reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Męski problem

Ja swojego wysłałam do androloga. W warszawie na Popularnej przyjmuje dr Artur Barczyk. Mogę go polecić, bo rzeczywiście nam pomógł. nie wiem, jak wyglądały męża wyniki, i szczerze mówiąc nie chce wiedzieć,bo i tak nic nie zrozumiem, ale dr Barczyk zajmuje się zarówno bezpłodnością, jak i impotencją u facetów. U nas był to pierwsze.

reklama
Do Dziewczyn z okolic Poznania (i nie tylko),
chciałam polecić Wam androloga-genetyka, który działa cuda!
Mój mąż prawie nie miał plemników. Przeszliśmy nawet przez Jego biopsję, by się dowiedzieć że w ejakulacie są tylko drobe skupiska spermatyd. Wyniki były przerażające. Minęły jedna niecałe 2 lata (w tym czasie mój mąz 5 razy w tygodniu musiał robić sobie, niestety drogie, ale skuteczne zastrzyki). Jesteśmy tuż przed invitro. W ciągu leczenia mężowi udało się zbankować tylko jeden komplet nasienia, ale co się okazało kilka dni temu...to fakt, że pojawiły się plemniki w nasieniu oddawanym w czasie, gdy ja miałam punkcje!!! Z czystym sumieniem polecam prof. dr hab Macieja Kurpisza 61-657-92-02. INSTYTUT GENETYKI CZ

witam wszystkie staraczki, chciałabym zaprosić do dyskusji i wymiany doświadczeń partnerki mężczyzn o słabych parametrach nasienia, wiecie może w jaki sposób można skutecznie zwiększyć ilość i ruchliwość plemników?

znam ten problem z tego co ja przeszlam ale moj facet zaczal cwiczyc i brac kwas foliowy troche sportu i w lutym zaszlam w ciaze nie planowana ale juz wczesniej sie staralismy i nic to nie dalo dopiero jak wziol sie za siebie ;) corka urodzila nam sie w listopadzie i powiem szczerze ,ze myslalam ,ze bedzie syn ale szczescie mi dopisalo i jestem szczesliwa mama ksiezniczki ;)

właśnie się dowiedziałam że who podało nowe normy badań nasienia
Nowe normy nasienia Światowej Organizacji Zdrowia

W ostatnich tygodniach pojawiła się najnowsza, 5-ta edycja wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotycząca badania nasienia. Nowe wartości referencyjne, które powinno spełniać prawidłowe nasienie zostały opracowane w oparciu o wyniki analizy nasienia płodnych mężczyzn w wieku 31 ± 5 lat, z ośmiu krajów na trzech kontynentach. Czas oczekiwania partnerek tych mężczyzn na dziecko wynosił ≤ 12 m-cy.

PARAMETR

• Objętość (ml)- 1,5
  • Całkowita liczba plemników (mln) - 39
  • Liczba plemników (mln/ml) - 15
  • Plemniki progresywne (%) - 32
  • Ruchliwość (%) (progresywne/nieprogresywne) - 40
  • Żywotność (%) - 58
  • pH - ≥7,2
  • Morfologia prawidłowe (%) - 4
  • Leukocyty (mln) test z preoksydazą - < 1
  • Immunobeat test (%) - < 50
  • Fruktoza (mmol/ejakulat ) - ≥13
Do analizy należy dostarczyć nasienie uzyskane w drodze masturbacji, przy zachowaniu 2-7 dni abstynencji płciowej (optymalnie 3-4 dni). W przypadku oddania nasienia w domu, powinno ono zostać dostarczone do laboratorium w ciągu maksymalnie 30 minut, zaś w trakcie transportu jego temperatura powinna być utrzymana na poziomie 37-38ºC (temperatura ciała)*.

*opracowano na podstawie "WHO laboratory manual for the Examination and processing of human semen, 2010".

a tak w ogóle to ciężko mojego zmusić do łykania czegokolwiek, lekarz zlecił mu androwit i od 3 miesięcy łaskawie go łyka ael o niczym innym nie chce słyszeć

dzięki, tylko mnie interesują przede wszystkim badania dla par które mimo długich starań nie zachodzą w ciążę

u mojego M np anatomicznie i hormonalnie wszytko w porządku a plemników tylko 3 mln a w ruchu A + B + C tylko 26% ;(

reklama
dzięki, tylko mnie interesują przede wszystkim badania dla par które mimo długich starań nie zachodzą w ciążę

u mojego M np anatomicznie i hormonalnie wszytko w porządku a plemników tylko 3 mln a w ruchu A + B + C tylko 26% ;(

Dlatego odniosłam do stronki, tam są informacje jak poprawić liczbę i ruchliwość plemników...tytułem wątku się nie sugerujcie....
My walczyliśmy latami o dzieciątko, właśnie z powodu słabych parametrów nasienia....odpowiednie leczenie i jestem w 15t.c. :-)
Życzę powodzenia!

Do góry