reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Menu naszych pociech :)

Hmm, mi położna mówiła, że Nan Activ jest właśnie dla dzieci słabo przybierających na wadze:tak:ale może problem jest gdzie indziej. Ile twoje maleństwo wypija na dobę? Bo według zaleceń powinno ok. 900 ml. Moja córcia pije 90 ml, rzadko 120ml ale za to często, mniej więcej co 2,5 godz więc na dobę pije ok 800-900 ml. W szoku jestem jak czytam że dzieciaczki potrafią na raz wypić 210 ml:szok: moja nigdy 150 ml nie wypiła jednorazowo:-D
Hahaha, a mój Lolek potrafi i 300 wypic :D:D:D Wczoraj jak jechaliśmy samochodem w trasie, to , żeby było szybciej zrobiłam mu mleczka zamiast cyca. Zjadł 210 po czym spojrzał się z pretensją na mnie... musiałam dorobić jeszcze 60 ;)

Mały wypija ok 120ml co 3 godziny czasami coś zostawi, a czasami zjadłby więcej trudno go wyczuć. Od wczoraj jest na bebilionie. Cały czas go obserwuje jest ok. Sama też próbowałam obu mlek i osobiście uważam, że lepszy smak ma bebilion. NAn jest lekko gorzkawy. Oli to takie chucherko martwię się o niego nie wiem czemu tak słabo przybiera, a nie chce jeszcze biegać z nim po lekarzach. Ogólnie jest z nim wszystko ok jest bardzo kontaktowy, wesoły reaguję na wszystko więc może po porostu taki będzie drobny. A jak ważą wasze pociechy? Oliś urodził się 28 grudnia z wagą 2,800 spadł do 2,600 obecnie waży 5,300.

No ogólnie przyjętą normą jest podwajanie wagi urodzeniowej koło pół roku, maksymalnie do końca drugiego kwartału :) Więc dużo Wam nie zostało do tego wyniku , zaledwie 300 gram :)

reklama
No nie wiem czy się martwić czy przyjąć, że po prostu taki jest. My z mężem raczej byliśmy drobni jako maluchy za to mój starszy syn taki w sam raz, a to moje maleństwo takie chudziutkie. Urósł ładnie, bo aż 10 cm, ale tłuszczyku na nim nie znajdę. Lekarka nam mówi, że prawdopodobnie taka jego uroda, ale że jak chcemy to nas skieruję na jakieś badania tylko nie wiem, czy jest sens już go męczyć, kłuć itp. (krew i mocz miał robione wyszło wszystko ok)
A co wy dziewczyny dajecie swoim dzieciakom oprócz mleka? Gotujecie same zupki czy ze słoiczka??

Jak doktor się nie martwi to ja bym nie robiła niepotrzebnych badań! Moja Hania za to zje za dwóch a chuda taka że szok! I nie wiem po kim bo my raczej do szczupłych nie należymy :) Ja już daję słoiczki..jabłko, marchewkę i zupki jarzynowe(oststnio z mięsem), śliwki...no i kaszka na dobranoc :)

też już wprowadziłam zupki trochę ze słoiczków, a trochę sama gotuję, ale mój urwis woli kupne:)) i tylko z hippa mu smakują. Z kaszką się boję, bo mamy też mały problem z kupką. A ty dajesz z butli czy z łyżeczki? i jaką Tomek najbardziej lubi?

Dlatego ja daję jabłuszka i soczek jabłkowy! Tomek kaszkę dostaje z butli..kaszkę mleczno ryżową z malinami z bobowity!

też już wprowadziłam zupki trochę ze słoiczków, a trochę sama gotuję, ale mój urwis woli kupne:)) i tylko z hippa mu smakują. Z kaszką się boję, bo mamy też mały problem z kupką. A ty dajesz z butli czy z łyżeczki? i jaką Tomek najbardziej lubi?
Nie ma czego się bać- wystarczy dać po kaszce sporo picia albo właśnie soczek jabłkowy czy jabłuszko. My dajemy np kaszkę z hippa morelową taką na gęsto do jedzenia łyzeczką. Ale dokarmiam ją dopiero od tygodnia więc za dużej wprawy nie mam

Oj ja dziś miałam z moim synusiem urwanie głowy :szok: Chyba za dużo zmian i nowości na raz. Wyszło z tego, że zjadł dużo mniej niż normalnie :szok: Mamuśki a jakie flachy preferujecie? Avent, nuk, cannpol?

Dziewczny czy podawałyście już dzieciom kaszki przenne lub owsiane?
Ja mojej córci podawalam kaszke manana i nic złego się nie działo tzn chyba z glutenem jest ok.
No ale od kiedy zaczęłam podawać kaszki ryżowe zaczęły sie problemy z kupą ani jabłko ani soczek niepomagaly:( Więc dziś kupiłam i podałam jej taką: Nestle zdrowy brzuszek Kaszka owsiano-pszenna ze śliwką 250g - porównaj ceny, sprawdź opinie i recenzje
No i podałam jej dziś ale torchę się martwie czy dobrze zrobiłam czy lepiej te ryżowe jej podawać??

reklama
Do góry