reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Patryk kilka nocy z rzędu potrafi przespać do 6-7 rano, jeśli zjadł kolację około 24, ale ostatnio budzi mi się co 4 godziny w nocy czyli 2 razy i je mleko z kaszką, śrdnio 140 ml, ja mu każdą kaszkę z butli robię tak, że na 150 ml wody daję 5 miarek mleka nutramigen 2 i 3 miarki kaszki ryżowo-kukurydzianej- wychodzi mi 180 ml mleka z kszką i tak on od 5 miesiąca cały czas pije, bo samego mleka nie chce, ale dziś byłam u pediatry i powiedziała, że możemy na normalne mleko przejść, stopniowo i obserwować jak reaguje, bo byłam u alergologa z jego skórą i podobno jest sucha i skłonna do podrażnień po antybiotykach, że niby tak się z nich oczyszcza jego organizm, bo nie wygląda to na typowe AZS.
Powiedzcie mi na jakie mleko po Nutramigenie 2 przeszłyście- bebilon 2, bebkio2, nan 2 ??????????

reklama
Ja też dołączam się do pytania chociaż nie wiem czy nie zrobię jak Passi, Pass popraw mnie jeżeli się mylę, ona daje już produkty mleczne do obiadów, deserów itd ale mleko podstawowe Pepti zostawiła. I nie wiem czy to nie dobre rozwiązanie, bo wprowadzamy dopiero pokarmy czyli dla brzuszka to szaleństwo itd. a te mleko podstawowe to taki podkład.
Wiem ze czasami mamy przechodzą najpierw na Ha a potem na normalne mleko np. zwykły Bebilon.

no wiem, że ze zmainą mleka i jadłospisu ostrożnie, ale pediatra powiedziała mi, że jeśli robię z 5 miarek nutramigenu to teraz jak chcę zmienić na inne, daję 4 miarki nutramigenu 1 miarkę nowego mleka, tak przez 2 dni i po dwóch dniach do 3 miarek nutramigenu 2 innego mleka i tak co 2 dni zwiększać ilość nowego mleka, aż całkowicie przejdziemy na nowe mleko i tu mi nie wskazała konkretnego :-(

Weri, Kuba je:
- o 6 mleko 210ml
- o 10 owoce z biszkoptem lub kaszka lub owoce z jogurtem
- o 13 mleko 210 ml
- o 16 obiadek (ale góra 100ml, najczęściej kończy się na paru łyżeczkach
- 0 18 mleko 210ml
W nocy nie je nic. Ponadto pije prawie litr płynów w postaci 1 bobofruta i herbatek hipp. W nocy dziecko nie powinno jeść, w każdym razie w książce pisze że od 7 m-ca dziecko powinno przesypiać noc bez jedzonka w trakcie.
To ja tez sie pochwale planem dnia (tolerancja +/- 1h):

7:00 mleko (180 ml)
10:00 Śniadanko (np. owoce+biszkopt ; bułka/chlebek +pomidorki ; kaszka owocowa) + mleko ok 150ml
12:00 Obiadek (190ml słoiczka)
15:00 Podwieczorek owoce + mleko ok 150ml
17:00 Kolacja (kaszka manna lub nestle 5 zbóż )
20:00 mleko ok 180ml

Też stosuje zasade, że posiłek to jedzenie stałe, a mleko do popicia. Rozwodniony sok przecierowy lub sama woda żródlana dostepna non stop ale wypijane tylko ok 20ml :( Waga 7300 (10 centyl).

Dodam moją opinie na temat nocnego jedzenia - jak chca to niech jedzą!!!!!!!!!!! cyckowe to juz nawet obowiązkowo i niezaprzeczalnie. Nie dawanie jedzenia w nocy jak są głodne to dla mnie czyste okrucieństwo!!!!

