aga6671
Mama Hani i Tomka
- Dołączył(a)
- 29 Czerwiec 2009
- Postów
- 5 117
To ja też dodam kilka przepisów
Budyń karmelowy
szklanka wody
łyżka cukru
czybata łyżka mąki ziemniaczanej
mleko mod. ilość do rozrobienia w 210 ml wody
3/4 szklanki wody wlej do garnuszka i zagotuj. Postaw suchą patelnię na średnim ogniu, gdy się rozgrzeje wsyp cukier. Stopniowo będzie się topił i ciemniał. Gdy zbrązowieje powoli dolej do niego wrzątek. Zmniejsz gaz do minimum.
Rozrób mąkę w 1/4 szklanki wody i wlej do płunu na patelnię. Gdy zgęstnieje, przelej do miseczki. Gdy budyń ostygnie do temp w której możesz rozrabiać mleko dodaj odpowiednią ilość proszku i starannie wymieszaj!
Kisiel owocowy
pół szklanki owoców ( w przepisie jagody)
pół szklanki wody
pół łyżeczki maki ziemnaczanej
rozrób mąkę w łyżce zimnej wody. Resztę wody zagotuj i wlej zawiesinę do wrzatku. Gdy się ponownie zagotuje zestaw z ognia.
Owoce przetrzyj przez sitko/ zetrzyj na tarce. Dodaj owocowe puree do kisielu i wymieszaj
Budyń karmelowy
szklanka wody
łyżka cukru
czybata łyżka mąki ziemniaczanej
mleko mod. ilość do rozrobienia w 210 ml wody
3/4 szklanki wody wlej do garnuszka i zagotuj. Postaw suchą patelnię na średnim ogniu, gdy się rozgrzeje wsyp cukier. Stopniowo będzie się topił i ciemniał. Gdy zbrązowieje powoli dolej do niego wrzątek. Zmniejsz gaz do minimum.
Rozrób mąkę w 1/4 szklanki wody i wlej do płunu na patelnię. Gdy zgęstnieje, przelej do miseczki. Gdy budyń ostygnie do temp w której możesz rozrabiać mleko dodaj odpowiednią ilość proszku i starannie wymieszaj!
Kisiel owocowy
pół szklanki owoców ( w przepisie jagody)
pół szklanki wody
pół łyżeczki maki ziemnaczanej
rozrób mąkę w łyżce zimnej wody. Resztę wody zagotuj i wlej zawiesinę do wrzatku. Gdy się ponownie zagotuje zestaw z ognia.
Owoce przetrzyj przez sitko/ zetrzyj na tarce. Dodaj owocowe puree do kisielu i wymieszaj