reklama
AniaSm
Fanka BB :)
super pomysł , sama bym na to nie wpadła ale teraz na pewno tak będe robićnajlepiej dla nas - mam) to przygotowac papke np z marchewki (ugotowana, zmiksowana marchew) , napelnic foremke do robienia kostek lodu (czy to ma jakas nazwe???) i do zamrazarki na noc. na drugi dzien wyjmujemy gotowe kosteczki, wrzucamy do podpisanego woreczka: marchewka, data zamrozenia,zawiazujemy, wrzucamy do zamrazarki,a potem wyciagamy tyle,ile potrzebujemy. na poczatku jedna kostka = 1 posilek, bo wiadomo,ze maluszek nie je duzo. jak masz marchewke to mozesz tez zrobic np ziemniaka czy co tam ci pasuje, zamrozic tak samo,a potem wyciagasz 1 koste marchewki, 1 ziemniaczka, rozmrazasz, mieszasz i gotowe.
zalecaja taka wyjeta kostke zostawic po wyjeciu na godzine, potem podgrzac mocno, ostudzic i podac.
Uleńka_79
Listopadowa Mamusia
Kurcze dzisiaj sie okazało, ze moja Marysia malo przytyła. Obecnie ledwo miesci sie w 10 centylu wagowaym. :--
-( Dotychczas była tylko na piersi, na noc tylko dostawala dodakowo pepti. Ma podejrzenie skazy białkowej..
... teraz musze rozszerzyc diete, tak aby przytyła, ale z uwagą na białko...
Która z was przechodziła podobna historie?
Kupiłam Sinlac i bezmleczny kleik ryżowy.. do tego chce zacząć wprowadzac warzywka. Troche kleiku ryżowego dodaliśmy dzisiaj, do pepti wieczornego. Na razie ryk przeraźliwy, i chyba też smoczek z 3 dziurkami sie zatyka.
Jakies rady / uwagi / przemyślenia, któraś ma?
Jeżeli masz butelkę Aventu radzę kupić smoczek trójprzepływowy, on ma ustawienie na 3 możliwe sposoby. Nawet jedna miarka kleiku zatyka dziurki, mój naciągnął się pierwszym razem, ze szok i zjadł połowę. Dałam trójprzepływowym i było znacznie lepiej.
a w jakiej ilosci herbatki i soczki i ile razy dziennie?
Mój Oliwierek mało pije więc podaję herbatkę przy każdej sposobności, a na pewno po każdej drzemce w ciągu dnia, żeby przepłukał sobie buziaka ale on wypije z 10 - 20 ml góra. Soczek podałam narazie 2 razy.
najlepiej dla nas - mam) to przygotowac papke np z marchewki (ugotowana, zmiksowana marchew) , napelnic foremke do robienia kostek lodu (czy to ma jakas nazwe???) i do zamrazarki na noc. na drugi dzien wyjmujemy gotowe kosteczki, wrzucamy do podpisanego woreczka: marchewka, data zamrozenia,zawiazujemy, wrzucamy do zamrazarki,a potem wyciagamy tyle,ile potrzebujemy. na poczatku jedna kostka = 1 posilek, bo wiadomo,ze maluszek nie je duzo. jak masz marchewke to mozesz tez zrobic np ziemniaka czy co tam ci pasuje, zamrozic tak samo,a potem wyciagasz 1 koste marchewki, 1 ziemniaczka, rozmrazasz, mieszasz i gotowe.
zalecaja taka wyjeta kostke zostawic po wyjeciu na godzine, potem podgrzac mocno, ostudzic i podac.
Tez o tym czytałam, uważam to za bardzo fajny pomysł, każde warzywko wrzucić do oddzielnej kostki a potem po kilka rodza i zupka gotowa. Narazie podawać będę słoiczki bo dopiero rozszerzamy dietę a potem będę codziennie świerze gotować - sama przyjemność.
Ja i tak gotuje codziennie wiec mrozic chyba ie ma sensu (ani pasteryzowac)
Ja też tak zamierzam
E
etna36
Gość
Dzięki....Mój Oliwierek mało pije więc podaję herbatkę przy każdej sposobności, a na pewno po każdej drzemce w ciągu dnia, żeby przepłukał sobie buziaka ale on wypije z 10 - 20 ml góra. Soczek podałam narazie 2 razy.
