reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mleko, papki i kanapki, czyli nowe pokarmy w diecie maluszkow :-)

Merlin ja mam na pudełku SINLACU tak
Od 5 miesiąca -125ml wody ,40g(7 płaskich łyżek stołowych)sinlacu,liczba dziennych karmień 1

Wyjdzie z tego taka gęsta do karmienia łyżeczką,z tych proporcji to z butli nie da rady.
Co do innych kaszek to się nie wypowiadam bo moje dziecko kaszek na mleku nie jadało bo Bebilon Pepti był blleeeeee był za to cyc 13,5miesiaca bo jakies mliko dziecko musiało dostac

reklama
doloress
do TT nie ma ustników ani uchwytów
przekopałam neta i nie ma

dlatego bardziej skłaniam się do aventu, bo tam można sobie miksować - są ustniki miękkie, twarde i dodatkowe uchwyty też są

póki co mam jeden niekapek tt ale bez uchwytów
dostałam go w prezencie i nie wiem jak to się sprawdzi

Ostatnia edycja:
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Kasiq- a nie za szybko troszkę ruszyłaś z ta dietą?

Ja dałam zupkę z ziemniaka i dyni na moim mleku i nie smakowało....marchewka nie smakuje, zupka jarzynowa jakoś idzie. W ogóle coś marnie je Kacper.... Rano 150ml mleka, koło południa 150, po południu 180ml, 50ml zupki i na kolacje 160ml kleiku. W nocy pewnie koło 200 w sumie zje.

Gorgusia marchewka była na próbę i jak mała zaczęła piszczeć po więcej to stwierdziłam że już czas na nowe smaki:p Nie zamierzam jej podawać zupek wcześniej niż jak skończy 4m na razie tylko pojedyncze żeby poznała smaki. Jeśli po marchewce będą rewolucje to się wstrzymam z reszta.

Ja w tym tyg podałam pierwszą "mini-zupkę" marchewka+ ziemniak do wody + pół łyżeczki oliwy i potem blender zrobił swoją robotę. Ja z wprowadzaniem diety robię tak że najpierw daje jeden nowy produkt np. marchewka i jak nic nie jest to właśnie połączyłam to z ziemniakiem i też wszystko ok i wczoraj dodałam 1/3 korzenia pietruszki i też super. Artur jak pierwszy raz jadł to się wykrzywiał na początku ale teraz jak widzi miskę to nie nadążam z podawaniem :-D Jak narazie do końca 4-mca tyle a w przyszłym tyg. zaczynam dodwać do zupki różyczkę brokuła, takie mam przepisy w książce więc z nich korzystam;-) A właśnie w tych przepisach jest, że można podawać do tych zupek 2 łyżki kleiku, ja nie daje i tak są gęste, pewnie chodzi by były sytsze ale co tam. Artur po takiej zupce za 2h dostaje mleczko więc jest ok;-)

Ja póki co zupek nie będę robić narazie z lenistwa hehe będziemy nadal poznawać nowe smaki. Mam na stanie sloiczek delikatny banan, brazowa fasolka z jabluszkiem, fasolka szparagowa i mus z jablka i brzoskwinki. (Wiem ze w pl te kombinacje mogą sie wydawac dziwne ale tu wlasnie takie sa sloiczki dla 4 mies) póki co daje mu tak żeby nie zastępować mu posiłków mlecznych.

Dziewczynki czy macie parowary ? Na poki co na raz zrobiłam dynie na parze na garnuszku z nakładka do gotowania na parze.

Gorgusia dziekuje za wypowiedz odnośnie tego aventu jeszcze się zastanawiam i każda opinia ważna.

Ayni w IRL słoiczki dla 4 miesiąca mają mięsko - wszystkie rodzaje:szok: truskawki, maliny, żurawina, jagody, cebule brokuły, szpinak:confused: a i jeszcze jogurt bananowy:baffled:

reklama
Kasieqto kup w tabletkach witaminę c - ja musiałam podawac małemu b6 i kwas foliowe to jest w tabletkach - musiałam dawać raz dziennie po pół tabletki i robiłam tak: najpierw kroiłam tabletkę w aptece za 5 zł znalazłam takie urządzenie do krojenia tabletek bo nożem zawsze wszystko rozwalało sie, taką tabletkę rozkruszałam łyżeczką i wsypywałam do kieliszka wlewałam do niego dosłownie 5 ml np herbatki z kopru lub swojego mleka i wciągałam to na początku do strzykawki i mu ze strzykawki podawałam później strzykawka przestała mu sie podobać więc z TT mam taką sylikonową miękką łyżeczkę i prosto z kieliszka tą łyżeczką mu do buzi oczywiscie połowę wypluwał.... Jak na załączonym obrazku tak mu smakowało :-p
Zdjęcie0918.jpg

Do góry