reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Moja córa je tak:

07 30: 210 ml mleka z 3 miarkami kleiku ryżowego
09 30- 11 00 spanie
11 30: 190 g obiadku (duży słoik)
14 30: mały słoik owoców z kaszką owocową (razem 150 g)
15 00: 17 00 spanie
17 30: 190 g obiadku (duży słoik)
20 30: 180 ml mleka z 3 miarkami kleiku kukurydzianego

W międzyczasei zje kilka chrupków lub wafli ryżowych i pije herbatkę, wodę lub sok, ale w malej ilosci do 100 ml na dobę.

Malwina jest tylko na 10 centylu.

nie je mało to dla czego taka niska waga?? :confused::nerd: co na to madrzy lekarze?

reklama
My tez jemy duzo, a waga niziutka bo niecale 9kg, a lekarze uwazaja ze po prostu taki urok STasia, zywe srebro caly czas w ruchu :)
Nasz schemat zywienia w ciagu dnia wyglada tak:
7:30 cyc
8:30 jogurt sojowy (czasem dwa jogurty) + kilka kesow chlebka (malutko)
10-11:30 drzemka
11:30 obiadek (okolo poltora sloika - gotuje sama, ale tak jak patrze ilosciowo to mniej wiecej tyle wychodzi)
12:30 cyc
13:30 spacer - jablko i gruszka w kawalkach, wafle ryzowe + drzemka
16:00 cyc
17:00 owoc z owsianka (lub kleikiem ryzowym) na mleku sojowym dla niemowlat
18:00 przekaski podczas naszego obiadu (owoce w kawalkach lub warzywa)
19:00 cyc (choc nie zawsze)
20:30 cyc
05:30 cyc

dodatkowo pijemy okolo 120ml wody lub soku w ciagu dnia

Uleńka właśnie byłam ciekawa jak skomentujecie jak Malwina i ile je :-)
od niedawna je 2 obiady duże, bo wczesniej dałam rade jej wcisnąć tylko 2 małe.

A daję 2 słoiki na dobę, bo pediatra ze strony gazeta.pl uważała, że Malwina jadła za dużo mleka jak na swój wiek.
Co do wagi to nie wiem czy lepiej się tyje na słoikach czy na mleku :sorry2:
A może to wina tego, że córka ostatni posiłek je o 20 30 a następny o 07 30 rano ?
Nie wiem.... ale w tym wieku dzieci chyba juz nie powinny jeść w nocy.
Zresztą Malwina nie chce...

Mama i Marcel pediatra na tą wagę mówi "Niech pani popatrzy na siebie".
Akurat ten argument mnie nie przekonuje, bo znam mnóstwo szczupłych rodziców a dzieci są powyżej 50 centyla.

Malwina w ostatni miesiąc przybrała 100 g- nie wiem czemu, bo jadła tak jak wam napisałam.
A jest zdrowa, więc chyba taka jej uroda + ruchliwość.

Teraz ma 10,5 miesiąca i waży 8200.

Ostatnia edycja:
Uleńka właśnie byłam ciekawa jak skomentujecie jak Malwina i ile je :-)
od niedawna je 2 obiady duże, bo wczesniej dałam rade jej wcisnąć tylko 2 małe.

A daję 2 słoiki na dobę, bo pediatra ze strony gazeta.pl uważała, że Malwina jadła za dużo mleka jak na swój wiek.
Co do wagi to nie wiem czy lepiej się tyje na słoikach czy na mleku :sorry2:
A może to wina tego, że córka ostatni posiłek je o 20 30 a następny o 07 30 rano ?
Nie wiem.... ale w tym wieku dzieci chyba juz nie powinny jeść w nocy.
Zresztą Malwina nie chce...

Mama i Marcel pediatra na tą wagę mówi "Niech pani popatrzy na siebie".
Akurat ten argument mnie nie przekonuje, bo znam mnóstwo szczupłych rodziców a dzieci są powyżej 50 centyla.

Malwina w ostatni miesiąc przybrała 100 g- nie wiem czemu, bo jadła tak jak wam napisałam.
A jest zdrowa, więc chyba taka jej uroda + ruchliwość.

Teraz ma 10,5 miesiąca i waży 8200.

OLICA Mała nie je mało wiec widocznie ma dobra przemiane materii i jest strusiem pędzi wiatrem wiec wylata :) tak jak mój szatan. Co do watpliwosci czy mało przybiera bo nie je od 20.30 do 7.30: otóz mój jak był na nutramigenie spał mi od 19 do 7, je jeden obiad i przybiera ''normalnie''. Wiec nie widze tu powodu. A oto nasz schemat zywieniowy który mały sobie zmodyfilował po wprowadzeniu nowego mleka:

2 w nocy - mleko 200 z miarką kleiku lub kaszki
5 rano - mleko 200 z miarką kleiku lub kaszki
9 rano - mleko 200 z miarką kleiku lub kaszki
13 - obiad około 300 - 400 g
17 - serek z owocami, kleikiem i biszkoptem - 400 g
o 19 spac i w nocy:
22 - mleko 200 z miarką kleiku lub kaszki

i potem od 2 to samo sie zaczyna

w miedzy czasie chrupeczki od czasu do czasu jajecznica, owsianka, soczki, herbatki od 300 do 500 ml na dobe

przy nutramigenie nie pił mi tyle mleczka np w nocy spał od 19 do 7 a teraz mu sie zachciewa, no ale co zrobie - głodzic nie bede. z waga na 75 centylu a ze wzrostem na 75-90. I zawsze sie trzymał na poziomie 50-75 tylko teraz mi śmignoł duzo :-)

Ostatnia edycja:
Adzieci już nie powinny jeść obiadków z dwóch dań? Czyli zupa, a np. dwie godziny później drugie?

Słyszałam ze TAK. No ale mój dzieć musi miec obiad wodnisty, nie musi byc przemelony na krem. Ma kawałki warzyw czy mieska ale wodnisty bo inaczej mu sie lepi i dzwiga mu się. Wiec on zjada jeden a pożądny :-D:-D

Dajecie z 2 dań? Ja zaczęłam od czasu do czasu.Ale tak dostaje zawsze 1 duży słoik. No i od nas z obiadu zawsze skubinie coś.

Co do owocow to mój przestał je lubić, nie chce jeśc muszę go zabawiać zawsze... ;/

A kaszki znów nienawidzi. A jest na 90centylu wagowo wzrost na 75 więc jest dobrze :D

reklama
Do góry