reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Menu naszych dzieci :)

reklama
ja o glutenie rozmawiałam z pediatrą, a rozszerzanie diety raczej intuicyjnie traktuję, tak mniej więcej tylko kierując się ogólnie dostępnymi wytycznymi.

Amelkowa W sumie to nie wiem. ja już nic nie wiem :)

To dokładnie jak ja...

Dzisiaj Ania kaszką pluła... Jutro zrobię w mniejszej ilości mleka bo nie zjada tego do końca. Albo dam jej na wodzie i popije z cycka i tyle

Witam drogie mamusie:-)
Dziś byłam z moim brzdącem na szczepieniu. Pani doktor zaleciła wprowadzenie małemu kaszek oraz słoiczków (karmię wyłącznie piersią). Niestety jako ,ze wizyta była państwowo,na zasadzie taśmociągu niczego konkretnego więcej się nie dowiedziałam. Czy tę kaszkę podaje się rano,czy wieczorem,czy ona zastepuje posiłek,czy po cycu się to daje,czy przed? i co to znaczy,ze można tę kaszkę póxniej dodawać do zupek i kiedy???Czy słoiczki się podgrzewa i jesli tak to do jakiej tem mniej więcej? kurde,mam mentlik w glowie,nie wiem jak zacząc z tym wszystkim?:sorry2:i nie mam kogo spytać więc proszę Was o radę:-)
dziekuję i pozdrawiam:-)

Dziś byłam z moim brzdącem na szczepieniu. Pani doktor zaleciła wprowadzenie małemu kaszek oraz słoiczków (karmię wyłącznie piersią). Niestety jako ,ze wizyta była państwowo,na zasadzie taśmociągu niczego konkretnego więcej się nie dowiedziałam. Czy tę kaszkę podaje się rano,czy wieczorem,czy ona zastepuje posiłek,czy po cycu się to daje,czy przed? i co to znaczy,ze można tę kaszkę póxniej dodawać do zupek i kiedy???Czy słoiczki się podgrzewa i jesli tak to do jakiej tem mniej więcej? kurde,mam mentlik w glowie,nie wiem jak zacząc z tym wszystkim?:sorry2:i nie mam kogo spytać więc proszę Was o radę:-)
dziekuję i pozdrawiam:-)

Może jej chodziło o kleik ryżowy??? Raczej zastąpi posiłek, bo to sycące jest. Do zupek można oczywiście, ja dodaję:-), słoiczki się podgrzewa tylko tak, żeby gorące nie były, przekładasz odpowiednią ilość i podgrzewasz. Patrz na słoiczki po 4 miesiącu i najlepiej najpierw jednoskładnikowe.

A u nas od dzisiaj gluten. Ugotowałam na wodzie kaszę manną i dodałam do mleka, żeby Ania mogła zjeść łyżeczką i chyba jej smakowało:-). Tylko chyba za gęstą zrobiłam:baffled::dry:

Dziś byłam z moim brzdącem na szczepieniu. Pani doktor zaleciła wprowadzenie małemu kaszek oraz słoiczków (karmię wyłącznie piersią). Niestety jako ,ze wizyta była państwowo,na zasadzie taśmociągu niczego konkretnego więcej się nie dowiedziałam. Czy tę kaszkę podaje się rano,czy wieczorem,czy ona zastepuje posiłek,czy po cycu się to daje,czy przed? i co to znaczy,ze można tę kaszkę póxniej dodawać do zupek i kiedy???Czy słoiczki się podgrzewa i jesli tak to do jakiej tem mniej więcej? kurde,mam mentlik w glowie,nie wiem jak zacząc z tym wszystkim?

U nas podobnie,dziś było szczepienie i dostałam polecenie: jabłuszko, a następnie zupki jarzynowe + ciut mięska. Jestem w szoku bo też piersią karmię i pediatra ostatnio mówiła,że zupki etc dopiero po 6 miesiącu, więc nie zagłębiałam się w temat,a teraz hehe muszę nadrobić, ale damy radę :):)

asienka_r - chodziło o koszkę manną (wprowadzamy gluten);-) Czy tą wodę z kaszki się odcedza i potem dodaje mleka? Matko pojęcia nie mam,jak ten temat ugryźć:zawstydzona/y:Do tej pory tylko cyc był...
AgnieszkaKRK31 - mi powiedziała,że mięsko dopiero dodawać w 7 miesiącu... jeju każdy co innego:confused:
Dziewczyny,
ponawiam pytanie o jakiej porze dnia podaje się tą kaszkę i słoiczki? i czy przed cycem czy po?:confused:

Czesc :) Mam problem z moim małym ,przestał lubić mleko. Cyca ciagnie tylko w nocy ,w dzień jak mu daje to tylko mnie gryzie i nie chce. Próbowałam różne rodzaje mleka modyfikowanego, kaszki ,purre,kleik w płynie(to troche pomogło bo go "oszukiwałam" i dodawałam do ulubionych owoców. Jak podaje mu cos na mleku to wrzeszczy w niebogłosy. Nie wiem czym mam zastapic mleko ,jak go namówić do mleka? Poradzicie coś? :-( Moja mama też tak miała była wychowana na herbacie, może wdał sie w babcie.

w książeczce która dostałam w paczuszce dla małego Nestle pisze cos takiego:

"Zgodnie ze schematem żywienia dzieci,zalecane jest wprowadzanie glutenu do diety dziecka w 4-6 miesiącu życia.Gluten należy zacząć wprowadzać w niewielkich ilościach.Zacznij podawanie kaszki od 2-3 łyżeczek na jedną porcję.Jeśli u dziecka nie wystąpi reakcja alergiczna możesz wprowadzać kaszkę na stałe do jego jadłospisu."

czyli że niby ja małemu moge powoli wprowadzać?? jest kaszka mleczna manna z Nestle gdzie pozwala łagodnie wprowadzać gluten do diety dziecka i jest właśnie po 4 miesiącu...już sama nie wiem takie to pogmatwane...

reklama
Ja kupiłam własnie ta kaszkę manną nestle,ale ona jest na mleku modyfikowanym...,a to trzeba chyba taką zwykłą na wodzie kupić i wtedy dodać własne mleczko...:confused:Wszędzie piszą coś innego:-(Raz łyzeczka,raz pół,raz 2,3...:confused:
A czym się rożnią np. te słoiczki? jedne to owoce inne zupki,inne deserki... od czego zacząć???:confused:
i owoce i deserki są jednoskładnikowe,to o co kaman? A i na niektórych pisze,że nie podgrzewać?:confused:To podgrzewać w końcu,czy nie?:confused:A jaki odstęp ma byc od wprowadzenia glutenu do słoiczków? :confused:

czy taka zwykła kasza manna błyskawiczna,na której nie jest napisane,że zawiera gluten,to jest ten gluten czy nie?
moze być np.firmy kupiec?

Ostatnia edycja:
Do góry