reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MENU naszych marcowych pociech

reklama
Ło matko, moje dziecko nigdy tyle nie zjadło :-).

Moja się rozkręciła ;-)Ale tylko w przypadku kleiku - gdy rano dostaje kaszkę to już tyle nie zje - i dzięki smoczkowi trójprzepływowemu. Średnio zjada od 160ml do 200ml nawet. A jak dam samo mleczko to już najczęściej zje tylko 130ml, w porywach 150 czy 160ml, ale musi byc wtedy zaspana i nie kapująca co jest grane ;-):-p:laugh2:

roksi a mi się wydaje, że Natalka lubi soczki bo są słodkie, ty jej je dajesz w dużej ilości, więc zapychasz jej żołądek i efektem tego jest brak chęci na jedzenie, a szczególnie na mleko, które już nie jest tak słodkie jak soczek...
Już kiedyś ci pisałam, że dziecko w 5 miesiącu życia może przyjmować zaledwie 50-100g/50-100ml owoców lub soczków dziennie, nie więcej. W 6 miesiącu życia zwiększa się tę ilość do 150g, ale podkreśla się, że nie więcej. Także przyjmując, że dziecko otrzymuje oprócz soczku jeszcze owoce, to butelka soczku powinna starczyć co najmniej na 2 dni, a nie na jeden.
Jestem też zaskoczona, że twoja mała wytrzymuje po zupce 4h, a moja po 2h pochłania całą butlę mleka. Czyli widocznie napoje, które podajesz pomiędzy posiłkami muszą skutecznie ją zapełniać.
Spróbuj jej ograniczyć te zapychacze i powróc do czystego mleczka (zauważyłam, że większość podajesz z kaszką), to ciągle ma być główny posiłek dzieci, a nie dodatek.
spróbuje podawać mnie soczków:tak: ale mama ciągle mi mówi: dawaj Natalce dużo pic bo się dziecko odwodni:baffled:
może będe jej kaszke dawać tylko na kolacje:confused:

Napisałam wczoraj do Nutricii w sprawie nowego schematu żywienia i terminu kiedy planują wprowadzić na rynek zmodyfikowane produkty odpowiadające nowym zaleceniom. Spytałam też od kiedy należy gluten zacząć podawać w przypadku dzieci karmionych butelką. Oto ich odpowiedź:

Witam serdecznie,

Dziękujemy za skontaktowanie się z nami. Nie znamy obecnie terminu
wprowadzenia zmian w indykacji wiekowej na naszych produktach.
Karmiąc mlekiem modyfikowanym wprowadzamy dodatek glutenu po 5. miesiącu.
Może Pani wykorzystać kaszkę pszenna z bananami z napisem po 9 miesiącu i do
100 ml zupki dodać 2-3 g glutenu - tzn. 1 płaską łyżeczkę wymienionej kaszki
lub 2 płaskie łyżeczki mlecznej kaszki manny BoboVita z napisem po 9.
miesiącu.
Tak sobie pomyślałam, że te mleczne kaszki są słodkie i nijak mi do zupek nie pasują :baffled:

Ja kupuję w sklepie.
A ja się boję, że owoce-warzywa pryskane, mięso pełne konserwantów, itp. :rolleyes: Przesadzam?? :rolleyes:

Moja się rozkręciła ;-)Ale tylko w przypadku kleiku - gdy rano dostaje kaszkę to już tyle nie zje - i dzięki smoczkowi trójprzepływowemu. Średnio zjada od 160ml do 200ml nawet. A jak dam samo mleczko to już najczęściej zje tylko 130ml, w porywach 150 czy 160ml, ale musi byc wtedy zaspana i nie kapująca co jest grane ;-):-p:laugh2:
Już nie pamiętam czasów, kiedy moje dziecko tyle mleczka potrafiło wypić.. :szok: Teraz najwięcej wypija 120 ml, czasem, sporadycznie 150 ml.. Kaszki ani kleiku nie podaję, bo nie ma u nas kukurydzianego (mąż właśnie dzwonił, że w jednym nie ma, poszedł do drugiego) a po ryżowych kaszkach kupki były twardsze... Do tego teraz jakieś problemy się zaczęły, więc poczekam z tymi kaszkami ryżowymi do 7 miesiąca (wg schematu żywienia)..

Powiedzcie mi, jakiej firmy macie kleik/kaszkę kukurydzianą?? :confused:

spróbuje podawać mnie soczków:tak: ale mama ciągle mi mówi: dawaj Natalce dużo pic bo się dziecko odwodni:baffled:
może będe jej kaszke dawać tylko na kolacje:confused:
Ja też czytałam, żeby nie dawać dziecku dużo soczków, lepiej podać wodę lub herbatkę owocową/ziołową :tak: Ja soczki przemycam sporadycznie, częściej mały dostaje herbatkę :tak:

malaga takie podajesz herbatki hippa:confused: kupiłam ostatnio jabłkową z melisą i malinową chyba z dziką różą

reklama
Do góry