reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

reklama
Iza rulez :DD

Na BB jest podforum eksperckie - miedzy innymi porady dietetyka, eksperta zywieniowego - warto czasem korzystac :), mozna sie dowiedziec kilku ciekawych rzeczy, popatrzec jakie bledy mozna zrobic i jak ich uniknac a takze jak rozszerzac diete - bo to nie jest taki maly pikus - gdyby byl to by tyle o tym nie pisano i WHO oraz inne organizacje nie ustalalyby szczegolowo w jaki sposob diete malucha rozszerzac. Polecam tez zapoznanie sie z pozycjami sprzed 10-20 lat - tam najczesciej oprocz przepisow podany jest sposob przygotowania (np podane sa dokladne gramatury, co w czym rozprowadzac itd...). Wbrew pozorom, jesli gotuje sie samej/samemu warto jest to poczytac, bo np wazne sa proporcje (np 100g obranej marchwi, 50 ziemniaka, 20 kalaforia, 20 brokula i 10 pietruszki plus 250 ml wody i pol lyzeczki masla w efekcie da nam 150 ml pokarmu). Mnie osobiscie sprawia ogromna frajde gotowanie malej, ale ja i tak gotuje i to bardzo lubie. Oczywiscie jesli podajemy sloiczkowe jedzenie to te porady przydadza sie dopiero pozniej :), jak sloiczki zamienia sie w obiady. Ja "utopilam" sie w robieniu przecierow, papek i zupek-kremow z usmiechem na twarzy.

A co do uwagi Izy - coz, jedyna przytomna tak naprawde i chyba warto wziac pod uwage UWAGE matki trojga :) zdaje sie ze wie kobieta co pisze :)

Ostatnia edycja:
My na miesko jeszcze poczekamy (skaza), teraz wprowadzilam pierwsze tluszcze - dwie krople oliwy z oliwek na 120 ml zupki warzywnej, jak pojdzie dobrze to nastepne warzywa w planach - pietruszka, brokul, szpinak, owoce: sliwki (sloiczek niestety), gruszka. Od 6 miesiaca jajo i rybki a od 10 miesko. Wywar na poczatku sie odlewa bo w wodzie zostaje najwiecej bialka - dlatego pierwsze miesko podaje sie z wody ale bez wody :).

"Pracuje" zgodnie z tymi zalozeniami: Warzyw moc oraz Owoce w diecie bobasa | Karmienie | NIEMOWLĘ i Jakie owoce powinny jeść dzieci?

masz link :)

To nie jest trudne, wystarczy troszke nizej spojrzec, nastepny dzial po Naszych dzieciach na stronie glownej :), czasem warto przelamac w sobie lenistwo :)

reklama
w słoiczkach juz od 4 miesiaca jest a ja zawsze daje polizac jak jem :) i fajnie zassysa sie :)

Nie wiem jak tu wierzyć ale Kasiiula napisała, że są słoiczki z bananem od 4 msc no oczywiście jej wierzę, Passi dała link do Owoców co i kiedy i tutaj banan jest w 7 (butelkowe dzieci) lub 9 msc (dzieci piersiowe) - czyli banan od 4? czy 7? Czasami w tych publikacjach internetowych są sprzeczne informacje jak widać.

To nie jest trudne, wystarczy troszke nizej spojrzec, nastepny dzial po Naszych dzieciach na stronie glownej :), czasem warto przelamac w sobie lenistwo :)

Passi wybacz ale tylko poprosiłam, bo wolę zajmować się dzieckiem niż wertować net i bb.

Ps. Passi.........ja z nielicznych nigdy niewypowiadałam się na temat Twoich złośliwości bo dla mnie BB nie jest miejscem na spory...może nie wiesz ale należę do bardzo wrednych i złośliwych osób......
niestety będę mądrzejsza i nie pójdę w Twoje ślady bo BB ma być dla mnie przyjemnością a nie miejscem, gdzie będę kogoś "opluwać". Tyle...

Do góry