reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Menu naszych pociech :)

Daniel je już dwa razy po 180 ml (średnio to wypada 5:30 i 10), na noc 210 ml + 7 miarek kaszki (o 19:30) i ok. 13-14 je obiadek (mały słoiczek). czasem ma jeszcze zachciankę na jogurcik albo na jakiś owoc (pół słoiczka w okolicach 17).

reklama
Moja je tak co 2,5 - 3 godz i neonatolog powiedziała nam, że dawać tak jak chce dziecko, bo Julka wypija 90 ml mleka i więcej nie da rady w nią wcisnąć a często jeszcze zostawi i dlatego częściej jest głodna:tak:Niby zalecenia są inne ale nic na siłe, przynajmniej sobie żołądka nie rozepchnie:laugh2:Policz ile mleczka wypija na dobę, bo moja w sumie ok. 800-900 ml więc się mieści w zaleceniach;-)A tak w ogóle to ona coraz mniej chętnie pije mleko:szok:to co łyżeczką wcina że hej, ale nie chce na razie dawać jej więcej niż 2 posiłki łyżeczką bo boje się że to za ciężkie dla takiego malucha...
no to mój Alanek wypija 2 razy po 210 i wieczorem 180ml z 2 łyżeczkami kaszki czyli wychodzi 600ml. mleka modyfikowanego i w nocy cycek i nad ranem cycek no i rano je kaszkę ale na wodzie ale one zawierają mleko w sobie
a jakie są te zalecenia co do picia mleka w tym wieku ile powinno dziecko wypić
mi tutaj healt visitor powiedziała że mam dawać 3 razy mleko i 3 razy posiłki stale w ciągu dniano i w sumie tak dostaje:
posiłki stałe:kaszka ,obiadek ,deserek
mleko: 2razy 210ml i wieczorem 180ml.+troszkę kaszki
sama nie wiem nadal się zastanawiam czy on za często nie je no bo twoja niunia wypija dużo mniej mleczka Alanek też po tyle pił jak sie uczył do butli ale teraz sie rozkręcił i pije dużo wiecej a nadal o tych samych porach
może spróbuję go troszkę przetrzymywać i robić większe odstępy tylko wtedy dnia mi braknie

Kurcze laseczki musicie mi pomoc bo ja jestem zacofana wlasnie chce kaszki zaczac wprowadzac no ale stopniowo nie chce od razu zrobic takiej gestej no i sie zastanawiam jak to zrobic bo przeciez ona ma juz mleko i sie ja tylko z woda rozrabia i teraz pytanko.
-czy dac jedna miarke mleka modyfikowanego mniej i w to miejsce wsypac miarke kaszki
-czy zrobic normalne mleko jak zawsze i dodac dodatkowo miarke kaszki a pozniej po troszku wiecej :)

no to mój Alanek wypija 2 razy po 210 i wieczorem 180ml z 2 łyżeczkami kaszki czyli wychodzi 600ml. mleka modyfikowanego i w nocy cycek i nad ranem cycek no i rano je kaszkę ale na wodzie ale one zawierają mleko w sobie
a jakie są te zalecenia co do picia mleka w tym wieku ile powinno dziecko wypić
mi tutaj healt visitor powiedziała że mam dawać 3 razy mleko i 3 razy posiłki stale w ciągu dniano i w sumie tak dostaje:
posiłki stałe:kaszka ,obiadek ,deserek
mleko: 2razy 210ml i wieczorem 180ml.+troszkę kaszki
sama nie wiem nadal się zastanawiam czy on za często nie je no bo twoja niunia wypija dużo mniej mleczka Alanek też po tyle pił jak sie uczył do butli ale teraz sie rozkręcił i pije dużo wiecej a nadal o tych samych porach
może spróbuję go troszkę przetrzymywać i robić większe odstępy tylko wtedy dnia mi braknie

Ja dostałam od pediatry taki schemat:
6 miesiąc:
-5 posiłków po 180 ml czyli 4x mleko początkowe+ 1 x zupka jarzynowa z mięskiem z dodatkiem kleiku glutenowego, sok lub przecier owocowy nie więcej niż 150 g
7 miesiąc:
- 5 posiłków czyli 1 x 180 ml mleko następne z dodatkim kaszki zbożowej glutenowej, 2 x 180 ml mleko następne z dodatkiem kleiku bezglutenowego, 1 x 150 g kaszka na mleku następnym, 1x 200 ml zupki i soczek, 1/2 żółtka co 2 dzień

Ja się tego nie będę dokładnie trzymać ale szczerze szokuje mnie, że w 7 miesiącu każde mleko na być z kleikiem:szok:No cóż, ma być 5 posiłków a u nas jest 8:szok:ale co poradzę że ona ledwo 90 ml wyciągnie...

