reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

dla Gai to obiadu na dwa tygodnie :/ na ile porcji taka zupa Idzie wystarcza? ;-)

To jest jednodniowa działka :) je Ida (talerz zupy - 3 nabierki), ja i lepsza połowa.
Nastepnego dnia gotuje co innego :)

Pass wczoraj weszłam do sklepu i szukałam warzyw hortexu ;D Były wiosenne, wiosenne 7 cos tam ale rzadne całe nie w paski. Jakie Ty kupujesz. W sumie mam działeczkowe ale spróbuję Twój przepis zrobić jutro bo tych warzyw hortexowych nie mam. Muszę tez kupić brukselkę bo taka zupka smakuje małemu. I chyba jednak konsystencja papki bardzije odpowiada niż takie jak dla dorosłych. Dziś może buraczkowa z cielęciną. Te słoiki Gerbera to prawie ciągle na jedno kopyto, jedne oczywiscie sa lepsze a inne sama marchewka.

Dokładnie to miałam na mysli :)

Myślę że jest uczulony na białko. U nas ok. 3 plasterków białka nie szkodzi, ale po jajecznicy było ostrooooo.....

Ja kupiłam teściowej słoik Hippa, królik i fasolka szparagowa po 11 m.ż, ale w składzie wszystko co jadła. Wsunęła ten cały ogromny słoik!

Teściowa stwierdziła że będzie jej gotować. I nie wiem co o tym myśleć.

U nas fasolka szparagowa to tez hit, krolik w potrawce :)
A tesciowa niech gotuje ale nie doprawia :)

reklama
a ja dostałam królika ze wsi. Nieżywy na szczęście , bez futra i flaków, ale i tak nie mam do niego śmiałości :/ wymyśliłam, że go może zmielę, zrobię pulpety i zamroże.. Tylko musze mu jakoś nogi i ręce poobcinać, no i rozfiletować.. :/

A ja kupiłam, skusiłam się na Hippa tak tutaj zachwalanego ziemniaczki z królikiem, oj nie nagrorsze ale samego tego bym nie dała, papa bez smaku...zmieszałam z tym co mi zostało z poprzedniego dnia Gerber Rosołek z kurczakiem, a wczoraj dodałam tego do mojej zupki. I wiecie co starłam na tarce grubej marchewkę, seler, pietruszkę ugotowałam z zielem, listkiem i pieprzem i dodałam masełka - efekt bez smaku ale jak dodałam świerzego koperku - zupka nabrała całkiem innego smaczku, była pyszna...ale małego musiałam nakarmić zagadywaniem ;p
Na słoiki Hippa już się nie kuszę...nie mój klimat ;/

Ula Igor to wybrzydzacz totalny z jedzeniem.Ile ja już słoików wywaliłam ...także ja coś mu podpasuje cieszę się jak głupia.Królika nie mam skąd wytrzasnąć więć jestem skazana na słoikowego.

jestem zła mama.. wy swoim maluchom gotujecie , kanapki robicie, a ja ciagle sloiczki i sloiczki .... z "normalnych" rzeczy je ziemniaczki z masłkiem, jajcznice na maselku, chlebek z maselkiem, owoce to wiadomo, no i od wczoraj pije sok z buraczkow, salaty, marchewki i jablka takw ramach profilaktyki antyanemicznej.
postanowilam ze przeczytam ten temat od poczatku i zapisze wszystkie przepisy w specjlanym zeszycie i zaczynam gotowac malemu. koniec z lenistwem !!!

Dobra skusiłam sie na Dziunkowego Hippa ziemniaczki z fasolką i królikiem. Obaczymy ;P Wczesniejszy Hipp potrawka z ziemniakami i królikiem po 5 msc pół słoika zostanie wywalona bo Hippa można tylko na drugi dzien zużyć, Gerberka w ciągu 48h, więc Hippa już nie dam. Risotta z brokułami i królikiem nie widziałam ;/
Andari Twoja mała tak źle nie je. U mnie to dopiero mleko, i obiadek przeważnie ze słoika ;( Ciasteczek nie (apropo mąż kupił Hippa ciasteczka - ***** (sorki) totalne w smaku a kosztuje ok 10 zł, zwykłe biszkopciki o wieleeeee smaczniejsze), owocków nie bardzo (ostatnio kupiłam musy takie 4 pakowe Bobowity, dość smaczne i fajna konsystencja) i nic innego nie chce. Myślę ze może brzuś nie gotowy :)

a ja dostałam królika ze wsi. Nieżywy na szczęście , bez futra i flaków, ale i tak nie mam do niego śmiałości :/ wymyśliłam, że go może zmielę, zrobię pulpety i zamroże.. Tylko musze mu jakoś nogi i ręce poobcinać, no i rozfiletować.. :/

