reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

Anormalna, BlackWizard troche jestem zdziwiona bo z tego co sie orientuje to zadne skierowanie nie jest potrzebne do szpitala....a nawet jak owe dostaniesz to i tak to nic nie znaczy dla szpitala....przyjmuja wedlug wlasnych zasad....ja uslyszalam od lekarza ze w dniu terminu porodu mam sie zglosic do szpitala na ktg i badanie..i tak codziennie ew co drugi dzien (na poczatku) no ale u mnie to tydzien po terminie wywoluja :)

ja to przy synu mialam 124cm w brzuchu, wazyl 4500, przy corce nie wiem ile mialam ale wszyscy sie mnie pytali w szpitalu jak przychodzilam na ktg czy bede miec blizniaki... hehe a corcia 4300 wazyla :)

olena dopiero teraz zauwazylam ze ty tez masz z wrzesnia...moja to z 13. :)

reklama
KingaMZ widze ze nasze córeczki mają tak samo na imie. ;)jakiego zdrobnienia używacie. ?
Black Ty to odwazna jestes. ;) i jak zapisalas sie na wizytę . :)?

U mnie pada, i jest ponuro. ;/ wczoraj nie mialam neta przez burze. ;/ Jutro koncze 18 lat ;)

KingaMz - no niestety, u nas takie są procedury. Ostatnio jak byłam w szpitalu, to na oddział mnie położyli, ale dopiero po wypisaniu skierowania.

Ania czesciowo masz racje...ale nei zgodze sie z toba ze 16latki to takie uswiadomione bo jak ja slysze od 16letniej dziewczyny ze za pierwszym razem sie nie zachodzi w ciaze..od innej ze za kazdym pierwszym razem z nowym chlopakiem sie nei zachodzi w ciaze (dlatego zmieniala czesto partnerow seksualnych)...czy ze wystarczy myslec o tym ze nie chce sie zajsc w ciaze i sie nie zachodzi to naprawde zaczynam watpic we wszystko....a na pytanie skad wziely te informacje to odpoweidzialy ze od kolezanek...z internetu...wiec nie mow mi ze 16 latki to takie super obeznane w temacie sa bo niestety ale nie rodzimy sie z taka wiedza....nie mowie ze wszystkie maja takie idiotyczne pojecie ale jest to spora czesc...uwazam ze jesli rodzice wprowadza w temat i zaproponuja dziecku antykoncepcje (skoro juz tak bardzo musi wspolzyc a wiadomo ze nie zabronia bo nic to nie da wrecz przeciwnie) to mysle ze jednak bedzie wieksze prawdopodobienstwo ze beda z niej korzystaly i nie zajda w ciaze niz to jak beda sie kryly po katach i kombinowaly jak zrobic zeby bylo dobrze....wybacz ale te zajecia w szkole sa dla mnie smieszne...sama takie mialam i daleko odbiegaly od tematu ktory wedlug mnie powinny miec..to po pierwsze..a po drugie...w szkole, w grupie takie nastolatki nie skupiaja sie nad tym zeby takiego wykladu sluchac tylko sie nabijaja..a rozmowa sam na sam z rodzicem i przekonanie sie ze traktuja oni sprawe powaznie i chca wspierac i pomoc ma duzo lepszy efekt niz jak na wlasna reke probuja szukac....w koncu niepelnoletnia do ginekologa musi przyjsc z rodzicem...a tu nie chodzi o zabranianie tylko o to zeby rodzic wytlumaczyl wszystko dokladnie, odpowiedzial na kazde pytanie i przede wszystkim pokazal ze szanuje wybor dziecka i chce go wspierac - nie zabraniac, a skoro taki nastolatek widzi ze ma wsparcie w rodzicach i nei musi sie bac mowic o tym ze chce zaczac wspolzyc to dlaczego mialby nie korzystac z zabezpieczenia? wydaje mi sie ze rozmowa dziecko - rodzic daje duzo lepszy rezultat. Warto powiedziec dziecku dlaczego lepiej poczekac i nie spieszyc sie z tym, jednoczesnie mowiac ze jesli jednak bedzie zdecydowana i bedzie uwazala ze nadszedl czas to zeby o tym nie wstydzila sie mowic bo wtedy jakis rodzaj zabezpieczenia bedzie sie wspolnie szukalo. Nastolatki bardzo chca byc traktowane jak dorosle osoby i jesli rodzic potraktuje powaznie dziecko to uwazam ze bedzie sie zabezpieczalo. nie uwazam zeby byl idealny sposob na to zeby uchronic, masz racje, ale nie rozumiem dlaczego ty rozmowe z rodzicem, ktory badz co badz jakims tam autorytetem jest, porownujesz do jakis gazet, internetu czy kolezanek...moim zdaniem to najgorsze zrodlo informacji jakie nastolatek moze sobie szukac w ramach "uswiadamiania".

Ja w sumiew nie wiem jak do konca u mnie jest bo urodzilam tylko 3 dnipo terminie ale mi ginka tydzien po terminie kazala sie zglosic juz z torba do szpitalai bez zadnego skierowania.

Maagda_ ja dopiero za miesiac koncze ale nie moge sie doczekac bo wkoncu bede mogla w 100% decydowac o Mikim i sama pospisywac dokumenty:-p

A tak na marginesi bo szukam pracy na wakacje i dzwonilam do Mc Donalda i tam mi powiedziala ze mam zlozyc podanie o prace i musze miec skonczone 18 lat no i noie wiem wlasnie czu moj wiek to nie problem bo w chwili podjecia pracy miala bym 18 lat ale skladajac podanie nie?

Olena- to się dziewczyna wycierpiałaś.... Kurczę ja swoja cesarkę wspominam dobrze, nawet bardzo. i do niedawna w zyciu bym się nie zdecydowała na poród sn... Ale długo dochodziłam do siebie:dry: dlatego chciałabym (jeżeli kedyś będę mieć jeszcze dziecko) rodzić naturalnie....Chociaż, nie wiem z moimi wymiarami miednicy czy to mozliwe:baffled::dry:

Magdaa- jak tam Twoja Kruszynka??? To chyba jedyne takie urodzinki, ja swoje wspominam super:tak::-) Pozdrów krystynke rózwnież:tak:

Layla- zdrowy będzie, zobaczysz:tak: Duży chłop (coś tak czuje;-):-p)

Ciekawe co tam u Umi coś się nie odzywa....;-)

Pola997 mala dobrze, spi ;) rosnie i jest zdrowa. ;) co do Umi2 pisalam do niej czy sa jakies postepy ale jak narazie nie odpisala
kolia. szybko zleci. ;)

reklama
KingaMZ no niestety masz rację...ja równiez słyszałam wiele ciekawych opinii na temat ciąży, dodatkowo wiele z dziewczyn stosowało postinor jako zabezpieczenia...zdziwione dodatkowo były że za każdym razem musiały zmieniać lekarza,bo 2 raz ten sam już recepty nie chciał dawać. ale to wina chyba tego, że dziewczyny zaczynają sex co raz wczesniej i cześciej myślą że ich to nie dotyczny.ja majać lat 14 brałam tabletki anty,no jakby nie patrzec 10 lat mineło,wtedy terapeutycznie,pozniej po kilku latach swiadomie antykoncepcyjnie.nie miałam takiego dostepu do internetu,dowiadywałam sie z ulotek,czasopism,od lekarzy...ale nigdy bzdur nie usłyszałam,za to teraz słysze je czesciej

Do góry