Ostatnia edycja:
no wiem, że ze zmainą mleka i jadłospisu ostrożnie, ale pediatra powiedziała mi, że jeśli robię z 5 miarek nutramigenu to teraz jak chcę zmienić na inne, daję 4 miarki nutramigenu 1 miarkę nowego mleka, tak przez 2 dni i po dwóch dniach do 3 miarek nutramigenu 2 innego mleka i tak co 2 dni zwiększać ilość nowego mleka, aż całkowicie przejdziemy na nowe mleko i tu mi nie wskazała konkretnego :-(
madziek
a dlaczego odchodzicie od nutramigenu....?
Patryk wyszedł już ze skazy czy to taki eksperyment? Sonia nadal dostaje od czasu do czasu wysypek. No i własnie tak się zastanawiałam kiedy należałoby próbować wprowadzać "zwykłe" mleko modyfikowane dla dzieci.... :sorry:
Osobiście jestem zwolenniczką Bebilonu no ale to wiadomo że co mama to inna opinia...

madziek
a dlaczego odchodzicie od nutramigenu....?
Patryk wyszedł już ze skazy czy to taki eksperyment? Sonia nadal dostaje od czasu do czasu wysypek. No i własnie tak się zastanawiałam kiedy należałoby próbować wprowadzać "zwykłe" mleko modyfikowane dla dzieci.... :sorry:
Osobiście jestem zwolenniczką Bebilonu no ale to wiadomo że co mama to inna opinia...

dlatego, że byłam z nim u alergologa we Wrocławiu, u dr Jarlińskiej, bardzo miła i konkretna, ale poleca same drobie kosmetyki i probiotyki, ale cóż jak ma pomóc to i tak kupię i tak. Dr powiedziała, że to nie skaza ta jego sucha miejscami skóra i też nie typowe AZS, jeśeli już ma to być AZS to bardzo łagodne i model odwrócony, bo on to ma tylko miejscowo na łokciach, nadgarstkach, kolanach i kostkach. Dla niej to po prostu po antybiotykoterapi, która była dość długo i w dużej ilości.
Byłam dziś po receptę u pediatry na nutramigen 2 i ona powiedziała, że powinnam spróbować zmienić mu mleko na modyfikowane, stopniowo jak pisałam wyżej, aż całkowicie tylko modyfikowane będzie pił, potem mogę podawać mu twarożki, a na koniec nawet nie musi pić mleka z kaszką ryżową, tylko od razu mogę mu kupić mleczno-ryżową.
Ogólne co bym mu nie dała do jedzenia to on nie reaguje na to bólem brzuszka, co najwyżej trudniej mu kupę zrobić po marchwi na przykład, a do jedzenia po za mlekiem z kaszką daję mu obiadki Bobovita lub Gerber, czasem po obiadku daję mu zupkę Bobovita lub Gerber.
Boję się dać mu chrupki lub biszkopty, bo on ma tylko 2 zęby, a jak je w obiadku lub zupce kluski, ryż czy coś co trzeba gryść to czasem ma odruch wymiotny i nie wiem czy już spróbować z biszkoptem+kisielek lub owoc????? Pytanie do mamuś, które tak dzieciaczki rozpieszczają :-)

a i jak odstawiłam go od piersi, to pił bebilon i nic mu nie było, tzn nic ze skórą, dlatego to raczej nie skaza.
Koleżankce pediatra wskazała bebiko, bo od bebilonu różni się tylko tym, że nie ma tych immunofortis i jest słodsze :-) a dzieci lubią słodycze ;-)

Ostatnia edycja:
A ja może zamiast na słodko popróbowałabym z kajzerką (wnętrzem, nie skórką ma się rozumieć), albo rozgotowanymi warzywami do rączki

reklama
Banana kobieta zmienna jest;-) W sumie lepiej chyba , ze wciaga obiadki niz deserki. A swieze owoce je?

tak srednio, bo bananow chyba nie lubi, a gruszki i jablka odgryzie, pomemla ( nie ma jeszcze zebow) i pozniej wypluwa, truskawki jadla i jagody(borowki amerykanskie - bo takich lesnych tu nie sprzedaja) ale chyba byly dla niej troche za kwasne, bo sie krzywila,ale dalej pchala do buzi. lubi winogrona,ale po nich kupka baaardzo luzna i czesta. nektarynka tez taka sobie...
wczesniej mieszalam owoce z kaszka i jadla, czasami troche na sile,ale jakos szlo.

juz mi brakuje pomyslu, co jej dawac. niedlugo beda u mnie w ogrodzie jezyny, moze jej podejda.

Do góry