reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Menu naszych pociech :)

Wika, bo napisałam w przypływie entuzjazmu napisałam "dokładnie", a po chwili się zastanowiłam, wyjęłam schematy żywienia i gazetkę jakąś i zmieniłam wypowiedź ;)

Kala no jak to co z tym jajem ?:D hihi jajo trzeba ugotować i dać pół żółtka np do zupki (do deserku jakoś sobie nie wyobrażam). A zrobić to należy czysto teoretyzując miesiąc po wprowadzeniu mięska do diety :) Z glutenem to nie ma nic wspólnego :)

reklama
Wika, bo napisałam w przypływie entuzjazmu napisałam "dokładnie", a po chwili się zastanowiłam, wyjęłam schematy żywienia i gazetkę jakąś i zmieniłam wypowiedź ;)

Kala no jak to co z tym jajem ?:D hihi jajo trzeba ugotować i dać pół żółtka np do zupki (do deserku jakoś sobie nie wyobrażam). A zrobić to należy czysto teoretyzując miesiąc po wprowadzeniu mięska do diety :) Z glutenem to nie ma nic wspólnego :)

Aha no to super:)
To jutro niunia do zupki dostanie jajo:)
Dzieki:)))

Mięska jeszcze nie wprowadziliśmy dopiero je jarzynową ok 1/2 słoika lub marchwewkowa z ryżem oraz pół słoiczka owoców.Z nowości dzisiaj zjadła wafelka ryżowego dla niemowląt.Bardzo jej smakował i jakoś dawała sobie radę.

A kiedy można dać chrupkę kukurydzianą?
Widziałam też w sklepie jogurciki chyba Nestle po 6 m-cu- co o tym myślicie? Przecież nabiał to dopiero po 8 m-cu no nie?????

Widziałam też w sklepie jogurciki chyba Nestle po 6 m-cu- co o tym myślicie? Przecież nabiał to dopiero po 8 m-cu no nie?????
chrupki to chyba już mozna dawać tylko pod nadzorem żeby się niunia nie zakrztusiła
a co do jogurcików to ja nie daje na razie ale znajoma co ma teraz 2-latka dawała i było ok
myślę że jak dzidzia nie ma alergi to mozna spróbować

ja to się tak zastanawiam czy ten mój synus nie je za czesto bo mimo ze w dzień jest na butli (w nocy cycek) to je praktycznie co 2 godziny
myslałam że dzieci na butli to jedza co 3-4 godziny chociaz co prawda Alanek w ciągu dnia nie dostaje mleczko pod rząd tylko np. rano kaszka potem obiadek pózniej butla nastepnie deserek i znowu butla no i na koniec kaszka na noc i to wszystko w odstepach 2 godzinnych jak myślicie za czesto?
po obiadku o 12 to już po półtorej godziny nieraz daje mu butlę bo krzyczy że głodny no sama juz nie wiem

Ja wprowadzam wszystko zgodnie z książką: "Żywienie niemowląt" i jeśli chodzi o żółtko to:
" Po 7 miesiacu życia do diety niemowlęcia włącza się żółtko jaja. Pół żółtka należy dodawać co drugi dzień do zupy lub przecieru jarzynowego z gotowanym mięsem" i tak mam zamiar robić :)
Powiedzcie mi jaką tą kaszę do zupek dodajecie, żeby był gluten? Jak się nazywa i jak się ją przygotowuje? My dopiero zaczynamy z glutenem i póki co mam zupki (słoiczki) z dodatkiem glutenu, ale chciałabym dodawać do takich zwykłych obiadków.
OLA10 moim zdaniem co 2 godziny to za często jak na sześciomiesięczniaka. My to co 4 godziny (po mleku) a co 3-3,5 po zupce (bez mięska) lub deserku. W mojej książce pisze, że po ukończeniu 6 miesiąca życia dieta dziecka to 5x180 ml:
- 4 x mleko początkowe (my jemy 3, bo na więcej czasu brak, bo dzień u nas to 7-20)
- 1 x zupa - przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (pół łyżeczki, czyli ok.2-3g na 100 ml +10 g gotowanego mięsa (bez wywaru) lub ryby (1-2 razy w tygodniu)
- przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) nie więcej niż 150 g

Ja bym nie podała, poczekam do tego 9 m-ca.
Ale jajo z tym jajem....ja dopiero dzis zaczelam podawac gluten to moge tez zaczac wprowadzac zoltko? czy poczekac jakis czas?
No nie powinno sie kilak nowości na raz wprowadzac a tymbardziej silnych alergenów;-) potrzebne są odstępy czasowe. Nie pali się;-)

Tak, wystarczy odrobinke do zupki dodać.

reklama
Coma do gotujacej się zupki możesz łyżeczkę albo dwie kaszki mannej wsypać.
Ja dodaję do kaszy więc mam taka ryzowa manna z bobovity której gotować nie trzeba.

Do góry