reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Upal dzis taki ze szok... basen na balkonie na przemian z raczkowaniem po panelach w chlodnym pokoju. Zreszta niech szlag trafi ten piep*rzony okres (etap), nie dosc ze ciagle wyjmuje jej cos z paszczeki, a ona "nie slyszy" moich zakazow, to jeszcze dzis tak sie pospieszyla do kabelka ze zaryla twarza w podloge bo stracila rownowage, i jednym z dwoch zebow rozciela sobie warge! Nosz kur... Na obiad buraczki z ziemniaczkiem i bukiet warzywny. Lekko i chlodno! Marcheweczki mini, fasolka szparagowa, brokul i kalafior. Na dopchanie buleczka maslana.

reklama
Cześć dziewczyny. Dawno się nie oddzywałam bo byliśmy 2 tygodnie w szpitalu mały złapał jakąś bakterie w nosie i strasznie się dusił tym katarem . W ogóle stwierdzili AZS mówia ,że niby wyrośnie.
Chciałam was prosić o pomoc.
Czy mogły byście podać mi przykładowo co i o której jedzą wasze dzieci . Bo kazali nam przejść na mleko ha i trochę nam to pokrzyżowało szyki. Mały nie chce jeść za chętnie tych nowych kaszek. Zastanawiałam się czy i jakie dajecie surowe owoce oprócz jabka? Ostatnio daję mu bułke dziamdzia po swojemu wczoraj zjadł nawet pół, tylko na zastąpienie jednego posiłku mlecznego bułką czy tam chlebkiem z szyneczką to chyba jeszcze za wczesnie? Co myślicie?

Z tym jedzeniem to mamy tak :
5.30 - 220ml mleka
8.30 - kaszka na gęsto (mleczno-ryżowa) , podaję łyżeczką - jak mi się chce, to wcieram tam pół jabłka;)
12.00-13.00 - tak między daję zupkę, różnie, z mięskiem lub bez
14.00-15.00 - 220ml mleka
16.30 - deserek (czasami mijamy ten punkt, różnie to bywa)
19.00 - 220ml mleka.
Więc właściwie sama sobie fajnie ustawiła mała godziny karmienia:)
W między czasie pije herbatki, czasem zje jakiś owoc, lub biszkopta, lub chrupka kukurydzianego;)
Oprócz jabłka, Marysia lubi banana, arbuza i memlała też już nektarynę..
Z tym zastąpieniem jednego mlecznego posiłku - to nie wiem:-)

8- mleko 210ml
12- obiadek(słoik)
16-mleko 210
18- owoc
20-21 mleko

a jak wstanie wcześniej to przed obiadem 1-2h dostaję kaszke.U nas obiad zawsze ok 12tej.

kasik A rozszerzsyłas mu juz diete? bo buleczka z wedlina to zdecydowanie jak inne smaki zaakceptuje- warzywka , owoce, miesko . Taka kanapeczka z wedlina samorobna , pomidorkiem , zoltkiem to dobry pomysl na urozmaicenie sniadania.

Antek je arbuza, banana, winogrono bez skórki, pestek , brzoskwinie

6 - cyc
9 - kaszka albo ryż z owocami
12 - zupka
15 - jogurcik/cyc albo drugie danie
18 - odwrotnie niż powyżej :)
21 - kaszka + cyc
w nocy oczywiście cycusiowanie do woli, bo Marika śpi z nami

Ja na cycu więc nie napiszę.
Ale jeśli chodzi o świeże owoce to jemy arbuza, maliny, banana ( ale rzadko i mało bo ulewa), porzeczki, jagody/borówki , jabłka, brzoskwinie, gruszkę (ale w małych il bo powoduje zaparcia), truskawki, poziomki i to chyba wszystko...
Martolinka dzięki - całkiem zapomniałam o istnieniu winogron :-D

Jesli chodzi o buraki to przepis mojego meza: buraki zalac goraca woda, zagotowac ok 5 min, wylaczyc, zostawic w wodzie przez noc, rano obralam ze skorki i mieciutkie :))))
zeby nie stracily koloru po wylaczeniu mozna dodac 1/5 lyz ale to chyba dla nas

dzisiaj maly zdjadl na sniadanko pierwszy chlebek z maselkiem i pomidorkiem, ale jestem z niego dumna. Zastapil nam ten posilek kaszke (czyli w naszym wypadku mleczny posilek) teraz moge kaszke dac np przed spaniem. Oczywiscie chlebek pokroilam w "domki" i nie sciagalam skorki, najbardziej mu smakowala, memlal sobie. Dawalam tez do popicia herbatke bo chcialam zeby pierwszy raz sie nie zrazil.

zdisiaj na obiad jarzynki z kluseczkami :-) gerbera zupka bo mamine zapasy sie skonczyly

dzisiaj maly zdjadl na sniadanko pierwszy chlebek z maselkiem i pomidorkiem, ale jestem z niego dumna. Zastapil nam ten posilek kaszke (czyli w naszym wypadku mleczny posilek) teraz moge kaszke dac np przed spaniem. Oczywiscie chlebek pokroilam w "domki" i nie sciagalam skorki, najbardziej mu smakowala, memlal sobie. Dawalam tez do popicia herbatke bo chcialam zeby pierwszy raz sie nie zrazil.
a ten pomodor to surowy czy gotowany??i bez skorki tak??

reklama
Do góry