reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

witam :-)

Black- ja np czuję palcem ząbek(takie twarde) no i widać że dziąslo jest rozpulchnione.... Ale nic jeszcze nie widać... U mnie mlody nie chce jeść:baffled:

mamaola-
no właśnie ja się boje jak to będzie z tym smokiem, mały ze smoczkiem od razu idzie w kime, a bez marudzi:baffled: Ale jak śpi to sam wypluwa i jest ok.... Właśnie kiedy najlepiej dziecko odzwyczaić od smoczka?

panistepelek- ja karmię raz tym raz tym... Za wiele nie mogłam sie np napić:-pWipiłam tak naprawdę 2 drinki.... Ale długo młodego nie karmiłam więc myślę ,że nie zaszkodziło... Ale ja tam nie muszę być pod wpływem alko żeby się dobrze bawić:-D:-p

dorom
-ale Alanek już duży:tak: Wstaw jakies zdjątko Alanka z mamusią:tak:;-) Duży chłopak.:-)

umi- Ty wstaw jakieś zdjęcia Swojego Kacperka:tak:

Layla- tez słyszałam, że dziecko uczy się odruchu ssania będąc w brzuszku, ale nie mają go dobrze wykształconego... Uczą się już jak dostaną pierś itp... Ale karmisz Igorkamleczkiem z piersi czy sztucznym bo nie rozumiem???;-)

mi tez mały zrobił prezent ,spaliśmy do 11!!!:-D

reklama
Nie, to nie szczescie, po prostu mała musiała sie nauczyc butelki... znalezlismy sposób i poszło łatwo:tak: Mi kazda połozna i pielegniarki mówiły, ze lepiej nie podawac butelki, bo wiele dzieci rezygnuje z cycusia (co widze w rodzinie) wiec lepiej nie ryzykować, gdyz jest to niepotrzebne:tak: A z reszta jak dziecko nie chce butelki to mozna juz 6miesiecznemu dziecku dac niekapek...

A ze smoczkiem tez odradzaja przy karmieniu naturalnym dawać w 1 miesiacu zycia, bo to inna technika ssania niz cycusia i dziecko ma problem z jedzonkiem pozniej...

Z reszta ile mam, tyle opinii:tak: U nas wszystko ładnie poszło, bez smoczka, bez butelki i mała ma sie dobrze;-)

a no wlasnie, u mnie Igor jadl z cycka a okazjonalnie z butelki jak jezdzilam do szkoly i nigdy nie mialam problemu zeby chcial czy nie chcial butelki/cycka....Łucja od urodzenia nie toleruje zadnej butelki a teraz zadnego nie kapka....nie ma na nia mocnych :sorry: wiec po trochu pije ze szklanki albo przez slomke...

umi jak dziecko nie chce smoczka to nie dawaj...moja tez nie chciala zadnego i zapomnialam w ogole juz ze cos takiego istnieje...hehe mloda nie potrzebuje ssania w porownaniu do brata jak byl maly....

black dentinox jest dobry, u nas bobodent tez nadawal sie co najwyzej do smieci...lekarka mi powiedziala ze jak zel nie bedzie skutkowla to dac nurofen zeby dziecko sie nei meczylo i tyle...i w najgorszych chwilach podawalam i byla wielka ulga i dla niej i dla mnie....tez nie chciala jesc ale po kilku dniach wszystko wraca do normy, trzymajcie sie dziewczyny!

layla no wlasnie co polozna, lekarz to inna opinia...ja z kolei uslyszalam ze niektore dzieci maja ogromna potrzebe ssania i czesto placza bo nie chca jesc a jak dostaja cycka to im leci...wlasnie moj syn taki byl, on to caly bozy dzien albo przy cycku albo ze smoczkiem...Łucja z kolei nie ma praktycznie w ogole potrzeby ssania dlatego smoczek w jej wypadku byl i jest calkowicie zbedny...poprostu musisz wyczuc swoje malenstwo....ja i tak jestem zdania zeby palca nie dawac, jak umyjesz to masz na rekach pozostalosci mydla..jak dotkniesz klamke to tez juz rozne rzeczy masz..i wkladajac palca takiemu noworodkowi to moze sie szybko plesniawek dorobic...ale to tylko moje zdanie....wiesz...kiedys duzo rzeczy robili inaczej itd...co wcale nie oznacza ze lepiej....

umi2 mi moja Zuzia też zrobiła prezent, bo zasnęła po 22 i nie obudziła się ani razu w nocy :-)

pola997 Ludwiczek aż tak długo spał ? czy obudził się wcześniej i zasnął później znowu ? ;-)

