reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

reklama
Aestima ja bym od razu mm 2 dała. W końcu chodzi o skład, który po 6 miesiącu jest inny. Przelicznik jest taki, że na 30ml wody dajesz jedną miarkę mleka.

Aestima​ moja Maja nie wypija jednorazowo więcej niż 140ml, więc na początek spróbuj zrobić 120ml wody+4 miarki i zobacz czy Miesio to wypije

Aestima
konkretnie pogadamy jutro (na zywo) ale moim (niefachowym) zdaniem nie trzeba mu juz mieszac.
Moze powiem inaczej jesli je to co w tabeli dla dziecka na mm po 6 miesiacu zycia to nie sadze by musiał startowac od 1.
Co do norm to mam podane 7-8 m 180ml wody i 6 miarek mleka, ale Olek wypija raz 180 a ostatnio czasem 210 ml wody i 7 miarek mleka (moze troche przytyje).
Z Miesiem bedziesz miała ciezko z mm pamietam jak chciałam mu podac to syrene taka wlaczył i mine na wymioty zrobił:-)
tel kubek lovi 360 co jutro ci przywioze jest na 240 ml moze on Miesiowi sie spodoba.

Ironia my mamy aventa ta 360 ml bo u nas odwrotnie na noc 180 ml ale rano alarm głodowy:-)

Ostatnia edycja:
hejka.
mam pytanko co do zupek:
jeszcze nie dawałam mięsa,ale gdzieś wyczytałam,żeby ugotować oddzielnie?
ja Antkowi gotowałam razem.
a jeśli bym ryba chciała podać zamiast mięsa,to jak ją zrobić?ugotować oddzielnie i dopiero dodać tak?

jeszcze jedno pytanko:
jakie dajecie składniki do zupek:ja na razie marchew,ziemniak,pietruszka(korzeń albo nać) i por.
teraz chciałam dodać groszek.co jeszcze?

może pisałyście o tym wcześniej,ale ja jako nie obecna nie wyczytałam,więc proszę o podpowiedź.
dzięki

aestima mi Kalina na raz wypije najwięcej 120 ml,gdzie powinna w zasadzie już ok 180ml,więc nie stresuj się małą butelką.:tak:

justynka ja co prawda nie gotuję, ale na pewno mięsko samo na razie bez wywaru trzeba podawać, rybę też, może na parze ją zrób? z warzyw to popatrz sobie na skład słoiczków, na pewno dynia, brokuły, kalafior, groszek

reklama
justynko w moich książkach z menu dla dzieci od początku gotuje się najpierw same warzywne, po niedługim czasie na wywarach mięsno-kostnych, a potem dodaje się odrobinę mięska i razem miksuje/rozdrabnia; ja tak gotowałam Nince i teraz Leosiowi;
z warzyw oprócz tych co wymieniłaś można tez dynię podać, cebulę (tak - gotowana cebula jest słodkawa, zdrowa), w czasie jesienno-zimowym ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (trzeba próbować czy dziecko lubi);
no i warto wzbogacać zupki kaszami, np. gryczaną niepaloną (jest łagodniejsza w smaku od czarnej), jaglaną, ryżem;

Do góry