Ostatnia edycja:
Kurcze laseczki musicie mi pomoc bo ja jestem zacofana wlasnie chce kaszki zaczac wprowadzac no ale stopniowo nie chce od razu zrobic takiej gestej no i sie zastanawiam jak to zrobic bo przeciez ona ma juz mleko i sie ja tylko z woda rozrabia i teraz pytanko.
-czy dac jedna miarke mleka modyfikowanego mniej i w to miejsce wsypac miarke kaszki
-czy zrobic normalne mleko jak zawsze i dodac dodatkowo miarke kaszki a pozniej po troszku wiecej :)

Ja jak pierwszy raz zrobiłam małej kaszkę, nie zbyt gęstą, to miała problem z jej jedzeniem bo jej wypływało:baffled:Więc następnym razem zrobiłam według przepisu i już było ok:tak:Może po prostu na początek daj mniejszą ilość kaszki ale normalnej gęstości żeby się brzuszek przyzwyczaił;-)

jezeli kaszka ma w sobie mleko to mozna dac mniej kaszki i w zamian tego uzupelnic mlekiem a jezeli kaszka jest bez mleka to normalnie mozna daj do tegio ile sie chce kasz:)

Karnitynko nie rozumiem pytania, jeśli kupisz kaszkę mleczno-ryżową to dodajesz tylko do wody :) a jak nie chcesz zeby byla taka gesta to dodajesz wiecej wody :) A jesli chcesz wprowadzac powolutku to najlepiej kup ryżową samą bezmleczną i wtedy nie masz takiego problemu, bo dodajesz tyle ile chcesz :)

U nas schemat po przejściu na następne odwrócił się trochę i stwierdzam, że Lolek stał się niejadkiem :p Aczkolwiek nareszcie wszystko się całkowicie zestaliło i pory są równomierne :D

9.00 start dnia i cyce dwa, jeden po drugim
10.00 120 ml mleka + 2 łyżki kaszki jaglanej + pół słoiczka owocków, razem ok. 180 ml, nie zawsze zjedzone do dna
13.30 Duży słoik obiadkowy czyli 190 ml
17.00 150 ml mleka + 20 ml soczku
20.00 90 ml mleka + 10 ml soczku
21.00 120 - 150 ml mleka + 3 łyżki kaszki jaglanej + słoiczek owocków, razem około 250 - 280 ml kaszki średnio gęstej (jak dawałam całkowitą gęściochę to nie chciał jeść)
+ w ciągu dnia za 100-150 ml wody

czyli u nas jest tylko ok 500 ml mleka + raz dziennie cycowanie, tak się porobiło po przejściu na następne :) Mały przybiera 120-200 gram tygodniowo, więc jak najbardziej prawidłowo. Jak dam mu więcej to z przeżarcia rzyga :) Aaa i nie dziwcie się tym sokiem w mleczku, ale on bez niego pepti nie wypije :) Choćby umierał z głodu wypluwa :p

JaJa się tego nie będę dokładnie trzymać ale szczerze szokuje mnie, że w 7 miesiącu każde mleko na być z kleikiem:szok:No cóż, ma być 5 posiłków a u nas jest 8:szok:ale co poradzę że ona ledwo 90 ml wyciągnie...

Też pierwsze słyszę, że każde mleko z kleikeim. U mnie niewykonalne- bo jest parę karmień tylko piersią i też mam w sumie 8 karmień lub 7 (łącznie z nocą).

Karnitynko nie rozumiem pytania, jeśli kupisz kaszkę mleczno-ryżową to dodajesz tylko do wody :) a jak nie chcesz zeby byla taka gesta to dodajesz wiecej wody :) A jesli chcesz wprowadzac powolutku to najlepiej kup ryżową samą bezmleczną i wtedy nie masz takiego problemu, bo dodajesz tyle ile chcesz :)

Karnitynko
zgadzam się z purchawką i proponuję, żebyś zaczęła od kleiku ryżowego (sam nie mleczny), a następnie kaszka ryżowa bezsmakowa (też "bez mleczna"), a następnie może być już smakowa. Ja tak robiłam i uważam, że to dobry schemat do wdrażania dziecka w gęstsze i nowe jedzenie. Oczywiście jak wolisz to możesz od razu kaszkę (kleik pominąć) ważne, aby to nie były kaszki mleczno-ryżowe tylko ryżowe. Te dodajesz do mleka modyf. i dlatego: po pierwsze nie zmieniasz od razu dziecku smaku i składu, a po drugie dosypujesz tyle ile uważasz, żeby nie było za gęste.
Trochę się rozpisałam, ale mam nadzieję, że Ci coś rozjaśniłam. Też kupiłem na początku mleczną i w ogóle nie mogłam się w tym połapać. Nie wiedziałam, że są mleczne i niemleczne :-)

reklama
Też pierwsze słyszę, że każde mleko z kleikeim. U mnie niewykonalne- bo jest parę karmień tylko piersią i też mam w sumie 8 karmień lub 7 (łącznie z nocą).
tez pierwsze slysze chociuaz niby sa te mleka np bebiko z kleikiem od razu ale ja malemu tego nie kupuje. w sumie to dostaje na noc kaszke a tak pije mleko. Wszesniej 2 razy jadl kasze ale z kupkami byl problem a teraz jest ok.

Do góry