...
no ja wczoraj podalam pierwszy raz wieczorkiem koperkową to wypił tylko 20ml, ale za to dzisiaj po kaszce dostal herbatke jablko mieta i wypil na dwa razy przez godzinke 80ml szoooook
Czekam aż mi zrobi kupkę bo się chyba zakorkował po tej kaszce bo już chcę mu podac jabluszko i soczek, ale czekam
Uleńka_79
Listopadowa Mamusia
Wiesz odkąd ja podaję jabłuszko z marchewką słoiczki (patrzę, zeby była raz przewaga marchewki np. HIPPA jest przepyszny i małemu bardzo smakuje, a raz przewaga jabłuszka np. Bobovity "Jabłuszko ze słodką marchewką) Synek robi kupę nawet nie wiem kiedy, gładko mu to idzie a nadmienię, ze u nas kiedys byłą przez dłuższy czas kupka raz na 7 dni a ostatnio 1 na 1-2 dni i to robiona z wysiłeczkiem na huśtawce. A teraz robi szybciutko, i nawet nie słyszę tego. Np. dziś....nie mógł usnąć ok 9 - pierwsza drzemka, ja ok 10 patrzę a on ma kupkę..kiedy???jak???
A
aga4444
Gość
a nasza alergia jest chyba na jabłko, normalnie się załamie bo u nas do wyboru słoiczki:
gruszka+jabło
banan + jabłko
owoce leśne+ jabłko
względnie jeszcze
banan+...
brzoskwinia+...
ale mały też był obsypany i co ja mam mu dać??
gruszka+jabło
banan + jabłko
owoce leśne+ jabłko
względnie jeszcze
banan+...
brzoskwinia+...
ale mały też był obsypany i co ja mam mu dać??
neferetete
Fanka BB :)
najlepiej dla nas - mam) to przygotowac papke np z marchewki (ugotowana, zmiksowana marchew) , napelnic foremke do robienia kostek lodu (czy to ma jakas nazwe???) i do zamrazarki na noc. na drugi dzien wyjmujemy gotowe kosteczki, wrzucamy do podpisanego woreczka: marchewka, data zamrozenia,zawiazujemy, wrzucamy do zamrazarki,a potem wyciagamy tyle,ile potrzebujemy. na poczatku jedna kostka = 1 posilek, bo wiadomo,ze maluszek nie je duzo. jak masz marchewke to mozesz tez zrobic np ziemniaka czy co tam ci pasuje, zamrozic tak samo,a potem wyciagasz 1 koste marchewki, 1 ziemniaczka, rozmrazasz, mieszasz i gotowe.
banAna czytasz mi w myślach, własnie miałam sie zapytać w czym zamrażacie jedzonka. Z pewnością spróbuje z foremką do lodów... pytanie w czym zamrażać jak maludy będą troche wieksze? Np woreczki po mleku odpadają.. szukam jakis pojemniczków, w których moge jedzonko rozmrożić i podać. Możecie coś polecić?
E
etna36
Gość
to co myslisz, żeby mu do tej kaszki dodac jablka i szybciej pojdzie kupkaWiesz odkąd ja podaję jabłuszko z marchewką słoiczki (patrzę, zeby była raz przewaga marchewki np. HIPPA jest przepyszny i małemu bardzo smakuje, a raz przewaga jabłuszka np. Bobovity "Jabłuszko ze słodką marchewką) Synek robi kupę nawet nie wiem kiedy, gładko mu to idzie a nadmienię, ze u nas kiedys byłą przez dłuższy czas kupka raz na 7 dni a ostatnio 1 na 1-2 dni i to robiona z wysiłeczkiem na huśtawce. A teraz robi szybciutko, i nawet nie słyszę tego. Np. dziś....nie mógł usnąć ok 9 - pierwsza drzemka, ja ok 10 patrzę a on ma kupkę..kiedy???jak???
E
etna36
Gość
a czemu go tak zatkala ta kaszka? zastanawiam sie...... dostaje bobovity jablkowa bezmleczna, mam jeszcze tą nestle bezsmakowato co myslisz, żeby mu do tej kaszki dodac jablka i szybciej pojdzie kupka
reklama
Uleńka_79
Listopadowa Mamusia
to co myslisz, żeby mu do tej kaszki dodac jablka i szybciej pojdzie kupka
Myślę, ze tak. U nas już widać było po soczku jabłkowym a dałam mu tylko 2 łyzeczki soczku chyba gdzies na 40 ml wody lub więcej, było dwie kupy. Może daj mu soczku, ja samego soczku nie dawałam ale dawałam z wodą rozrobiony.
Podziel się: