reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Menu naszych pociech :)

Ja co prawda jestem cyckową mamą, ale tez juz dużo smaków wprowadziłam mojej Hani. Na początku chciałam karmić tylko moim mlekiem do 6 miesiąca, ale moja pediatr powiedziała aby spokojnie wprowadzac nowe smaki bo poźniej może być mi trudniej, więc posłuchałam i wprowadziłam już deserki:
-jabłko, jagody, gruszki, morele, brzoskwinie, winogrona, marchewka na słodko z jabłkiem
Teraz walczę aby dać jej coś mniej słodkiego, ostatnio było podejscie do marchewki z ryzem, ale strasznie sie krzywiła wiec dziś dostała samą marchewkę i tez widziałam, że nie jest zachwycona, ale jednak zjadła pół słoiczka.

Natomiast na noc zaczęłam podawać kaszkę ryżową robioną na mleku modyfikowanym. Chciałam jej podać tą kaszkę o smaku jabłkowym i bananowym, ale niestety nie zostały zaakceptowane ;-)

Ciągle walczę aby samej zrobić jej jakieś danie, ale niestety nie mam zaufania do sklepowych owoców i warzyw. Niedawno jak kupiłam jakbłka to sie okazało, że w środku jest pleśń!:szok:

skąd masz jagody?:-)
Mój niejadek to wybredna bestia :tak: Próbuję wszystkiego i nic - tylko te GRUSZKI I GRUSZKI!! No osiwieję :szok:
I jabłuszko tylko akceptuje w postaci soczku...
o warzywach zapomnijcie...

To piszę tu:-D:-D:-D
Jako że Tomek dostaje wieczorem kleik ryżowy to nie chcę dodatkowo mu podawać kaszki ryżowej na kolację bo boję się zatwardzeń!
Więc mam pytanie....za niedługo skończy 6 miesięcy więc czy mogę już mu podać kaszkę pszenną?
Przy Hani tez wprowadziłam wcześniej bo ona całkowicie nie tolerowała ryżu i nic się nie działo! Nikt ani w mojej ani w A rodzinie nie miał nigdy na nic alergii!
Wiadomo że na początek i tak nie zje więcej niż kilka łyżeczek:tak:
Dać i obserwować czy jednak dalej się wstrzymać?

Ja Alusiowi daję ryż na noc, bo jest dobry właśnie dla alergików podobno :szok: Aluś ma podejrzenie i dlatego na początek dostał ryż, który zresztą świetnie toleruje na szczęście :tak:

reklama
ja dzis dostalam spora paczke z bobowity i w niej marchewke z ryzem, sprobuje podac zamiast popoludniowego mleka /ciekawe co z tego bedzie !!/ a jak myslicie jak dlugo po marchewce mozna dac mleko /w razie jak by jej bylo malo !!

u nas dalej króluje Gerber, przede wszystkim zupka jarzynowa. Daniel polubił też jabłko z jagodami i soczki: jabłko/mięta i winogrona/rumianek/melisa.

u mnie owoce to juz mus !! jabluszko tarte, a w sloiczkach jablko z bananem, z brzoskwinia, z winogronami, gruszki, sliwki ... jak narazie co smak to jest ciekawiej !!

zobaczymy jak nam pojdzie eksperyment z marchewka i ryzem :) ... zastanawiam sie czy aby najpierw nie dac jej zupki jazynowej :) jak sadzicie ??

u mnie owoce to juz mus !! jabluszko tarte, a w sloiczkach jablko z bananem, z brzoskwinia, z winogronami, gruszki, sliwki ... jak narazie co smak to jest ciekawiej !!

zobaczymy jak nam pojdzie eksperyment z marchewka i ryzem :) ... zastanawiam sie czy aby najpierw nie dac jej zupki jazynowej :) jak sadzicie ??
własnie ta samą zupkę mam i tez chciałam dzis podac ale zobaczyłam skład ze oprócz marchwi i ryzu są jeszcze ziemniaki, seler i sok z białych winogron i zastanawiam sie czy podac jak tylko marchewkę jadł z tego składu

własnie ta samą zupkę mam i tez chciałam dzis podac ale zobaczyłam skład ze oprócz marchwi i ryzu są jeszcze ziemniaki, seler i sok z białych winogron i zastanawiam sie czy podac jak tylko marchewkę jadł z tego składu

pokonalismy marchewke z ryzem !!
moje dziecko albo bylo takie glodne albo tak jej to smakowalo ale wtrzachnela sloik caly i patrzyla jeszcze !!! po poltorej godzinki byl placz i glod to dostala cala porcje jablek z banankiem i narazie widze ze jest spokojnie ... ciekawe czy zglodnieje czy wytrzyma do kapieli ...
chcialabym juz zrezygnowac z tej jednej porcji mleka ... nie wiem na ile bedzie to skuteczne ... zobaczymy

A my dziś stestowaliśmy bananka! Ale wcinał! O matko jedyna! Jako, że to był test to dostał tylko pare łyżeczek, a potem ... wrzask!! ;-)
Tak więc nasze ubogie menu składa się z :
jabłka
marchewka
jabłka z marchewką
bananka

kolejna rzecz to będzie ziemniaczek gdzieś koło weekendu :-)

mea_osi
Odp: Menu naszych pociech :)
pokonalismy marchewke z ryzem !!
moje dziecko albo bylo takie glodne albo tak jej to smakowalo ale wtrzachnela sloik caly i patrzyla jeszcze !!! po poltorej godzinki byl placz i glod to dostala cala porcje jablek z banankiem i narazie widze ze jest spokojnie ... ciekawe czy zglodnieje czy wytrzyma do kapieli ...
chcialabym juz zrezygnowac z tej jednej porcji mleka ... nie wiem na ile bedzie to skuteczne ... zobaczymy
my wczoraj wkońcu nie sprobowalismy bo ja wychodziłam z kolezankami na baski wieczór i Stas zostawał z mezem ale za to mamy za sobą inna nowość jabłko z morelą super przypasowało Stasiowi:-)
a dzis bedzie zupka, dobrze Mea ze Twojej małej smakowałak zupka:-)

Zgodnie z tym, co na głównym pisałam - zdjęcie słoiczków, które dzisiaj kupiłam. P1090411.jpg
Od lewej - Spaghetti z sosem mięsnym, Biff stroganoff, Gruszka banan jogurt, Pseudozupka warzywna z marchewki ziemniaka i wieprzowinki oraz Warzywa z cielęcinką.

Wszystko od 5-tego miesiąca, więc czas zacząć jeść super rzeczy! :-D

reklama
Daniel dziś jadł jabłko z winogronem i różanym puree, zjadł prawie wszystko :-)
akozka ale macie wybór w Szwecji! :szok:

Do góry