reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🎅🏻🎄Mikołaj w grudniu testy przynosi, o dwie kreski na każdym prosi.☃️🌨

reklama
Właśnie o tym pisałam, ze zazwyczaj jest coś co możemy zrobić, żeby nie wpaść, dużo osob stosuje przerywany/kalendarzyk/ inne metody NPR jako antykoncepcję. Czytałam dużo na ten temat, rozmawiałam z koleżankami z katolickimi poglądami. Wsio było ok, dopóki właśnie seks był z mężem i po prostu ciaza wcześniej niż zakładano. Problem pojawiał się, gdy kobiety rodziły swoje ostatnie zaplanowane dziecko w wieku około 30 lat, a do menopauzy jeszcze 20 lat i jak to zrobić ;) absolutnie nie krytykuje niczyich poglądów, szanuje za odwagę, żeby tak żyć, ale wiem, ze w moim „zaplanowanym” świecie, to nie dla mnie 😃
Ja od 20 lat wciąż mam tryb przyjmę każdą wpadkę, ale niestety nie należę do nazbyt płodnych, jak na całe życie bez antykoncepcji, inaczej by mnie tu nie było;)
No wiem, wiem, ale ja powiedzmy, że to olałam😝. Moja koleżanka przed ślubem usuwała wszystkie ósemki zatrzymane, więc wiedziałam, co mnie czeka i tak to odłożyłam na kiedyś tam.
Nie chciałam tego zabiegu, ale niestety nie uniknę, ale zamierzam zrobić to na NFZ, więc od lipca czekam na konsultację, którą mam za dwa tygodnie.
O to ciekawe. Jak sie da wyrwać 8ki na NFZ? Jaka ścieżka?
Tak, ciążowy pokazał standardową biel.

Zastosowałam skrót myślowy, wybacz brak precyzji :) Po prostu spodziewałam się okresu, a nie pozytywnego owulaka.
Aaa nie zakumałam. Nooo to po prostu długo się gotowała twoja owulacja i dopiero nadeszła. Teraz rozumiem;)

a możliwe jest, żeby ta beta spadkowa była jeśli wcześniej wartość była większa? Czy to już raczej w takie dopuszczalnej normie laboratoryjnej (że wynik może się różnić)? Tak z ciekawości pytam
Nie wiemy jaka była 4 dni temu więc ciężko powiedzieć ale ja bym uznała że to jest po prostu poza normą ciąży i nie szukała tutaj biochemu.
No ale nie usunęłam, bo byłam biedna, bo byłam młoda, bo mi moja stomatolog powiedziała, że ząb jest zdrowy. (Też potrafię się bronić😎)
Ja mogę powiedzieć, że nie usunęłam tej mendy przed kilka lat, bo po pierwsze bałam się sakramencko a po drugie jak mnie tak napieprzało i był stan zapalny to dentystyka mówiła, że teraz żadnego usuwania. Jak po tygodniu antybiotyku znowu mogłam mówić, to mi motywacja mijała i chciałam się nacieszyć, że mogę mówić ;-).

Zmotywowało mnie dopiero planowanie ciąży. Umówiłam się do chirurga, faceta. Wystarczy że ja byłam spanikowana, panikowanie mojej dentystki nie było mi potrzebne. Poinformowałam go na wejściu, że przeraźliwie się boję a powinnam usunąć trzy ósemki przed ciążą. Facet miał podejście bardzo spokojne i wyjaśnił mi dokładnie czego się mogę spodziewać i jak to będzie wyglądało. Umówiliśmy się, że ja zamykam oczy i nie chce absolutnie nic widzieć 🤣. Usunął najpierw te prostsze przypadki, ta menda sprawiająca największy problem została na trzecią wizytę - kiedy ja już miałam do niego zaufanie i nie umierałam ze strachu 🤣. Na koniec nawet pytał czy chce obejrzeć swojego zęba ale słysząc odmowę sprzątał wszystko co straszne z zasięgu mojego wzroku i dopiero mówił, że mogę już otworzyć oczy 😎. No generalnie byłam dzielna na miarę moich możliwości ale bez przesady xD.

Po fakcie stwierdzam, że to nie było takie straszne i rozwiązało wiele problemów :D.

z Tobą już jestem umówiona na szamanizm w sylwestra, Ty i tak już nie masz wyjścia jak wysikać razem ze mną te dwie kreski, tylko się ze starym nie kłóć i pilnuj trzonowania.
To on się ze mną kłóci 🤣🤣
Właśnie zaraz mam zamiar trzonować aż do poniedziałku a w sylwestra testujemy razem popijając picollo 🙂🙂

reklama
O to ciekawe. Jak sie da wyrwać 8ki na NFZ? Jaka ścieżka?
Skierowanie od lekarza rodzinnego lub stomatologa (znajdź stomatologa na NFZ😎).
Przy tym ostatnim zapaleniu i dostaniu leków przez telefon w sobotę, zaraz w poniedziałek umówiłam się do rodzinnego i dostałam skierowanie do poradni chirurgii szczękowo-twarzowej (to ważne, żeby były słowa szczękowo-twarzowa).
Zadzwoniłam do szpitala wojewódzkiego, gdzie jest jedyna taka poradnia i dostałam termin na za 5 miesięcy, ale lada moment mam wizytę.

Ja mogę powiedzieć, że nie usunęłam tej mendy przed kilka lat, bo po pierwsze bałam się sakramencko a po drugie jak mnie tak napieprzało i był stan zapalny to dentystyka mówiła, że teraz żadnego usuwania. Jak po tygodniu antybiotyku znowu mogłam mówić, to mi motywacja mijała i chciałam się nacieszyć, że mogę mówić ;-).

Zmotywowało mnie dopiero planowanie ciąży. Umówiłam się do chirurga, faceta. Wystarczy że ja byłam spanikowana, panikowanie mojej dentystki nie było mi potrzebne. Poinformowałam go na wejściu, że przeraźliwie się boję a powinnam usunąć trzy ósemki przed ciążą. Facet miał podejście bardzo spokojne i wyjaśnił mi dokładnie czego się mogę spodziewać i jak to będzie wyglądało. Umówiliśmy się, że ja zamykam oczy i nie chce absolutnie nic widzieć 🤣. Usunął najpierw te prostsze przypadki, ta menda sprawiająca największy problem została na trzecią wizytę - kiedy ja już miałam do niego zaufanie i nie umierałam ze strachu 🤣. Na koniec nawet pytał czy chce obejrzeć swojego zęba ale słysząc odmowę sprzątał wszystko co straszne z zasięgu mojego wzroku i dopiero mówił, że mogę już otworzyć oczy 😎. No generalnie byłam dzielna na miarę moich możliwości ale bez przesady xD.

Po fakcie stwierdzam, że to nie było takie straszne i rozwiązało wiele problemów :D.
Dokładnie u mnie było tak samo, jeśli chodzi o jej nieusuwanie przez kilka lat.
No ale jak mnie teraz postraszyło powikłaniem w postaci anginy, tak szybko zmieniłam zdanie😎.

Do góry