reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

Są różne rodzaje skurczów. W zależności od siły i natężenia, liczby skurczów mają swoją nazwę :). Dlatego nie każdy skurcz jest taki sam, a Ty możesz odbierać to jako objaw niepokojący.

NIEPOKOJĄCE OBJAWY:

To nagły ból umiejscowiony w jednym miejscu, po którym ruchy dziecka stają się gwałtowne, albo przestajesz je odczuwać. Wtedy należy się zgłosić do szpitala. Taki skurcz może być połączony z plamieniem/ krwawieniem. Może świadczyć o przedwcześnie odklejającym się łożysku.
Na pewno wiesz jak rusza się Twoje dziecko możesz określić czy ruchy Twojego dziecka są niepokojąco słabsze, czyli są ewidentnie słabsze niż wcześniej lub bardzo gwałtowne. Wtedy również należy zgłosić się do szpitala.

Wracając do rodzajów skurczów:

W trakcie ciąży mogą wystąpić aż dwa rodzaje skurczów. A pod koniec ciąży aż trzy.
icon_smile.gif

Pierwsze skurcze, jakie występują w ciąży są to skurcze o małym natężeniu, ale dużej częstotliwości (tzw. Alvareza). Drugi rodzaj to skurcze Braxtona Hicksa. Charakteryzują się tym, że są silniejsze i ich częstość zwiększa się pod koniec ciąży. Kolejne skurcze, to tzw. obniżające występują na około 3-4 tygodnie przed terminem porodu. Mają na celu obniżenie dna macicy. Ty możesz zaobserwować, to jako obniżenie się brzuszka oraz zauważyć, że łatwiej oddychasz.
Następne skurcze, o których pewnie nie raz słyszałaś, to tak zwane skurcze przepowiadające. Charakteryzują się tym, że są nieregularne, występują w ostatnich tygodniach ciąży ich częstość zwiększa się wraz z coraz bliższym terminem porodu. Są to 1- 2 skurcze, które występują w ciągu 10 minut. Skurcze przepowiadające, u kobiet, które rodzą pierwszy raz, czyli pierwiastek powodują wstawianie się główki do kanału rodnego (tzw. skurcze wstawiające).
Objawy zagrażającego porodu przed wczesnego, to:
- Skurcze macicy (należy pamiętać, że w ciąży występują skurcze Alveraza, a pod koniec ciąży Braxtona Hicksa) ;
- Bóle w okolicy krzyża lub w pachwinach (pod koniec ciąży będzie, to objaw zbliżającego się porodu);
- Odczuwanie bólu w miednicy mniejszej podobnego do bólu w czasie miesiączki (pod koniec ciąży, będzie, to objaw zbliżającego się porodu);
- Wystąpienie zwiększonej ilości wydzieliny z pochwy oraz/lub krwawienia z dróg rodnych.

reklama
Paulla20 ja takie skurcze, tzn twardnienie brzucha miałam bardzo często, zwłaszcza po wysiłku, np spacerze albo jak byłam zmęczona po całym dniu wieczorem po prostu :-)
mała.mama witaj :-) ja też przed ciążą miałam mały biust (rozmiar A ! :-( ) a teraz mam tyle pokarmu, że łohohoho na bliźniaki by starczyło :-) kurcze jesteś bardzo podobna do koleżanki mojego brata, normalnie aż spytam czy Ty nie z krakowa? ;-)
Zagubiona bardzo mi przykro :-( mam nadzieję, że masz oparcie w kimś bliskim...
addaaa śliczny synalek :-) i Ty wyglądasz na bardzo szczęśliwą kwitnącą mamuśkę ;-)
ixidixi ja lekko wyciskałam siarę, nie wiedziałam, że to może spowodować skurcze :zawstydzona/y: ale robiłam to dlatego, bo martwiłam się, że jeszcze jej nie ma a pod koniec ciąży, że była i zanikła :-D bo nic a nic mnie nie bolały piersi. (tylko na początku ciąży jak trochę nabrzmiały)

my dziś na spacerku u prababci byliśmy, rano, bo upał taki, że mała już ledwie się trzyma i tylko by z cyca piła :-) biedne takie maleństwo ledwie na świat wyszło a tu taki szok termiczny :-(

oto dumny tata nie umiejący pozować do zdjęć i nasza mała w sukieneczce od Tatusia :-) :
DSC00072.jpgDSC00075.jpg

Dziewczyny mam prośbe..

Mogłbyście polecić jakiś fajowski wózek?
Cena do 1400 zł
Z fotelikiem, gondolką i spacerówką i żeby nie wyglądał tak dziko w wersji spacerowej.

Przez ostatnie czasy byłam zachwycona wózkiem OZON BAMBI kolor coffe & chocolate OZON A4 BAMBI koła pompowane + FOTELIK GRATIS (1149206801) - Aukcje internetowe Allegro

Później miałam "bzika" na punkcie tego oto wózka: VECTOR 4 AIR Espiro Fotelik Śpiworek NOWE KOLORY (1138226729) - Aukcje internetowe Allegro

Kolor zielony.:rofl2:

Ale martwi mnie ta "kubełkowa" wersja spacerówki, czy bedzie wygodna (chciałabym wozić w niej dziecko do 2 lat) i czy gondolka nie za mała?

Może macie jakieś swoje typy? Swoje wózki z których jesteście zadowolone?

Wiem, że mam jeszcze czas:D ale ja jestem straasznie niezdecydowana...

Paulla u mnie było okej, ale zawsze lepiej się upewnić u gin, każda ciąża to przypadek bardzo indywidualny :-)
ixidixi my mamy roan marita i jesteśmy bardzo bardzo zadowoleni, gondola z tego co wiem, to jedna z większych, jak nie największa, dostępna, spacerówki nie wykorzystywaliśmy, bo mała ma dopiero 2tyg, ale mi się b. podoba:-) koła pompowane a nie piankowe- to duża zaleta, amortyzowane, co bardzo przydatne na tych naszych wertepowych chodnikach :-) jedyny minus, że wózek trochę ciężki i nie ma skrętnych kół (choć ja takie wolę :-) ). a kupiliśmy używany na allegro za 300zł, nowy kosztuje ok 1000zł :-) a z fotelikiem ok 1400zł. i jest duży wybór kolorystyczny i długa gwarancja :-) żeby nie było to nikt mi za reklamę nie płacił :p
http://allegro.pl/item1108604891_roan_marita_fotelik_parasol_folia_od_s_s3lata.html

Ostatnia edycja:
Co myslicie o silikonowych kapturkach na sutki? Czytalam komentarze zarowno pozytywne jak i wrecz zabraniajace ich uzywania:dry: Warto je stosowac w takim wieku? :-)

reklama
Dzieki dziewczyny :)

Wszystkie które podałyście są fajne:rofl2: Dlatego bede miała jeszcze wiekszy problem:tak:

A co powiecie na ten? Ma regulowane oparcie... co było głównym minusem tego vector.

fsdfsfd.jpg

sfsdf.jpg

Do góry