Ja wprowadzam wszystko zgodnie z książką: "Żywienie niemowląt" i jeśli chodzi o żółtko to:
" Po 7 miesiacu życia do diety niemowlęcia włącza się żółtko jaja. Pół żółtka należy dodawać co drugi dzień do zupy lub przecieru jarzynowego z gotowanym mięsem" i tak mam zamiar robić
Powiedzcie mi jaką tą kaszę do zupek dodajecie, żeby był gluten? Jak się nazywa i jak się ją przygotowuje? My dopiero zaczynamy z glutenem i póki co mam zupki (słoiczki) z dodatkiem glutenu, ale chciałabym dodawać do takich zwykłych obiadków.
OLA10 moim zdaniem co 2 godziny to za często jak na sześciomiesięczniaka. My to co 4 godziny (po mleku) a co 3-3,5 po zupce (bez mięska) lub deserku. W mojej książce pisze, że po ukończeniu 6 miesiąca życia dieta dziecka to 5x180 ml:
- 4 x mleko początkowe (my jemy 3, bo na więcej czasu brak, bo dzień u nas to 7-20)
- 1 x zupa - przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (pół łyżeczki, czyli ok.2-3g na 100 ml +10 g gotowanego mięsa (bez wywaru) lub ryby (1-2 razy w tygodniu)
- przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) nie więcej niż 150 g
kaszka mleczna manna z nestle
my tez zółtko po 7 zaczniemy
a soków nie pijamy bo pediatra nie poleca