reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Upal dzis taki ze szok... basen na balkonie na przemian z raczkowaniem po panelach w chlodnym pokoju. Zreszta niech szlag trafi ten piep*rzony okres (etap), nie dosc ze ciagle wyjmuje jej cos z paszczeki, a ona "nie slyszy" moich zakazow, to jeszcze dzis tak sie pospieszyla do kabelka ze zaryla twarza w podloge bo stracila rownowage, i jednym z dwoch zebow rozciela sobie warge! Nosz kur... Na obiad buraczki z ziemniaczkiem i bukiet warzywny. Lekko i chlodno! Marcheweczki mini, fasolka szparagowa, brokul i kalafior. Na dopchanie buleczka maslana.

reklama
Cześć dziewczyny. Dawno się nie oddzywałam bo byliśmy 2 tygodnie w szpitalu mały złapał jakąś bakterie w nosie i strasznie się dusił tym katarem . W ogóle stwierdzili AZS mówia ,że niby wyrośnie.
Chciałam was prosić o pomoc.
Czy mogły byście podać mi przykładowo co i o której jedzą wasze dzieci . Bo kazali nam przejść na mleko ha i trochę nam to pokrzyżowało szyki. Mały nie chce jeść za chętnie tych nowych kaszek. Zastanawiałam się czy i jakie dajecie surowe owoce oprócz jabka? Ostatnio daję mu bułke dziamdzia po swojemu wczoraj zjadł nawet pół, tylko na zastąpienie jednego posiłku mlecznego bułką czy tam chlebkiem z szyneczką to chyba jeszcze za wczesnie? Co myślicie?

Z tym jedzeniem to mamy tak :
5.30 - 220ml mleka
8.30 - kaszka na gęsto (mleczno-ryżowa) , podaję łyżeczką - jak mi się chce, to wcieram tam pół jabłka;)
12.00-13.00 - tak między daję zupkę, różnie, z mięskiem lub bez
14.00-15.00 - 220ml mleka
16.30 - deserek (czasami mijamy ten punkt, różnie to bywa)
19.00 - 220ml mleka.
Więc właściwie sama sobie fajnie ustawiła mała godziny karmienia:)
W między czasie pije herbatki, czasem zje jakiś owoc, lub biszkopta, lub chrupka kukurydzianego;)
Oprócz jabłka, Marysia lubi banana, arbuza i memlała też już nektarynę..
Z tym zastąpieniem jednego mlecznego posiłku - to nie wiem:-)

8- mleko 210ml
12- obiadek(słoik)
16-mleko 210
18- owoc
20-21 mleko

a jak wstanie wcześniej to przed obiadem 1-2h dostaję kaszke.U nas obiad zawsze ok 12tej.

kasik A rozszerzsyłas mu juz diete? bo buleczka z wedlina to zdecydowanie jak inne smaki zaakceptuje- warzywka , owoce, miesko . Taka kanapeczka z wedlina samorobna , pomidorkiem , zoltkiem to dobry pomysl na urozmaicenie sniadania.

Antek je arbuza, banana, winogrono bez skórki, pestek , brzoskwinie

6 - cyc
9 - kaszka albo ryż z owocami
12 - zupka
15 - jogurcik/cyc albo drugie danie
18 - odwrotnie niż powyżej :)
21 - kaszka + cyc
w nocy oczywiście cycusiowanie do woli, bo Marika śpi z nami

Ja na cycu więc nie napiszę.
Ale jeśli chodzi o świeże owoce to jemy arbuza, maliny, banana ( ale rzadko i mało bo ulewa), porzeczki, jagody/borówki , jabłka, brzoskwinie, gruszkę (ale w małych il bo powoduje zaparcia), truskawki, poziomki i to chyba wszystko...
Martolinka dzięki - całkiem zapomniałam o istnieniu winogron :-D

Jesli chodzi o buraki to przepis mojego meza: buraki zalac goraca woda, zagotowac ok 5 min, wylaczyc, zostawic w wodzie przez noc, rano obralam ze skorki i mieciutkie :))))
zeby nie stracily koloru po wylaczeniu mozna dodac 1/5 lyz ale to chyba dla nas

dzisiaj maly zdjadl na sniadanko pierwszy chlebek z maselkiem i pomidorkiem, ale jestem z niego dumna. Zastapil nam ten posilek kaszke (czyli w naszym wypadku mleczny posilek) teraz moge kaszke dac np przed spaniem. Oczywiscie chlebek pokroilam w "domki" i nie sciagalam skorki, najbardziej mu smakowala, memlal sobie. Dawalam tez do popicia herbatke bo chcialam zeby pierwszy raz sie nie zrazil.

zdisiaj na obiad jarzynki z kluseczkami :-) gerbera zupka bo mamine zapasy sie skonczyly

dzisiaj maly zdjadl na sniadanko pierwszy chlebek z maselkiem i pomidorkiem, ale jestem z niego dumna. Zastapil nam ten posilek kaszke (czyli w naszym wypadku mleczny posilek) teraz moge kaszke dac np przed spaniem. Oczywiscie chlebek pokroilam w "domki" i nie sciagalam skorki, najbardziej mu smakowala, memlal sobie. Dawalam tez do popicia herbatke bo chcialam zeby pierwszy raz sie nie zrazil.
a ten pomodor to surowy czy gotowany??i bez skorki tak??

reklama
Do góry