reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Menu naszych pociech :)

Ja co prawda jestem cyckową mamą, ale tez juz dużo smaków wprowadziłam mojej Hani. Na początku chciałam karmić tylko moim mlekiem do 6 miesiąca, ale moja pediatr powiedziała aby spokojnie wprowadzac nowe smaki bo poźniej może być mi trudniej, więc posłuchałam i wprowadziłam już deserki:
-jabłko, jagody, gruszki, morele, brzoskwinie, winogrona, marchewka na słodko z jabłkiem
Teraz walczę aby dać jej coś mniej słodkiego, ostatnio było podejscie do marchewki z ryzem, ale strasznie sie krzywiła wiec dziś dostała samą marchewkę i tez widziałam, że nie jest zachwycona, ale jednak zjadła pół słoiczka.

Natomiast na noc zaczęłam podawać kaszkę ryżową robioną na mleku modyfikowanym. Chciałam jej podać tą kaszkę o smaku jabłkowym i bananowym, ale niestety nie zostały zaakceptowane ;-)

Ciągle walczę aby samej zrobić jej jakieś danie, ale niestety nie mam zaufania do sklepowych owoców i warzyw. Niedawno jak kupiłam jakbłka to sie okazało, że w środku jest pleśń!:szok:

skąd masz jagody?:-)
Mój niejadek to wybredna bestia :tak: Próbuję wszystkiego i nic - tylko te GRUSZKI I GRUSZKI!! No osiwieję :szok:
I jabłuszko tylko akceptuje w postaci soczku...
o warzywach zapomnijcie...

To piszę tu:-D:-D:-D
Jako że Tomek dostaje wieczorem kleik ryżowy to nie chcę dodatkowo mu podawać kaszki ryżowej na kolację bo boję się zatwardzeń!
Więc mam pytanie....za niedługo skończy 6 miesięcy więc czy mogę już mu podać kaszkę pszenną?
Przy Hani tez wprowadziłam wcześniej bo ona całkowicie nie tolerowała ryżu i nic się nie działo! Nikt ani w mojej ani w A rodzinie nie miał nigdy na nic alergii!
Wiadomo że na początek i tak nie zje więcej niż kilka łyżeczek:tak:
Dać i obserwować czy jednak dalej się wstrzymać?

Ja Alusiowi daję ryż na noc, bo jest dobry właśnie dla alergików podobno :szok: Aluś ma podejrzenie i dlatego na początek dostał ryż, który zresztą świetnie toleruje na szczęście :tak:

reklama
ja dzis dostalam spora paczke z bobowity i w niej marchewke z ryzem, sprobuje podac zamiast popoludniowego mleka /ciekawe co z tego bedzie !!/ a jak myslicie jak dlugo po marchewce mozna dac mleko /w razie jak by jej bylo malo !!

u nas dalej króluje Gerber, przede wszystkim zupka jarzynowa. Daniel polubił też jabłko z jagodami i soczki: jabłko/mięta i winogrona/rumianek/melisa.

u mnie owoce to juz mus !! jabluszko tarte, a w sloiczkach jablko z bananem, z brzoskwinia, z winogronami, gruszki, sliwki ... jak narazie co smak to jest ciekawiej !!

zobaczymy jak nam pojdzie eksperyment z marchewka i ryzem :) ... zastanawiam sie czy aby najpierw nie dac jej zupki jazynowej :) jak sadzicie ??

u mnie owoce to juz mus !! jabluszko tarte, a w sloiczkach jablko z bananem, z brzoskwinia, z winogronami, gruszki, sliwki ... jak narazie co smak to jest ciekawiej !!

zobaczymy jak nam pojdzie eksperyment z marchewka i ryzem :) ... zastanawiam sie czy aby najpierw nie dac jej zupki jazynowej :) jak sadzicie ??
własnie ta samą zupkę mam i tez chciałam dzis podac ale zobaczyłam skład ze oprócz marchwi i ryzu są jeszcze ziemniaki, seler i sok z białych winogron i zastanawiam sie czy podac jak tylko marchewkę jadł z tego składu

własnie ta samą zupkę mam i tez chciałam dzis podac ale zobaczyłam skład ze oprócz marchwi i ryzu są jeszcze ziemniaki, seler i sok z białych winogron i zastanawiam sie czy podac jak tylko marchewkę jadł z tego składu

pokonalismy marchewke z ryzem !!
moje dziecko albo bylo takie glodne albo tak jej to smakowalo ale wtrzachnela sloik caly i patrzyla jeszcze !!! po poltorej godzinki byl placz i glod to dostala cala porcje jablek z banankiem i narazie widze ze jest spokojnie ... ciekawe czy zglodnieje czy wytrzyma do kapieli ...
chcialabym juz zrezygnowac z tej jednej porcji mleka ... nie wiem na ile bedzie to skuteczne ... zobaczymy

A my dziś stestowaliśmy bananka! Ale wcinał! O matko jedyna! Jako, że to był test to dostał tylko pare łyżeczek, a potem ... wrzask!! ;-)
Tak więc nasze ubogie menu składa się z :
jabłka
marchewka
jabłka z marchewką
bananka

kolejna rzecz to będzie ziemniaczek gdzieś koło weekendu :-)

mea_osi
Odp: Menu naszych pociech :)
pokonalismy marchewke z ryzem !!
moje dziecko albo bylo takie glodne albo tak jej to smakowalo ale wtrzachnela sloik caly i patrzyla jeszcze !!! po poltorej godzinki byl placz i glod to dostala cala porcje jablek z banankiem i narazie widze ze jest spokojnie ... ciekawe czy zglodnieje czy wytrzyma do kapieli ...
chcialabym juz zrezygnowac z tej jednej porcji mleka ... nie wiem na ile bedzie to skuteczne ... zobaczymy
my wczoraj wkońcu nie sprobowalismy bo ja wychodziłam z kolezankami na baski wieczór i Stas zostawał z mezem ale za to mamy za sobą inna nowość jabłko z morelą super przypasowało Stasiowi:-)
a dzis bedzie zupka, dobrze Mea ze Twojej małej smakowałak zupka:-)

Zgodnie z tym, co na głównym pisałam - zdjęcie słoiczków, które dzisiaj kupiłam. P1090411.jpg
Od lewej - Spaghetti z sosem mięsnym, Biff stroganoff, Gruszka banan jogurt, Pseudozupka warzywna z marchewki ziemniaka i wieprzowinki oraz Warzywa z cielęcinką.

Wszystko od 5-tego miesiąca, więc czas zacząć jeść super rzeczy! :-D

reklama
Daniel dziś jadł jabłko z winogronem i różanym puree, zjadł prawie wszystko :-)
akozka ale macie wybór w Szwecji! :szok:

Do góry