A ja nie wiem co się dzieje, ale jak karmię małą to chwilkę ssie i później zaczyna krzyczeć, wypluwa pierś i znowu chwyta, jest zdenerwowana. Czy to może być kryzys laktacyjny? Za mało jej leci? Czy któraś z Was to miała...? Jeśli tak, to czy to długo trwa?

anetka- obudził sie o 8 na jedzonko, poszedł dalej w kimę:-p ja tak miałam jak Ty... Młody darł się ,wypluwał itp. Nie wiem czemu tak było, pokarmu miałam dużo....

pola997 a robi tak dalej ? czy przeszło ? długo trwało ?
Mi mojej Zuzi szkoda jak tak krzyczy, wydaje mi się, że jest głodna, a ja nie mogę jej pomóc :-( a z butelki mała pić nie umie..

Witam. Ile Wy piszecie, znowu mam kilka stron do nadrobienia.

mamaola - Teraz córcia ma pół pokoju zawalonego zabawkami. ogólnie podobają Jej sie ale nie siedzi przy Nich dlugo. Co i rusz podejdzie, cos wcisnie i pojdzie dalej.

layla - ja nie chce straszyc z ta grypa zoladkowa, poprostu w swieta wielkanocne tez to przerabialismy. Mnie trzymalo tylko jeden dzien ale moja babcie np prawie tydzien.

dorom - uroczy Synek. Najbardziej spodobalo mi sie to zdjecie gdzie ma otwarta buzke.

Black - na temat zabkowania nic nie dorzadzie bo tak jak juz wspomnialam, moja Klaudia nie ma jeszcze zabkow.

pola - ja tez potrafie bawic sie bez procentow no ale wiadomo ze wypic sobie piwko czy cos zawsze jes fajnie. Przez 9 miesiecy ciazy i potem kolejne 9 karmienia wogole nie pilam alko, pierwszy raz w walentynki ale wtedy corcia dostala butle. potem znowu byla przerwa i teraz czasem sie napije ale problemu z karmieniem nie ma bo tylko nad ranem dostaje jeszcze cyca.

Przepraszam ze bez polskich znakow ale cos klawiatura mi sie przestawila.

Ostatnia edycja:
mamaola ja karmie naturalnie, chyba bym sie zajechała karmiąc normalnie dziecko ze sztrykawki, ale jezdze tez na uczelnie, wiec zeby dziecko nie straciło odruchu ssania stosuje sie własnie metode ze strzykawka, do 1 msc zycia,jak juz pisała Asiowo, nigdzie nie wspomniałam ze karmie sztucznie,a wrecz odwrotnie. dokarmiamy tylko ta strzykawka,a w sumie maz dokarmia gdy mnie w domu nie ma,co w sumie zdarzyło sie na razie raz, plus szpital,gdzie nie mogłam dobe karmic sama i musialam sciagac pokarm.

pola997 odruch ssania, to rzecz osobnicza, czesto dzieci go nie maja wcale. mój miał az za dobry;) a ja karmie naturalnie, mam tez w domu NAN HA, gdyby pokarm był slaby było go mało lub na uczelnie musiałabym jechac i by go brakło,ale uzyłam go raz i lezy...

KingaMZ mój juz ma mniejsza potrzebe,na szczescie...bo pewnie bym sie złamała i dała mu smoczek

Hej dziewczyny ja tak od siebie zycze Wam wszystkiego naj naj naj :) a tak pozatym, czy wasi mezowie, partnerzy kombinowali, lub kombinuja dla Was od dziecka cos na dzien mamy?

Hej :-):-):-) co prawda mężus mój kochany nic nie wykombinował ale będąc dziś u lekarza po raz pierwszy usłyszałam bicie serduszka mojego malenstwa a to najcudowniejszy prezent z okazji Dnia MAMY :-):-). Pozdrawiam serdecznie :-)

Zapomniałabym życzyć Wam Mamuśki wszystkiego dobrego w dniu Naszego Święta :)

Załączniki

• 779.jpg
    779.jpg
    28,6 KB · Wyświetleń: 25
reklama
Hej kobitki , wpadłam na chwile nie nadrobię , jakoś czasu nie mam. U nas dobrze, mała grzeczna chociaż czasami daje po palić. Ja 10 mam zakończenie wiec już odliczam dni :)

Wszystkiego najlepszego z okazji naszego święta. ;*
Zdrówka, szczęścia , miłości i pociechy z dzieciaczków. ;* ;)

Do góry