reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Menu naszych dzieci

jak to widac z Waszych opisów kazde dziecko je inaczej i żadne nie jest "spasione" ani "wychudzone":-D

Alicja o 6 pije 140 mleka z kaszką
o 8.30 1kromka chleba teraz na topie jest serek topiony albo żółty i koniecznie pomidor cały!! zaraz po tym jogut 130ml,
10.00-11.00 rogal z masłem albo kisiel z biszkoptami i jabłko całe + 3 mandarynki
14.00 zupka ok 250ml na mięsku zawsze
16.00 II danie np. ziemniaki pulpety czy duszony kurczak albo mielone i koniecznie surówka i tu je prawie wszystkie: biała kapusta buraczki marchewka brokuły kalafior cukinia groszek z marchewką
17.30 podwieczorek i np banan budyn albo serek danio
19.00 kolacja i tu koniecznie jakaś sałatka : z zóltego sera ogórka kukurydzy groszku albo taka jarzynowa tradycyjna jak nie mam sałatki to paróka pomidor i kromka chleba z serem:-D:-D
zasypia o 20.00
ok 2 w nocy pije 140 mleka z kaszką

waży ok 9,5kg chciałbym móc tyle jesc i nie tyć:-D aha i uwielbia zjadac się czekoladką przewaznie dostaje po posiłku 1szt na dzien

reklama
andariel, a jakie mleko modyfikowane pije Ninka?
izabela - żadne! do 14 m-ca piła moje, od miesiąca już żadne; miałam epizod 2-tygodniowy z mlekiem modyfikowanym, ale małej nie smakowało Hippa, a jak dałam Bebilon Pepti to stan skóry się pogorszył (nie wiadomo na pewno czy to od niego), więc odstawiłam zupełnie, tym bardziej że wtedy piła wciąż moje;

No ładnie te wasze dzieciaczki jedzą - w ogóle to zszokowały mnie ilości zjadanego jedzenia przez Ninkę:szok:;-) to ja się cieszyłam ostatnio jak Jasiek zwiększył porcję do 250 ml:-D a tu mała pół litra wsuwa - no ładnie ładnie...

U nas generalnie jest tak:
6 - 200 ml mleka mod.
8-9 200-250 owsianki albo grysiku na mleku zwykłym
ok. 11 - drugie śniadanko - jakiś jogurt albo serek albo owoc
13-14 - 200 ml zupki z mięsem, w porywach do 250
16 - podwieczorek - podobnie jak drugie śniadanie, czasem drożdżówka z czekoladą
19 - 200 ml kaszki na mleku mod (chyba że na śniadanie dostał kaszkę to robię mannę albo owsiankę)

I rzadko ma tak żeby zjadł wszystko, zwykle kilka łyżeczek zostawia, a z wagą ostatnio stoi - ma 11 kilo ale to raczej od tego że na dupce nie usiedzi nawet pięć minut;-);-)

I mleka nam wychodzi dość sporo - 600-700 ml + zawsze jakiś jogurt

Hania je prawie to samo co Jasiek :) No może poza podwieczorkiem :)

hehe Zylcia fajnie;-) to chyba taka odpowiednia ilość dla tego wieku, nie za mało, nie za dużo, no nie?
Karincia - tak , zwykłe czyli krowie - z kartonu. Ja na tym gotuję owsiankę,manne, o czasem budyń - ale ten ostatni niezbyt często.
A mod. pije bebiko - obecnie bananowe
Sempe fajnie Ci Ala dużo warzyw je - Jaś nie bardzo, tyle co w zupie i ogórka zielonego pochrupie czasem - np teraz;-);-)

warzyw to rzeczywiscie je duzo i korzystam z tego bo potem może jej się odwidzic, dzis na kolacje zjadła parówke berlinke i 2 łyżki sałatki :ryż paraboiled, fasola czerwona, kukurydza, ogórek konserwowy, i grilowany kurczak. do tego 10cm ogorek zielony i 2plasterki zółtego sera. Wypiła 150ml herbatki z melisy i jabłka i poszła do kąpieli potem polezała z siostrą pół godziny i poszła do siebie.

Sempe- super ze Ala ma apetyt, Adas z tych bardziej wybrednych
budyn na zwykłym mleku tez czasami robie
Malbetko- tak dobrze nie ma, cycus ciagle do usypiania i czasami w nocy ale odkad dostałam okresu to wydaje mi sie ze mleka juz mało mam, mam nadzieje ze mały Adas tez zaakceptuje ten fakt i sie ode mnie odczepi ;0

reklama
Karinica przez jakieś 2-3 tygodnie po odstawieniu od cycka Jasiek pił tylko krowie....bo z chiny nie chciał mod., i w rezultacie miał cały czas problem ze zrobieniem kupki...Ale małymi kroczkami go do bebiko przyzwyczaiłam i teraz robi w pampersa aż miło słuchać hihi ;-) :-D

Do góry