy zmianie pampersa ubrudzilam kupka niechcacy itd

mam nadzieje ze nie bedziecie mieć mi za złe tego pytania - ale pomyślałam że jak go zadawać to nigdzie indziej, jak nie na tym forum :)
koleżanka rozeznaje rynek, ostro jej kibicujemy i chcemy pomóc
na razie wrzucając ankietę, którą mam nadzieję, ze przyszłe i obecne mamy będą miały ochotę wypełnić :) ankieta jest tutaj
jak znajdziecie chwilkę zeby pomóc i może stworzyć miejsce na miarę Waszych potrzeb :) to będę wdzięczna (autorka pomysłu tym bardziej :))

nie wiem czy wiesz rozsylanie ankiet na forum jest wbrew jego regulaminowi!
umi2 porządek z tym zrobi.

Czesc Dziewczynki;), U was tez taka Piekna pogoda dzisiaj?;)

Misia sliczny brzuszek...;)

A ja wczoraj oglądalam ciąze z zaskoczenia taki program na zone relity chyba ,ze kobiety przez 9 mies nie wiedziały ze są w ciązy hehe..w ogole brzucha nie mialy zadnych obiawów..az tu nagle skurcz ich łapał myslaly ze moze cos im jest a tu lekarz ze Pani rodzi..a one za kazdym razem what?? i darly sie na niego ze chyba jakis glupi hehe;D no jak dziecko się gdzies schowa z boku to faktycznie;) ale fajne takie cos hehe;)
..albo jak kobieta byla w ciązy z 6 raczkami miala 5 razy taki brzuch jak misia;0
hehe..
Wszystkim Życzę miłego Dnia Buziaczkii dla Was;****

mam kuzynke.... ktora nie miala miesiaczki ale myslala ze jest ok.. czasem plamiła... zrobila test i wsyzslo ze jest w ciazy.. z jej wyliczen wynikalo ze 6 miesiac.. poszla do ginekologa potwierdzic ciaze a on sie jej zapytal czy ma przy sobie torbe bo zaczyna rodzic... hahahha
i na dzis dzien juz 2 miesiace maluszek ma:)

Ostatnia edycja:
Pauluś oki wezmę wiecej ciuszków bo jakoś mało mi się ich wydaje :sorry: wezmę więcej rzeczy niż mieć ich za mało
daffodill tantum rose mam zabrać don irygacji? :confused:
ixidixi mam tą gazetkę i faktycznie jest tam takie cuś bo ze sklepiku wróciłam :laugh2: ale mi smaka na pierogi narobiłaś ide jakąś zupkę ugotować :tak: z duuużą ilością makaroniku:rofl2:

ja też mam pierogi z mięsem a drugie z kapustą i grzybami, wczoraj z mamą znowu produkowałyśmy :):)
daffi niezła historia z ta kuzynką. ale nie miała żadnych objawów??? chociaż brzuch jej musiał urosnąć no choćby odrobinke...

reklama
Pauluś oki wezmę wiecej ciuszków bo jakoś mało mi się ich wydaje :sorry: wezmę więcej rzeczy niż mieć ich za mało
daffodill tantum rose mam zabrać don irygacji? :confused:
ixidixi mam tą gazetkę i faktycznie jest tam takie cuś bo ze sklepiku wróciłam :laugh2: ale mi smaka na pierogi narobiłaś ide jakąś zupkę ugotować :tak: z duuużą ilością makaroniku:rofl2:

dla mnie bylo zbawieniem.. jak sie podmylam tantum rosa to nie dosc ze mnie tak az nie bolalo to dodatkwoo szybko sie goilo.

Do góry