reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Męski problem

Oto wyniki mojego M
Czas upłynnienia: 25 (min) N: 20-30
Ilośc nasienia 2 (ml) N: 2 -8
ph,barwa, lepkosc, zmetnienie: prawidłowe
Ilośc plemników 15,3 mln/ml N: powyżej 20 mln/ml
Plemników ruchliwych 50 (%) N: powyżej 50
Plemników martwych 50 (%) N: 10-30
Leukocyty 4-5
Erytrocyty 0-1
Plemiki z prawidłowa głowką 85 (%) N: 80-100
Plemniki ze zmianami 15 (%)
Plemniki żyworuchliwe 8 %

Nie są zbyt dobre, daje męzowi witaminki, pro men, l-karnityne, mace
Czytałam ze clostylbegyt tez jest podawany mezczyznaom na poprawe nasienia
Co tym myslicie?

reklama
Cześć wszystkim.
Odebraliśmy dziś z M wyniki jego nasienia i nie jest dobrze gdyż wiekszość (88%)plemników jest nie ruchliwa czy coś w tym stylu. Ogólnie jesteśmy dość przybici....nigdzie nie mogłam znaleźć czy to się da leczyć. Barwa, ilość i reszta jest ok... Wizyte u lekarza mamy dopiero w przyszłym tygodniu więc jeśli ktoś mógłby posłużyć wiedzą lub radą to byłabym wdzięczna. Pozdrawiam

moj ma małą ilosc olemnikow i małą ruchliwośc i podaje mu witaminy jak pisałam wyżej : cynk, selen,, geriawid, tran, - lub promen w tym sa wsyztskie te elementy - na ruchliwosc dobrze robi L-karnityna z Q 10, maca , seler

na poprawe wynikow nasienia czasme lekarze przepisuja meżczyzna clostylbegyt
z tego co wiem nie ma sprawdzonych pewnych lekarst na poprawe nasienia i ruchliwosci

zostaje jeszcze inseminacja lub ostatecznie in vitro

Dzięki za szybką odpowiedź...
Odpowiednie witaminy już zostały zamówione wiec mam nadzieje, że wszystko jakoś ładnie się wyklaruje i nie będziemy musieli stosować ostateczności (in vitro).
No cóż trzeba mieć nadzieję:-)

maja moge wiedziec ile mlc plemniczkow na 1 ml ma twoj m?

moj ginekolog tez ostatnio delikatnie sugerowal mi in vitro - ja narazie nie chce o tym myslec, mam pomimo wszystko nadzieje ze sie uda naturalnie
jak dlugo starasz sie o dzidzie?

My staramy się jakieś 5 miesięcy a, że mamy fajnego lekarza to z badaniami nie kazał nam czekać do roku tylko zgodził się wcześniej zacząć ... jakieś przeczucie miałam chyba. Ilość plemników ma chyba dobrą bo 22mln w 1ml, jedyny problem jest z tą ruchliwością. Ja się zastanawiam czy jakbyśmy powtórzyli to badanie czy wyniki mogłą być inne. My mieliśmy ostatnio troche stresów i tak sobie myślę, że może to miało też wpływ, ale nie wiem...W poniedziałek idziemy na konsultację tych wników to zobaczymy co nam lekarz powie. A wy długo się staracie?

my staramy sie pół roczku, tez dosc wczesnie zrobilismy badania :) badanie nasienia napewno tzreba powtórzyć po 2 - 3 miesiącach, tez mam nadzieje ze nastepny wynik bedzie lepszy po tej kuracji witaminowej meza , moj mezulek jako dziecko mial operacje sprowadzenia prawego jąderka (na wnętrostwo) przypuszczam ze u niego tylko jedna jadreko jest teraz sprawne

Mam nadzieję, że te kuracje przyniosą nam porządane rezultaty. Zmartwiły nas te wyniki gdyż 88% to chyba bardzo dużo... ja wciąż mam nadzieję, że jakoś wszystko da radę naturalnie:) Ponieważ ja nie mieszkam w Polsce aktualnie to znaleźliśmy odpowednik tego promenu...zawiera on rownież tą l-karnityne o ktorej pisałaś i oprócz tego zamówiliśmy też mace. Teraz tylko czekamy na przesyłkę...będzie prawdopodobnie w poniedziałek lub wtorek. Teraz tylko pozostało mi przekonanie M do rzucenia kawy i papierosków i mam nadzieję, że będzie dobrze.

co do papierosów to moj tez ma ten sam problem , czytałam ze palenie moze nawet o 30 % zmnieszac skutecznosc plemniczków, moj ma postanowienie rzucic w tym nowym roku, ale jest mu bardzo cięzko, co do kawy, mysle ze jak nie bedzie naduzywal to nie bedzie taka szkodliwa, a przed przytulankiem jest nawet wskazana, bo podobno zwieksza ruchliwosc plemniczków

Trzymam kciuki aby nam sie udało pomimo kłopotów z nasieniem !!!

reklama
Oczywiście kciuki są mocno trzymane:-)
Ja mam jeszcze swoje badanie przede mną...mam nadzieję, że będzie wszystko ok. Niby cykle mam dość regularne, ale nie wiem czy to o czymś świadczy...w sumie po badaniach się wszystko okaże. Ja juz od kilku miesięcy biorę sobie witaminki takie specjalne dla kobiet starających się i się zastanawiam jak jeszcze mogę pomóc tym sarankom.

Do góry