reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

ja tez slyszalam o tym ze od czwartego miesiaca mozna juz kubek niekapek wprowadzac i ponoc to sie lepiej u dziecka przyjmie niz pozniej. ale jednym z rygorow jest to, ze dziecko musi umiec sztywno trzymac glowke w pozycji siedzacej nawet z podparciem. ale ja osobiscie jeszcze nie mam w planach wprowadzac kubeczka.

wczoraj dalam pierwszy raz malemu do mleka lyzke kaszki ryzowej z malinami. bardzo mu smakuje.180 ml mleka z kaszka a on ryczy ze chce jeszcze....

reklama
hej ... pytanko mam

wczoraj dalam marchewke dla synka ... i jadł ze smakiem pół słoiczka dalam ale widac ze jeszcze chce ... no a w nocy okolo 3 wisk krzyk.... oczka zamkniete a on mi płacze sucho ma nakarmiony ... pomasowalam brzuszek i zasnał ... o 7 znow to samo .... znow pomasowalam uspokoił sie a za chwile troche postękał i zrobił kupke... kupka taka papkowata strasznie ... i do tego zołta a do tego pomaranczowe gdzieniegdzie jakby marchewka niestrawiona ... no i nie wiem czy dawac czy odstawic na jakis czas yh ... ?? to normalne ?? :|

poczekaj kilka dni i jesli nic sie nie bedzie dzialo sprobuj dac mu jeszcze raz marchewki troche. jesli sytuacja sie powtorzy to odstaw marchewke na kilka tygodni bo to bedzie znaczylo ze dzidzia jest jeszcze nie gotowa.

ja nawet mam taki kubek niekapek od 4 mz tommee tippee, kupilam jak byly w promocji za pol ceny, ale jeszcze go nie stosowalam...wydae mi sie, ze jeszcze troszke, ze mala jeszcze nie jest chyba gotowa...

Dziunka mala ma skaze i karmie ja nutramigenem. Pediatra mowila ze zaczniemy rozszerzac diete od 5-6 mca. Czyli co herbatke moge?? a soczek pozniej tak??

Moim zdaniem tak :tak:
tez tak bedziemy robic - herbatki teraz a soczki po 5m-cu najwczesniej

Ja rowniez tak uwazam. Soczki sa "ciezsze" od herbatki.

Kasiiula, ja dałam małej pół słoiczka marchewki (smakuje jej bardziej niż jabłuszko). Rano też marudziła, ale chodziło o kupkę, bo była twarda, cała pomarańczowa. Marchewka jest zatwardzająca i u Zuzi tak właśnie zadziałała, więc jeden dzien przerwy i dzisiaj znowu dostanie marcheweczkę. Lekarz mi powiedział, że najlepiej po marchewce dać z 2-3 łyżeczki jabłuszka.

co do soków - na początek lepiej herbatki smakowe.Ja podaję jabłkowo-melisową. No i wodę. A na początek soczek najlepiej dawać w proporcji z wodą 1:1.

Mam pytanie, poicie dzieciaczki z kubków-niekapków?

Nie powinno sie rozrzedzac sokow z woda - to moze wywolac porzadna biegunke i bol brzuszka z tego co ja wiem.

Ulenka moja Julia pila z niekapka w wieku 4-5 miesiecy, a od 8 miesiaca pije ze szklanki i nie widze nic w tym smiesznego...
Acha - oczywiscie nie ze "szklanej" szklanki ;-) najpierw plastikowy kubeczek z dwoma uchwytami po bokach, a pozniej plastikowa wysoka szklaneczka.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ulenka moja Julia pila z niekapka w wieku 4-5 miesiecy, a od 8 miesiaca pije ze szklanki i nie widze nic w tym smiesznego...
Acha - oczywiscie nie ze "szklanej" szklanki ;-) najpierw plastikowy kubeczek z dwoma uchwytami po bokach, a pozniej plastikowa wysoka szklaneczka.

Moja tak samo, a kubki niekapki sa juz po 3 miesiacu zycia a slyszalam juz takie opinie ze wlasciwie miesieczne dziecko poradziloby sobie z niekapkiem. My szklaneczke dawalismy jak juz Zuzia ladnie siedziala w krzeselku, do objadku miala cos ok 7-8 miesiecy. I uzywalam kubka niekapka i odkrecalam ten dziubek i wyszedl kubeczkek z dwoma uchwytami wlasnie po bokach.

Nie slyszalam ze nie wolno rozcienczac sokow bo moze dostac biegunki ale my tez nigdy nie rozcienczalismy tych dla niemowlat bo po co, przeciez deserki owocowe tez sa nierozcienczane.

Ewelia ja nawet nie wiem skad to wiem :-D chyba z domu to wynioslam...nie wiem...ale wole nie sprawdzac tej teorii i nie mieszam po prostu z woda...

Nie powinno sie rozrzedzac sokow z woda - to moze wywolac porzadna biegunke i bol brzuszka z tego co ja wiem.
a ja właśnie wiem z kilku żródeł, ze dziecku te soczki ttrzeba rozżedzac, nie powinno się dawać czystych tylko pół na pół. ALe może dziecięce soczki to co innego co zwykłe soki?! nie wiem
W każdym razie ja rozrzedzałam i rozrzedzam

z tego, co czytalam w ang ksiazkach to trzeba rozrzedzac, bo soki maja duzo fruktozy - cukru i bardzo zle dzialaja na zabki- niszcza szkliwo i powoduja prochnice. rrozrzedzac pol na pol,a nawet 1/4 soku - 3/4 wody

a ja właśnie wiem z kilku żródeł, ze dziecku te soczki ttrzeba rozżedzac, nie powinno się dawać czystych tylko pół na pół. ALe może dziecięce soczki to co innego co zwykłe soki?! nie wiem
W każdym razie ja rozrzedzałam i rozrzedzam

Moze...ech juz sama nie wiem:-D:-D

reklama
Dziewczyny ile jedzą wasze pociechy. Bo mój synek je po ok. 200 humany plus ( ze skrobią ) i mam wrażenie że jest jeszcze głodny . lekarz mówi żeby mu nie wprowadzać kaszki bo będzie gruby waży gdzieś 7 ,5 kg Sama już nie wiem czym go karmić .Może najpierw jarzynke zamiast kaszki co myślicie. W nocy też ładnie spał a teraz znowu sie budzi po 4 lub max. 5 godzinach. Dziennie je 5 nieraz 6 posiłków.

Do góry