reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Menu naszych pociech :)

Wika, bo napisałam w przypływie entuzjazmu napisałam "dokładnie", a po chwili się zastanowiłam, wyjęłam schematy żywienia i gazetkę jakąś i zmieniłam wypowiedź ;)

Kala no jak to co z tym jajem ?:D hihi jajo trzeba ugotować i dać pół żółtka np do zupki (do deserku jakoś sobie nie wyobrażam). A zrobić to należy czysto teoretyzując miesiąc po wprowadzeniu mięska do diety :) Z glutenem to nie ma nic wspólnego :)

reklama
Wika, bo napisałam w przypływie entuzjazmu napisałam "dokładnie", a po chwili się zastanowiłam, wyjęłam schematy żywienia i gazetkę jakąś i zmieniłam wypowiedź ;)

Kala no jak to co z tym jajem ?:D hihi jajo trzeba ugotować i dać pół żółtka np do zupki (do deserku jakoś sobie nie wyobrażam). A zrobić to należy czysto teoretyzując miesiąc po wprowadzeniu mięska do diety :) Z glutenem to nie ma nic wspólnego :)

Aha no to super:)
To jutro niunia do zupki dostanie jajo:)
Dzieki:)))

Mięska jeszcze nie wprowadziliśmy dopiero je jarzynową ok 1/2 słoika lub marchwewkowa z ryżem oraz pół słoiczka owoców.Z nowości dzisiaj zjadła wafelka ryżowego dla niemowląt.Bardzo jej smakował i jakoś dawała sobie radę.

A kiedy można dać chrupkę kukurydzianą?
Widziałam też w sklepie jogurciki chyba Nestle po 6 m-cu- co o tym myślicie? Przecież nabiał to dopiero po 8 m-cu no nie?????

Widziałam też w sklepie jogurciki chyba Nestle po 6 m-cu- co o tym myślicie? Przecież nabiał to dopiero po 8 m-cu no nie?????
chrupki to chyba już mozna dawać tylko pod nadzorem żeby się niunia nie zakrztusiła
a co do jogurcików to ja nie daje na razie ale znajoma co ma teraz 2-latka dawała i było ok
myślę że jak dzidzia nie ma alergi to mozna spróbować

ja to się tak zastanawiam czy ten mój synus nie je za czesto bo mimo ze w dzień jest na butli (w nocy cycek) to je praktycznie co 2 godziny
myslałam że dzieci na butli to jedza co 3-4 godziny chociaz co prawda Alanek w ciągu dnia nie dostaje mleczko pod rząd tylko np. rano kaszka potem obiadek pózniej butla nastepnie deserek i znowu butla no i na koniec kaszka na noc i to wszystko w odstepach 2 godzinnych jak myślicie za czesto?
po obiadku o 12 to już po półtorej godziny nieraz daje mu butlę bo krzyczy że głodny no sama juz nie wiem

Ja wprowadzam wszystko zgodnie z książką: "Żywienie niemowląt" i jeśli chodzi o żółtko to:
" Po 7 miesiacu życia do diety niemowlęcia włącza się żółtko jaja. Pół żółtka należy dodawać co drugi dzień do zupy lub przecieru jarzynowego z gotowanym mięsem" i tak mam zamiar robić :)
Powiedzcie mi jaką tą kaszę do zupek dodajecie, żeby był gluten? Jak się nazywa i jak się ją przygotowuje? My dopiero zaczynamy z glutenem i póki co mam zupki (słoiczki) z dodatkiem glutenu, ale chciałabym dodawać do takich zwykłych obiadków.
OLA10 moim zdaniem co 2 godziny to za często jak na sześciomiesięczniaka. My to co 4 godziny (po mleku) a co 3-3,5 po zupce (bez mięska) lub deserku. W mojej książce pisze, że po ukończeniu 6 miesiąca życia dieta dziecka to 5x180 ml:
- 4 x mleko początkowe (my jemy 3, bo na więcej czasu brak, bo dzień u nas to 7-20)
- 1 x zupa - przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (pół łyżeczki, czyli ok.2-3g na 100 ml +10 g gotowanego mięsa (bez wywaru) lub ryby (1-2 razy w tygodniu)
- przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) nie więcej niż 150 g

Ja bym nie podała, poczekam do tego 9 m-ca.
Ale jajo z tym jajem....ja dopiero dzis zaczelam podawac gluten to moge tez zaczac wprowadzac zoltko? czy poczekac jakis czas?
No nie powinno sie kilak nowości na raz wprowadzac a tymbardziej silnych alergenów;-) potrzebne są odstępy czasowe. Nie pali się;-)

Tak, wystarczy odrobinke do zupki dodać.

reklama
Coma do gotujacej się zupki możesz łyżeczkę albo dwie kaszki mannej wsypać.
Ja dodaję do kaszy więc mam taka ryzowa manna z bobovity której gotować nie trzeba.

Do góry