Jezu, ja nie cierpie obrabiac miesa surowego, dobrze ze mam meza kucharza i on sie zajmuje kurczakami:) ale krolika nigdy nawet surwego nie widzialam, sama nie uzywam (nie jem i nie kupuje) a dla malej serwuje ze sloika.

jestem zła mama.. wy swoim maluchom gotujecie , kanapki robicie, a ja ciagle sloiczki i sloiczki .... z "normalnych" rzeczy je ziemniaczki z masłkiem, jajcznice na maselku, chlebek z maselkiem, owoce to wiadomo, no i od wczoraj pije sok z buraczkow, salaty, marchewki i jablka takw ramach profilaktyki antyanemicznej.
postanowilam ze przeczytam ten temat od poczatku i zapisze wszystkie przepisy w specjlanym zeszycie i zaczynam gotowac malemu. koniec z lenistwem !!!

Nie jestes jedyna i nie jestes zla mama. Ja daje czasem sloiki, czasem gotuje. Mala tez wybredna i czasem nie chce obiadu w ogole, czasem zje dwie lyzeczki a czasem maly sloiczek (ale tylko wybrane smaki).
Jak robisz ten sok? Jakie proporcje? Ile dajesz i jak czesto?

Przed chwila mała zjadła 2 śniadanie: kanapka z szynka, mały danonek, pół jablka i rogalik. Jestem w szoku:szok:

Ja tez jestem w szoku:)

Moja mala nadal jest niejadkiem, wyglada calkiem dobrze, ale to tylko dzieki mojemu mleku, bo to moglaby jesc na okraglo.
Czasem jak nie moge nic wcisnac w domu, to biore takie gotowe deserki w tubkach (dziewczyny z UK pewnie wiedza Ella's kitchen) i chociaz to zje. A tak czasem ma dni, ze nie chce nic. Wiem, ze problem stanowi cyc, bo jak go je cala noc to rano nie jest glodna, tak samo w dzien jak jest glodna to domaga sie cyca i tyle. Niedlugo ja odstawie i dopiero zacznie (mam nadzieje) jesc normalnie.

Passi no tego przyprawiania się boję. Ona kucharka, więc gotuje baaaardzo smacznie, ale boję się soli.

Nieżywy na szczęście ,

Hahahaha :D

Uleńka dla mnie Hipp i Bobovita (ta w szczególności ) mają wyśmienity smak. Za to gerber - od samego zapachu mnie skręca, nie wiem jak Julia mogła to jeść :D Te ciasteczka - obrzydlistwo! Julia stwierdziła że jak dla psa :D Ja daję biszkopty ekologiczne - ale młoda ich nie za bardzo lubi, zwykłych wogóle nie zje, ale za to herbatniki Petitki rządzą :D

reklama
PIANISTKA

przepsi na sok z dużąąąą ilością żelaza:
2 średniej wielkości buraczki, myje i gotuję do miekkości
2 marchewki
4 liście sałaty
1 jabłko

najpierw wrzucam do sokowirówki buraczki. ponieważ pierwszy sok wychodzi bardzo gesty i z taka mazia to przelewam to i jeszcze raz sokowirowkuje, potem dodaje salate siweza umyta, marchewki umyte i obrane i jabluszko obrane ze skorki.
tak powstaly soczek daje malemu do wypicia.
mi wychodzi okolo 10 ml soku.
planuje dawac 3 razy w tygodniu. w smaku troszke mdle, ale przeciez te wszystkei sliczkowe zupki tez sa mdle a dzieci je lubia wiec nie ma problemu.
moj krystianek bardzo polubil ten soczek. trezba tylko uwazac na ubranka ... plamy z burakow zadko kiedy sie spieraja :p

Do góry