luuuzna
Mama Alanka
Ja co prawda jestem cyckową mamą, ale tez juz dużo smaków wprowadziłam mojej Hani. Na początku chciałam karmić tylko moim mlekiem do 6 miesiąca, ale moja pediatr powiedziała aby spokojnie wprowadzac nowe smaki bo poźniej może być mi trudniej, więc posłuchałam i wprowadziłam już deserki:
-jabłko, jagody, gruszki, morele, brzoskwinie, winogrona, marchewka na słodko z jabłkiem
Teraz walczę aby dać jej coś mniej słodkiego, ostatnio było podejscie do marchewki z ryzem, ale strasznie sie krzywiła wiec dziś dostała samą marchewkę i tez widziałam, że nie jest zachwycona, ale jednak zjadła pół słoiczka.
Natomiast na noc zaczęłam podawać kaszkę ryżową robioną na mleku modyfikowanym. Chciałam jej podać tą kaszkę o smaku jabłkowym i bananowym, ale niestety nie zostały zaakceptowane ;-)
Ciągle walczę aby samej zrobić jej jakieś danie, ale niestety nie mam zaufania do sklepowych owoców i warzyw. Niedawno jak kupiłam jakbłka to sie okazało, że w środku jest pleśń!
skąd masz jagody?:-)
Mój niejadek to wybredna bestia Próbuję wszystkiego i nic - tylko te GRUSZKI I GRUSZKI!! No osiwieję
I jabłuszko tylko akceptuje w postaci soczku...
o warzywach zapomnijcie...
To piszę tu
Jako że Tomek dostaje wieczorem kleik ryżowy to nie chcę dodatkowo mu podawać kaszki ryżowej na kolację bo boję się zatwardzeń!
Więc mam pytanie....za niedługo skończy 6 miesięcy więc czy mogę już mu podać kaszkę pszenną?
Przy Hani tez wprowadziłam wcześniej bo ona całkowicie nie tolerowała ryżu i nic się nie działo! Nikt ani w mojej ani w A rodzinie nie miał nigdy na nic alergii!
Wiadomo że na początek i tak nie zje więcej niż kilka łyżeczek
Dać i obserwować czy jednak dalej się wstrzymać?
Ja Alusiowi daję ryż na noc, bo jest dobry właśnie dla alergików podobno Aluś ma podejrzenie i dlatego na początek dostał ryż, który zresztą świetnie toleruje na szczęście